(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)-ΑΧΑΪΑ: Κηδεύτηκε στα Καλάβρυτα, η Μαρία Δαφαλιά – Μασσαρά – Πολλές οι συλλυπητήριες ανακοινώσεις

Έφυγε από την ζωή χθες  τα ξημερώματα, η Μαρία Δαφαλιά – Μασσαρά. Η κ. Μαρία, όπως την αποκαλούσαν όλοι, αγωνίστρια μέχρι το τέλος, παρεμβατική, ορμητική, αποτελεσματική, κυρίως πατριώτισσα, δεν σταμάτησε ούτε λεπτό στη ζωή της να μάχεται για το καλό του τόπου της τα Καλάβρυτα και  έδωσε πολλές “μάχες” για να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη και η συνοχή μας. Ένα από τα μεγάλα της έργα που υλοποίησε μαζί με άλλους κυρίως Καλαβρυτινούς, ήταν το Ίδρυμα Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η Ελπίδα» στην αχαϊκή πρωτεύουσα, όπου μέχρι πρότινος ήταν Πρόεδρος.

Τελευταία της δημόσια εμφάνιση, αυτή στο χώρο του ιδρύματος “Ελπίδα” όπου τιμήθηκε για το σπουδαίο έργο της από την Περιφερειακή αρχή σε μια μεγάλη εκδήλωση (δείτε εδω).
Η Μαρία Δαφαλιά το τελευταίο διάστημα, παρά τα προβλήματα υγείας, ήταν σε έντονη κινητικότητα για τις εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την εθνική παλιγγενεσία και κυριολεκτικά καθημερινά, ήταν σε επικοινωνία με πρόσωπα και φορείς για το “ξεσηκωμό”, όπως έλεγε των απανταχού Καλαβρυτινών.

Είχα την τύχη προσωπικά, να είμαι σε στενή συνεργασία μαζί της, για όλα τα θέματα που αφορούν τα Καλάβρυτα, γνώριζε τα πάντα και με τον αεικίνητο και ορμητικό της χαρακτήρα, ήθελε τα Καλάβρυτα να βρίσκονται πάντα στην κορυφή.
“Βρέ ξυπνάτε και οργανωθείτε” ήταν οι τελευταίες προτροπές στις συνομιλίες μας και το “Που είσαι ωρε Θόδωρε” (Κολοκοτρώνη) ήταν η έκφρασή της όταν τα πράγματα δεν έπαιρναν την σωστή πορεία…
Όλοι θα την θυμόμαστε για την προσφορά της, την

αγωνιστικότητά της και την ορμή, που είχαν τα λόγια και οι πράξεις της.

Η κηδεία της έγινε σήμερα Τετάρτη 8 Απριλίου στις 12 το μεσημέρι στα Καλάβρυτα σε κλειστό οικογενειακό κύκλο λόγω των μέτρων.
Αιωνία της η μνήμη      

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, εκφράζει την θλίψη του για τον θάνατο της Μαρίας Δαφαλιά – Μασσαρά.

Η εκλιπούσα έγινε γνωστή για την πολιτική και την κοινωνική της δράση και τον ζήλο που την διέκρινε στην ενασχόλησή της με τα κοινά.

Διετέλεσε Αντινομάρχης Αχαΐας καθώς και Πρόεδρος του Ογκολογικού Ξενώνα «Ελπίδα» στην Πάτρα. Ήταν, μάλιστα, από τους εκείνους που συνέβαλαν για την ίδρυση και λειτουργία του Ξενώνα. Για το λόγο αυτό τιμήθηκε από το Δ.Σ. του Ιδρύματος Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Ελπίδα».

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους της.

