Αποφασίζει ο γιατρός, όχι ο συνδικαλιστής

 

Σχετικά με την συνδικαλιστική ”φιλολογία” που συντηρείται τις τελευταίες μέρες, για το αν ο ασθενής που έχει προσβληθεί από κορονοϊό και διασωληνώθηκε στον ”Αγιο Ανδρέα” έπρεπε να μείνει νοσηλευόμενος στο νοσοκομείο μας ή να μεταφερθεί στο ΠΠΝΠ ”που έχει την εμπειρία”- όπως γράφουν κάποιοι ”ειδικοί’ ‘- επιτρέψτε μου να πώ ότι, το που θα νοσηλευτεί ένας ασθενής που επιβαρύνεται και διασωληνώνεται το αποφασίζουν οι γιατροί που τον περιθάλπουν και όχι οι συνδικαλιστές.
Αυτή η απόφαση δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συνδικαλιστικής ”συνδιαλλαγής” ούτε καν και συζήτησης, πολύ περισσότερο δημόσιας, όπως έγινε και γίνεται, από μη ειδικά και μη αρμόδια άτομα, για τον ασθενή που νοσηλεύεται στην ειδική ΜΕΘ που διαμορφώσαμε, στο Νοσοκομείο ”Αγιος Ανδρέας”.
Η εμπειρία άλλωστε του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού της ΜΕΘ του Νοσοκομείου ”Αγιος Ανδρέας” είναι δοκιμασμένη από προηγούμενες περιπτώσεις βαρέως πασχόντων από αντίστοιχες ιογενείς λοιμώξεις και σε τελευταία ανάλυση, οι γιατροί μιάς ΜΕΘ έχουν την εναισθησία των δυνατοτήτων που διαθέτουν και δεν χρειάζονται υποδείξεις από μη αρμόδιους παράγοντες.
Σ’αυτή την περίπτωση οι συνδικαλιστές είναι ΜΗ ΑΡΜΟΔΙΟΙ! Η απόφαση για το που θα νοσηλευτεί ένας βαρέως πάσχων, είναι εκτός συνδικαλιστικού αντικειμένου και αρμοδιότητας…
Αντίθετα θα περίμενε κάποιος οι συνδικαλιστές να πιέζουν διοικήσεις και κυβερνήσεις να διασφαλίζουν στις ΜΕΘ του νοσοκομείου τους όλα εκείνα τα απαραίτητα ώστε να μπορεί να νοσηλεύει με ασφάλεια κάθε ασθενή που χρειάζεται νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Διότι οι γιατροί της ΜΕΘ κρίνουν σε κάθε στιγμή που θα νοσηλευτεί ένας ασθενής, ή ποιός ασθενής χρειάζεται να μεταφερθεί σε άλλη ΜΕΘ και αν είναι σε θέση να μεταφερθεί, δηλαδή αν η γενική του αιμοδυναμική κατάσταση επιτρέπει ή όχι την μεταφορά εφόσον κρίνεται, από αυτούς, απαραίτητη.
Στο νοσοκομείο ”Άγιος Ανδρέας” σε χρόνο-ρεκόρ, διαμορφώθηκε και 2η ΜΕΘ με 4 κλίνες, σε ξεχωριστό χώρο, για να περιθάλψει ασθενείς που θα προσβληθούν από κορονοϊό κι έτσι έγινε, ανεξάρτητα αν η ΜΕΘ του ΠΠΝΠ είχε ή δεν είχε διαθέσιμη κλίνη.
Συνεπώς, οι λογής-λογής ”ειδικοί”, ας αφήσουν τους γιατρούς που έχουν και την συνολική ευθύνη για κάθε ασθενή, να αποφασίζουν για τις ανάγκες, τις προϋποθέσεις και τον χώρο νοσηλείας κάθε βαρέως πάσχοντος.
Με εκτίμηση
* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι πνευμονολόγος, διευθυντής ΕΣΥ, ΜΕΘ ΓΝ Πατρών «Αγιος Ανδρέας».