Πανελλαδικές – Κεραμέως: Ο Τσιόδρας θα υποδείξει πότε θα γίνουν

«Το θέμα του χρόνου διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξαρτάται αποκλειστικά από τις εισηγήσεις του Σωτήρη Τσιόδρα ανέφερε σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ξεκαθαρίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο μόνος τρόπος να γίνουν οι εξετάσεις το Σεπτέμβριο είναι να το πει ο κ. Τσιόδρας. Σταθερή επιδίωξη μας είναι να γίνουν Ιούνιο – Ιούλιο είπε ακόμα η υπουργός Παιδείας μιλώντας στο Μega και επανέλαβε ότι τις επόμενες μέρες ανακοινώνεται η μείωση της ύλης των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Αναλυτικότερα, σχετικά με το αν θα ανοίξουν τα σχολεία πριν το καλοκαίρι, η κ. Κεραμέως απάντησε ότι «δεν έχω αντίθετη αντίθετη ένδειξη. Έχουν ακουστεί διάφορες απόψεις. Με τον κ. Τσιόδρα μιλάμε καθημερινά στο τηλέφωνο. Είναι νωρίς ακόμα να κάνει κανείς προβλέψεις. Αυτός ο μήνας είναι ο πιο κρίσιμος. Φτάνει ένα μικρό παραστράτημα για να χαθούν όλες οι προσπάθειες. Θέλει ακόμα περισσότερη συμμόρφωση για τον Απρίλιο, ώστε να αποδώσουν τα μέτρα. Η εικόνα είναι αισιόδοξη. Για αυτό λέμε ότι σταθερή επιδίωξή μας είναι οι Πανελλαδικές να γίνουν όσο πιο κοντά γίνεται στις καθιερωμένες ημερομηνίες, δηλαδή Ιούνιο – Ιούλιο».

«Για μετά τις 27 Απριλίου, στο τέλος των διακοπών του Πάσχα υπάρχει το ενδεχόμενο να δοθεί μια παράταση στο άνοιγμά τους. Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση. Οι προβλέψεις του κ. Τσιόδρα είναι αισιόδοξες. Το σενάριο που έχει ακουστεί ότι τα σχολεία δεν θα ανοίξουν καθόλου, πρέπει να πω ότι δεν μου έχει δοθεί εμένα αυτή η εισήγηση», πρόσθεσε.

“Δεν έχω εισήγηση που να λέει να μην ανοίξουν τα σχολεία. Από την άλλη δεν έχω και εισήγηση για το πότε θα ανοίξουν. Τα δεδομένα αλλάζουν διαρκώς. Είναι πρώιμο να πει κάποιος τι θα γίνει μετά τις διακοπές του Πάσχα” είπε και πρόσθεσε:

“Πιστεύω ότι όλοι κατανοούν ότι το πρώτο μέλημά μας είναι η υγεία των μαθητών, των οικογενειών, η δημόσια υγεία συνολικά. Καλά να είμαστε και θα τα κάνουμε όλα”, συνέχισε η ίδια.

Αναφορικά με το αν θα γίνουν οι προαγωγικές εξετάσεις, η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι “είναι όλα τα σενάρια στο τραπέζι. Προφανώς θα μας ενδιαφέρει πρωτίστως να καλύψουμε χαμένο έδαφος. Εξετάζουμε σενάρια, δεν είμαι σε θέση να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή”.

Σε ό,τι αφορά στις πανελλήνιες η ίδια επεσήμανε ότι “έχω πει ότι η ύλη θα περιοριστεί σε ό,τι διδάσκεται στη φυσική κανονική τάξη. Είναι η 11η Μαρτίου, έως τώρα. Όπως έχω δηλώσει, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να ανακοινώσει μείωση της ύλης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα”.

Σχετικά με το ποια είναι η απώτατη ημερομηνία για τις Πανελλήνιες, απάντησε πως “μετά τις 15 Ιουλίου είναι δύσκολα τα πράγματα. Θα πρέπει η έναρξη να είναι πριν από τότε. Προσπαθούμε να πάμε όσο πιο κοντά στον Ιούνιο γίνεται. Ο μόνος λόγος για να γίνουν τον Σεπτέμβρη οι εξετάσεις θα ήταν αν πει ο κ. Τσιόδρας ότι δεν πρέπει να υπάρξει συγχρωτισμός στην ίδια αίθουσα. Αν δεν το πει, δεν υπάρχει λόγος να γίνει αυτό”.

“Έχει υπογραφεί απόφαση που αφορά όλες τις ιδιωτικές εκπαιδευτικές δομές. Οι παιδικοί σταθμοί δεν είναι μέσα. Αφορά σε νηπιαγωγεία, σχολεία, ΙΕΚ, φροντιστήρια. Η απόφαση για τα δίδακτρα προβλέπει ότι όποιες διοικητικές υπηρεσίες δεν εκτελούνται, δεν χρεώνονται. Μεταφορά μαθητών σίτιση, κλπ. Επίσης προβλέπει ότι αν μια εκπαιδευτική δομή δεν κάνει τηλε-εκπαίδευση, δεν πρέπει να δοθούν καθόλου χρήματα. Ακόμα προβλέπει ότι επαφίεται στα μέρη να αναπροσαρμοστούν τα δίδακτρα, αν κάποιο σχολείο δεν κάνει πολύ τηλε-εκπαίδευση”, κατέληξε η κ. Κεραμέως.