Σε ανακοίνωσή του για την απώλεια της Μαρίας Μασσαρά – Δαφαλιά, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει τα εξής:
«Ένας άνθρωπος που μετουσίωσε σε έργο ζωής τη συμμετοχή στα κοινά και την προσφορά στον συνάνθρωπο δεν είναι πια μαζί μας. Η Μαρία Δαφαλιά – Μασσαρά θα μας λείψει. Θα λείψουν σε όλους μας οι μητρικές συμβουλές της και ο μοναδικός τρόπος που πάντοτε αντιμετώπιζε όλες τις καταστάσεις, με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον των πολιτών και ειδικά των αδυνάμων. Ανήκει όμως στη χορεία εκείνων που το έργο τους ξεπερνάει κατά πολύ τα χρονικά όρια ζωής ενός ανθρώπου. Το Ίδρυμα και ο Ξενώνας “Ελπίδα” θα θυμίζουν πάντα ότι ο καλύτερος τρόπος για να νικηθεί η ανθρώπινη φθαρτότητα είναι η αλληλεγγύη προς τον ευάλωτο και ασθενή συνάνθρωπο. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σκεπάσει αυτή τη μοναδική γυναίκα. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους της».

 

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Κ. Σπηλιόπουλου:

«Χθες έφυγε από τη ζωή η Μαρία Μασσαρά Δαφαλιά. Η Μαρία, η φίλη μας, η επιστήμονας, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Αχαΐας.

Πολιτικοποιημένη με σταθερές θέσεις και απόψεις.Πατριώτης και Καλαβρυτινιά, όπως έλεγε, όσο λίγοι στην εποχή μας.

Διήνυσε δεκαετίες μαχόμενη για τις ιδέες της, την πατρίδα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Ασυμβίβαστη και ακούραστη. Η προσφορά για τον ανήμπορο συνάνθρωπο για την Μαρία ήταν καθημερινή πράξη. Η δημιουργία του Ογκολογικού Ξενώνα ήταν η ανεπανάληπτη προσφορά της στην περιοχή μας.

Τον οραματίστηκε, αγωνίστηκε με πάθος και κατάφερε να τον ολοκληρώσει. Και ευτύχησε να τον διοικήσει και να τον δει να λειτουργεί και να βοηθά πλήθος βασανισμένων ανθρώπων. Λίγοι άνθρωποι φεύγοντας από τον κόσμο τούτο, αφήνουν τέτοιο στίγμα και τόση προσφορά όσο η Μαρία.

Η μοίρα όμως ήταν σκληρή για την ίδια . Έχασε τον σύζυγο της και τα αδέλφια της. Εχασε όμως και την πολυαγαπημένη της μοναχοκόρη. Το πλήγμα αυτό ήταν ο κεραυνός που την χτύπησε και την πλήγωσε όσο τίποτα άλλο. Έδειχνε όμως δυνατή και αγωνιούσε συνεχώς για τον Ογκολογικό Ξενώνα. Μιλούσαμε τακτικά και έδειχνε δυνατή, παρά τα μεγάλα προβλήματα της υγείας της, την ηλικία της και τις μεγάλες στεναχώριες της.

Ο Τάκης, ο Γιάννης και πλήθος φίλων και συνοδοιπόρων της αισθανόμαστε βαθειά θλίψη για την απώλεια της. Αλλά και υπερηφάνεια, γιατί συμπορευτήκαμε σε ιστορικές στιγμές και γιατί είμαστε οι φίλοι της…

 

Είναι ένας δύσκολος αποχαιρετισμός
Η Μαρία Μασσαρά ήταν μια ξεχωριστη γυναίκα , χειραφετημένη και πρωτοπορουσε σε ιδέες και ανθρωπισμό Κρατώ τις γόνιμες συνεδριάσεις που περάσαμε ως μέλη της πρώτης εκλεγμένης νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας και τις συνεχείς επισκέψεις της στο νόμο για τη συμμετοχή πολιτών στο μεγάλο κίνημα της Αλλαγής Διαρκής η στήριξη της στις μεγάλες αλλαγές που βελτίωναν τη ζωή των πολιτών Θυμάμαι τις προσπάθειες που δίναμε για τη δημιουργία του ογκολογικού ξενώνα και την αγωνία της να λειτουργήσει Ήταν τελικά ένας στόχος που έγινε πραγματικότητα.

