Θέλουμε διαύγεια, πού έχουν πάει τα 11 εκατ. ευρώ; Συμμετέχει ο περιφερειακός Τύπος;

Η βουλεύτρια Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Σία Αναγνωστοπούλου, έκανε την ακόλουθη εισήγηση στη συνεδρίαση της Επιτροπής για «Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. Στέλιο Πέτσα, κατόπιν αποδοχής του αιτήματος των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής».
Αναλυτικά η ομιλία:
«Ξέρετε, σε μία πανδημία όπου οι βεβαιότητες χάνονται, το να μπορέσει να κρατήσει κανείς σταθερό ένα πλαίσιο δημοκρατικό, είναι αυτό που θα επιτρέψει στην κοινωνία και στο πολιτικό σύστημα να βγει όρθιο μετά από αυτή τη μεγάλη κρίση. Και αυτό επειδή ακριβώς έχουμε κατάρρευση όλων των άλλων βεβαιοτήτων. Ο Τύπος είναι ένα από τα στοιχεία της δημοκρατίας, δεν είναι κανένας εναντίον της ενημέρωσης. Στηρίξαμε και θα στηρίξουμε οτιδήποτε γίνει προς αυτή την κατεύθυνση. Στον Τύπο όμως, ο οποίος είναι ένας από τους πυλώνες της δημοκρατίας αλλά και της διανομής του δημόσιου χρήματος, το πώς γίνεται αυτή η διανομή, αν γίνεται με διαφάνεια και με όρους δημοκρατικούς, είναι υποχρέωση της κυβέρνησης να απαντάει και να λογοδοτεί. Εμείς είμαστε υπερ της επιπλέον στήριξης των ΜΜΕ, του ηλεκτρονικού και έντυπου τύπου κλπ. Έρχεστε όμως τώρα με μία καμπάνια να δώσετε δημόσιο χρήμα σε μία εταιρεία με απευθείας ανάθεση. Αυτό σημαίνει ότι δεν αναρτάται τίποτα στη διαύγεια. Είμαστε λοιπόν υποχρεωμένοι να επιμείνουμε και να ρωτήσουμε γιατί γίνεται απευθείας ανάθεση, γιατί δεν έχουμε ανάρτηση στη διαύγεια το πού πήγαν αυτά τα χρήματα, σε ποια μέσα πήγαν αλλά και με κοστολόγηση, γιατί πήγαν κλπ.
Στο προηγούμενο νομοθετικό πλαίσιο που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ηλεκτρονικό μητρώο και των περιφερειακών μέσων, τα οποία πλήττονται. Σας έχουν αποστείλει όπως σε όλους επιστολές. Εμείς θέλουμε οι εργαζόμενοι να μείνουν στις θέσεις τους στα ΜΜΕ με επιδότηση ενίσχυσης της εργασίας τους ‘όχι επιδότηση της ανεργίας τους ή αναστολή των συμβάσεών τους. Αυτά πρέπει να τα λάβετε υπόψη σας και να τα συζητήσετε. Θέλουμε λοιπόν να ξέρουμε: συμμετέχουν τα περιφερειακά κανάλια κατά 30%; Έχει χρησιμοποιηθεί το ηλεκτρονικό μητρώο; Τι γίνεται με τους εργαζόμενους; Γιατί η διαύγεια είναι εν γένει εκτός λειτουργίας αυτό το διάστημα; Πρέπει να ενισχυθεί, αυτό είναι καλό για εμάς, για εσάς, είναι καλό για τη δημοκρατία.
Από την πολυφωνία των ΜΜΕ θα εξαρτηθεί αν ο αυτός ιός, ο αόρατος αυτός εχθρός δεν έχει πλήξει ύπουλα και τη δημοκρατία μας. Η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα και όλοι οι πολίτες αυτή τη στιγμή έχουμε το ενδιαφέρον στραμμένο σε αυτήν. Πρέπει να υπάρχει όμως η κριτική στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Αυτό είναι η δημοκρατία, αντιπαράθεση, πρέπει να ξέρουμε τι γίνεται, πρέπει να συζητούνται οι διαφορετικές απόψεις. Το να μην έχουμε πολυφωνία στο υγειονομικό κομμάτι είναι ένα θέμα, το να μην έχουμε πολυφωνία σε όλα τα άλλα είναι εντελώς διαφορετικό. Θέλουμε διαύγεια, πού έχουν πάει τα 11 εκ. ευρώ, πώς έχουν κατανεμηθεί, πώς ο περιφερειακός τύπος, τα ΜΜΕ συμμετέχουν σε αυτό».