Κορονοϊός: Παραιτήθηκε με αιχμές και «πολύ απογοητευμένος» ο επικεφαλής επιστήμονας της ΕΕ

Ο Ιταλός καθηγητής Μάουρο Φεράρι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC) και επικεφαλής επιστήμονας της Ευρώπης, υπέβαλε την παραίτησή του, εκτιμώντας ότι απέτυχε να πείσει τις Βρυξέλλες πως χρειάζεται ένα μεγάλης κλίμακας επιστημονικό πρόγραμμα καταπολέμησης της νόσου Covid-19.

Ο Φεράρι, ο οποίος είχε ξεκινήσει την τετραετή θητεία του μόλις φέτος τον Ιανουάριο, υπέβαλε την παραίτησή του στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χθες το βράδυ, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο τους «Financial Times».

Είχε προτείνει να εφαρμοστεί ένα ειδικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας για την καταπολέμηση του Covid-19, αλλά το επιστημονικό συμβούλιο του ERC, που το διοικεί, είχε ομόφωνα απορρίψει την ιδέα.

Σε μία δήλωσή του στους FT δηλώνει «πολύ απογοητευμένος» από την ευρωπαϊκή απόκριση στον Covid-19. «Έφτασαν το ERC ως θερμός υποστηρικτής της ΕΕ αλλά η κρίση με τον κορονοϊό άλλαξε εντελώς τις απόψεις μου, παρότι εξακολουθώ να υποστηρίζω με ενθουσιασμό τα ιδανικά της διεθνούς συνεργασίας» αναφέρει.

Μεταξύ άλλων, προβάλλει ως αιτία της παραίτησής του, πέρα από την ανεπαρκή χρηματοδότηση των επιστημόνων, «την παντελή απουσία συντονισμού στις πολιτικές παροχής υπηρεσιών υγείας μεταξύ των κρατών-μελών».