Μαρία Κυριακοπούλου

πρ. βουλευτής  Αχαΐας ΠΑΣΟΚ

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ 

Έφυγε από τη ζωή μια εξαίρετη Καλαβρυτινιά, η Μαρία Δαφαλιά – Μασσαρά. Η εκλιπούσα εργάστηκε, σε όλη της τη ζωή, με πάθος για το κοινωνικό σύνολο. Είχε διετελέσει Νομαρχιακή Σύμβουλος Αχαΐας και Αντινομάρχης Υγείας και Πρόνοιας επι θητείας του Νομάρχη Αχαΐας, Στάθη Σερέτη. Κορωνίδα του έργου της αποτελεί το Ιδρυμα Στήριξης Ογκολογικών Ασθενών «Η Ελπίδα» μία, δομή που η ίδια εμπνεύστηκε, συνέβαλε δε τα μέγιστα στην υλοποίηση της και διετέλεσε Πρόεδρος της έως πριν λίγο καιρό.
Δεν πτοήθηκε ποτέ – ούτε από τα χτυπήματα της μοίρας – και ο αγώνας της συνεχίσθηκε μέχρι την τελευταία στιγμή.
Τα Καλάβρυτα, ο τόπος της, ήταν η μεγάλη αγάπη της. Η συνεισφορά της για την δημιουργία της Παγκόσμιας Ενωσης Καλαβρυτινών Αποδήμων (Π.Ε.Κ.Α.) το 2000, και η πραγματοποίηση των συνεδρίων που ακολούθησαν ήταν καθοριστική. Η επαφή της με τους ομογενείς Καλαβρυτινούς, ως Γενική Γραμματέας της Π.Ε.Κ.Α., ήταν διαρκείς και κράτησε μέχρι τέλους της ζωής της.
Συμμετείχε ενεργά για τον εορτασμό από το Δήμο μας, για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία. Είχε ενημερώσει, με επιστολές, κάθε σύλλογο, μικρό και μεγάλο των αποδήμων συμπατριωτών μας, για τον επικείμενο εορτασμό των διακοσίων χρόνων από το 1821 και είχε απευθύνει πρόσκληση συμμετοχής σε όλους για την επέτειο του σημαντικού αυτού γεγονότος. Οι επαφές, οι δράσεις και οι προτάσεις της ήταν τόσες, που θαύμαζες τη δύναμη και το κουράγιο της. Ως απόγονος αγωνιστών του 1821 αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής της στο ρόλο της επαρχίας των Καλαβρύτων και της Αγίας Λαύρας στην επανάσταση του Εθνους, άφησε σημαντικό έργο και προτάσεις ως παρακαταθήκη στο Δήμο μας.
Φαίνεται πως τα Καλάβρυτα, που για αυτά αγωνίσθηκε σε όλη της τη ζωή, της έδωσαν σκοπό, νόημα και συντροφιά μέχρι το τέλος.
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της, στα ανίψια της, στα εγγόνια της και τους λοιπούς συγγενείς .
Σε ευχαριστούμε Μαρία για όσα προσέφερες στην κοινωνία, στα Καλάβρυτα και σε όλους εμάς.
Αιωνία η μνήμη σου.

Η είδηση της απώλειας της αγωνίστριας της Δημοκρατικής Παράταξης και ιδρυτικού μέλους του ΠΑΣΟΚ Μαρίας Μασσαρά μας προκαλεί βαθύτατη θλίψη και οδύνη.
Μια εμβληματική και επιφανής προσωπικότητα, μια συνεπέστατη αγωνίστρια της Δημοκρατίας, της ζωής και της πολιτικής , έφυγε δυστυχώς από κοντά μας.
Αιωνία σου η μνήμη αγαπητή μας συντρόφισσα !!!!

Αθανασόπουλος Γιώργος
Γραμματέας Ν.Ε. Αχαΐας