Λήψη πρόσθετων μέτρων για τους Ρομά

Σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο που ολόκληρος ο πλανήτης αγωνίζεται να αντιμετωπίσει την πανδημία του Κορωνοϊού, η Ελλάδα φαίνεται να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο παίρνοντας άμεσα μέτρα για την αποφυγή μετάδοσης της νόσου του COVID-19. Πάρα ταύτα οι τελευταίες εξελίξεις σε συνοικισμό Ρομά στην Λάρισα προκαλούν εντονότατες ανησυχίες.

Ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας, είναι ένας από τους δήμους, που στην επικράτειά του διαβιώνουν υπό κακές συνθήκες χιλιάδες Ρομά και μετανάστες – εργάτες γης από την ΝΑ Ασία. Μερίδα των ανθρώπων αυτών δεν εφαρμόζουν τα μέτρα περιορισμού της κίνησης και της αποφυγής των συγκεντρώσεων, αντιθέτως συνηθίζουν να κινούνται ομαδικά και να μετακινούνται ανεξέλεγκτα, με αποτέλεσμα να αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας, Σπύρος Ν. Μυλωνάς, κατόπιν των εξελίξεων προέβη σε αποστολή δεύτερης επιστολής προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών εξηγώντας πως ο δήμος καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες, σε αναντιστοιχία με τις δυνατότητές του, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Σε συνεργασία με τον Διευθυντή του Κ. Υγείας και την αστυνομία γίνονται συνεχείς ενημερώσεις και διανέμονται συνεχώς υλικά καθαριότητας και είδη ατομικής υγιεινής.

Ο κ. Μυλωνάς στην επιστολή του ζητά από τα συναρμόδια Υπουργεία την λήψη πρόσθετων μέτρων, αναφορικά με την αντιμετώπιση της επικίνδυνης αυτής κατάστασης για την περιοχή. Τα κυριότερα αιτήματά του είναι:

• Αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας
• Αυστηρότεροι και συστηματικότεροι έλεγχοι από την Αστυνομία με ταυτόχρονη ενίσχυση της δύναμης του αστυνομικού τμήματος της περιοχής.
• Αυστηρότερα πρόστιμα στους παραβάτες, ακόμα και προσαγωγές και συλλήψεις.
• Ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαίας με ένα άτομο καθαριότητας, έναν επισκέπτη υγείας και έναν παιδίατρο.
• Οικονομική ενίσχυση του Δήμου για προμήθεια κάδων και ενός απορριμματοφόρου αυτοκινήτου για να βελτιώσουμε τα επίπεδα καθαριότητας στους συνοικισμούς των Ρομα.
• Επίσκεψη επιστημόνων του Ε.Ο.Δ.Υ. για επιτόπου εξέταση της κατάστασης και εισήγηση λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων.
• Χορήγηση στο Δήμο οικονομικής βοήθειας ύψους 7.000 ευρώ ανά εβδομάδα, για αγορά τροφίμων μακράς διαρκείας και χορήγησή τους σε 500 περίπου οικογένειες Ρομά, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι μετακινήσεις τους και να στηριχτούν στις δύσκολες αυτές συνθήκες.
• Εξέταση της αναγκαιότητας διενέργειας προληπτικών δειγματοληπτικών ελέγχων για την διαπίστωση ύπαρξης κρουσμάτων στους εν λόγω πληθυσμούς.

Οφείλουμε να ενημερώσουμε, να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη! Οφείλουμε όλοι μαζί να προστατεύσουμε την δημόσια υγεία!

Μένουμε Σπίτι! Μένουμε Υγιείς!

 

Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας