Κορωνοϊός – Άδωνις Γεωργιάδης: Μην έχουμε αμφιβολία ότι το 2020 θα είναι χρονιά ύφεσης

Στην ύφεση λόγω πανδημίας θα επιστρέψει η ελληνική οικονομία το 2020 σύμφωνα με τον κ. Άδωνη Γεωργιάδη.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επισήμανε: «Μην έχουμε αμφιβολία. Το 2020 θα είναι χρονιά με ύφεση. Δεν ξέρουμε αν θα είναι μεγάλη, μεσαία ή μικρή γιατί δεν ξέρουμε την πορεία των πραγμάτων. Αν αποδυναμωθεί ο ιός τον Απρίλιο και υπάρξει αποκλιμάκωση των μέτρων καραντίνας τον Μάιο η ύφεση θα είναι μικρότερη. Αν συνεχιστεί θα είναι μεγαλύτερη. Περιμένουμε να δούμε το φαινόμενο».

Ωστόσο, ο κ. Γεωργιάδης συνεκτιμώντας την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας και τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης και της ΕΕ υποστήριξε ότι «ίσως η φετινή χρονιά στον τομέα του τουρισμού να μην είναι τόσο χαμένη».

«Σίγουρα θα είναι μια κακή τουριστική χρονιά. Όμως, αν το Μάιο υπάρξει φάρμακο ενδεχομένως να αλλάξει η εικόνα. Ίσως η φετινή χρονιά στον τουρισμό να μην είναι τόσο χαμένη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην απόφαση ένταξης της Ελλάδας στο συνολικό πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εξηγώντας: «έχουμε πλέον πρόσβαση στις αγορές σαν να ήμασταν σε επενδυτική βαθμίδα. Διανύσαμε σε λίγα λεπτά απόσταση 2,5 ετών. Οι επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση σε φθηνότερο δανεισμό».

Πέραν αυτών, ο κ. Γεωργιάδης απαντώντας στον κ. Βασίλη Βιλιάρδο (Ελ. Λύση) περί σχεδίου αποκρατικοποίησης κρατικών επιχειρήσεων όπως η ΕΒΖ είπε: «Πρέπει να γίνουν αποκρατικοποιήσεις. Δεν ξέρετε ότι η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης που αναφέρετε είναι παντελώς πτωχευμένη; Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν βρίσκουμε αγοραστή. Κορόιδο δεν βρίσκουμε».

Πάντως, ο υπουργός επισήμανε την ανάγκη αλλαγής οικονομικού μοντέλου προκειμένου η χώρα να μην είναι πλήρως εξαρτώμενη από τον τουρισμό.