Kόντρα Κεραμέως – Φίλη για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση


Σφοδρή αντιπαράθεση είχε η κυρία Νίκη Κεραμέως με τον κ. Νίκο Φίλη στην Βουλή αναφορικά με τις δράσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο Παιδείας για εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε λυπηρή και κατώτερη των απαιτήσεων την στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Φίλη ο οποίος νωρίτερα είχε καταγγείλει την συμμετοχή αμερικανικής εταιρείας στην δημιουργία της πλατφόρμας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα των εκπαιδευτικών.

«Σας ενοχλεί κ. Φίλη που 3 πάροχοι τηλεπικοινωνιών δίνουν δωρεάν δεδομένα σε όλα τα νοικοκυριά. Σας ενοχλεί που η αμερικανική εταιρεία δίνει δωρεάν την δυνατότητα στους μαθητές όλης της χώρας να βλέπουν ζωντανά τους εκπαιδευτικούς. Στην cisco αναφέρομαι που παρέχει δωρεάν την δυνατότητα για όλες τις εκπαιδευτικές δομές της χώρες. Είναι λυπηρό κ. Φίλη. Αυτή τη στιγμή της μεγάλης κρίσης που βιώνει η χώρα μας που κάνει άλματα σε όλους τομείς να βλέπει εσάς να συμπεριφέρεστε με αυτό τον τρόπο. Να ποινικοποιείτε τις δωρεάν παροχές του ιδιωτικού τομέα. Είναι λυπηρό. Θα μα κρίνει όλους η ιστορία» είπε η κυρία Κεραμέως υπενθυμίζοντας ότι επι κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υποβαθμίστηκε το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο που θα μπορούσε να στηρίξει σήμερα τις υπηρεσίες ψηφιακής εκπαίδευσης.

Αναφορικά με τις πανελλήνιες εξετάσεις η υπουργός είπε ότι η επιθυμία είναι να πραγματοποιηθούν στον προκαθορισμένο χρόνο ωστόσο εξήγησε πως “έχουμε μεγάλη τύχη και μεγάλο προνόμιο να περιβαλλόμαστε απο εξαιρετικούς ειδικούς που τους ακούμε. Ο κ. Μοσιαλος αποτελεί μέλος της ομάδος που αξιολογεί τα δεδομένα και σεβόμαστε τις απόψεις τους. Θέλουμε οι πανελλήνιες να διεξαχθούν όσο πιο κοντά στην προκαθορισμένη ημερομηνία”. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μόσιαλος εξέφρασε την άποψη να εξεταστεί η επαναλειτουργία μόνο της τρίτης Λυκείου.

Πέραν αυτών, η κυρία Κεραμέως ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία της περασμένης εβδομάδας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, υπήρχαν:

– πάνω από 1,9 εκατομμύριο συμμετοχές σε ψηφιακές τάξεις στην σύγχρονη εκπαίδευσης

– σχεδόν 1 εκατομμύριο συμμετοχές μαθητών και 166 χιλ εκπαιδευτικών στην ασύγχρονη εκπαίδευση

– πάνω απο 100 χιλ συμμετοχές στην εκπαιδευτική τηλεόραση

– το 84% των μαθημάτων στα δημόσια ΙΕΚ με τηλεκπαίδευση

– το 96,36% των μαθημάτων στα πανεπιστήμια με εξ αποστάσεως

Επιπροσθέτως, είπε ότι έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για αξιοποίηση κονδυλίων ΕΣΠΑ για αγορά εξοπλισμού, laptop, tablet, στέγαση και παροχή εξοπλισμού σε φοιτητές εκπαιδευτικούς κ.α., πρόσληψη ψυχολόγων κλπ. Ενώ είπε ότι σε συνεργασία με την Ουνισεφ η εξ αποστάσεως εκπαίδευση έχει μεταφραστεί σε 11 γλώσσες.

Τόνισε δε ότι το πρόγραμμα των προσλήψεων προχωράει κανονικά και ήδη έχουν υπογραφεί 1.040.

Η υπουργός αναφέρθηκε και σε πρόσφατες καταγγελίες μερίδας του ΣΥΡΙΖΑ για το κόστος δημιουργίαςε ιστοσελίδων λέγοντας “το έργο περιλαμβάνει 20 και πλέον βίντεο και animations που θα χρησιμοποιηθούν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η βασική μας διαφορά είναι ότι εσείς τα ποινικοποιείτε όλα. Για εμάς βασικό είναι η ενημέρωση των πολιτών και μαθητών για τους τρόπους να μείνουν σε στενή επαφή με την μαθησιακή διαδικασία”.

Νωρίτερα, ο κ. Φίλης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ναι μην συστρατεύεται με την εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας αλλά απο «διαφορετική σκοπιά».

Ο ίδιος μίλησε για «επικείμενη μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση που ήδη τα παιδιά το ζουν βλέποντας τους γονείς να χάνουν τις δουλειές τους». Αναφορικά με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση είπε «η εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν μπορεί να υποκαταστήσει την φυσική εκπαίδευση. Όλα τα νοικοκυριά έχουν εμπειρία της δυσκολίας πρόσβασης στην εξ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αν διασώζεται μια κάποια επικοινωνία του σχολίου με τα παιδεία οφείλεται στην ηρωική προσπάθεια των εκπαιδευτικών οι οποίοι χωρίς βοήθεια από την κυβέρνηση κάνουν ότι μπορούν για την επικοινωνία με τα παιδεία”. Τέλος για την συμμετοχή της cisco στην δημιουργία των ψηφιακών δομών που υποστηρίζουν την επικοινωνία εκπαιδευτικών και μαθητών υποστήριξε πως “υπάρχει κίνδυνος για τα προσωπικά δεδομένα των εκπαιδευτικών».