Τι αγοράζουν οι Έλληνες καταναλωτές την περίοδο της καραντίνας

** ARCHIV ** Eine Frau nimmt am 31. Juli 2007 in einem Supermarkt in Frankfurt Ware aus einem Regal mit Molkereiprodukten. Der Umsatz mit Lebensmitteln ist im Maerz drastisch eingebrochen. Sowohl im Einzelhandel als auch bei Supermaerkten oder im Facheinzelhandel ging er im Vergleich zum Maerz 2007 real um rund 9 Prozent zurueck, wie das Statistische Bundesamt am Freitag 2. Mai 2008 nach vorlaeufigen Ergebnissen mitteilte. (AP Photo/Michael Probst) **FILE** ---July 31 2007 filer shows a customers checking dairy products in a super market in Frankfurt, central Germany. (AP Photo/Michael Probst)

Τα προϊόντα οικιακής χρήσης φαίνεται να είναι η πρώτη προτίμηση στους καταναλωτές κατά τη διάρκεια της καραντίνας αφού έχουν σημειώσει αύξηση των πωλήσεων κατά 70%. Ακολουθούν τα προϊόντα προσωπικής περιποίησης με άνοδο 43,7% και τα τρόφιμα και ποτά με 28,4%

Από τα προϊόντα ξηράς τροφής, πρώτο στις προτιμήσεις των καταναλωτών είναι το αλεύρι με ποσοστό 146,1% και ακολουθούν τα όσπρια, το ρύζι και τα ζυμαρικά.

Από τα μη εδώδιμα, ρεκόρ πωλήσεων κάνει το σαπούνι με αύξηση 246,7% και ακολουθούν τα καθαριστικά σπιτιού και τα μαντηλάκια προσωπικής υγιεινής.

Οι περιοχές στις οποίες καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση, είναι η Θεσσαλονίκη με ποσοστό 33,5% και ακολουθεί η ευρύτερη Μακεδονία – Θράκη και η Αττική με 27,7%.

Την κίνηση του εμπορίου σχολίασε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο αναπληρωτής Αντιπρόεδρος της ΣΕΛΠΕ, Αντώνης Ζαΐρης.

Σύμφωνα με τον κ. Ζαΐρη, «υπάρχει προτεραιότητα στις αγορές προϊόντων περιποίησης, οικιακής χρήσης και ξηράς τροφής. Ωστόσο ο δείκτης οικονομικού κλίματος έχει πέσει στις 109 μονάδες το Μάρτιο από 113 του προηγουμένου μήνα. Καταγράφεται επιδείνωση των προσδοκιών στους κλάδους λιανικής».

Σημαντικός είναι και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ο οποίος διατυπώνει αρνητικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας.

Ο κ. Ζαΐρης υποστήριξε πως μείζονος σημασίας για την οικονομία είναι να σταματήσει το lockdown. «Όσο τα καταστήματα παραμένουν κλειστά έχει επίπτωση 7% του ΑΕΠ», δήλωσε και πρόσθεσε πως «αν σταματήσει τέλη Απριλίου, γύρω στο 50% των μηνιαίων ζημίων θα αποκατασταθεί μέχρι τέλη Ιουνίου»