Restart από καλοκαίρι: Όλα τα «σενάρια» και η καμπάνια της Ελλάδας για να κερδίσει

Ασκήσεις επί χάρτου, σενάρια και επιδημιολογικά μοντέλα επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια προσπάθεια να υπάρξει προετοιμασία τόσο για τις κρίσιμες επόμενες εβδομάδες όσο και για την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του «συναγερμού» για τον κορονοϊό, χωρίς να μπορεί ακόμα με ασφάλεια να πει κανείς πότε θα είναι αυτή. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι από την πρώτη στιγμή η επιλογή ήταν η άσκηση πολιτικής στη βάση της επιστημονικής τεκμηρίωσης και η προσπάθεια να κερδηθεί χρόνος υπέρ της δημόσιας υγείας. «Κινούμαστε προς το παρόν εντός των μοντέλων που είχαμε προβλέψει», επισημαίνουν.

Το αισιόδοξο σενάριο για επιστροφή στην κανονικότητα από τα μέσα Μαΐου, η υπό επεξεργασία τουριστική καμπάνια και η εκτίμηση ότι το διπλό δώρο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα αναζωογονήσει την αγορά
Αν συνεχιστεί η ήπια κλιμάκωση των κρουσμάτων μέσα στον Απρίλιο και στη συνέχεια υπάρξει αποκλιμάκωση, το αισιόδοξο σενάριο είναι ότι από τα μέσα Μαΐου και μετά η χώρα θα αρχίσει να μπαίνει στη λεγόμενη κανονικότητα, με τομείς της οικονομίας σταδιακά να ανοίγουν και την παραγωγική δραστηριότητα σιγά-σιγά να επανέρχεται. Η εκτίμηση είναι ότι το διπλό Δώρο -του Πάσχα και το επίδομα αδείας- τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα ενισχύσει και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών σε μια περίοδο που είναι δεδομένο πως θα είναι δύσκολη για όλους. Η απόφαση αυτή για σταδιακή άρση των περιορισμών κυκλοφορίας και λειτουργίας επιχειρήσεων θα ληφθεί, βέβαια, έπειτα από εισήγηση της επιστημονικής επιτροπής υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα. Στο σενάριο αυτό, η τουριστική σεζόν δεν θα χαθεί τελείως, καθώς το δίμηνο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου η «βαριά βιομηχανία» της χώρας θα δουλέψει, υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι μέχρι τον Ιούλιο οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα έχουν βγει από την καραντίνα. Το άνοιγμα των συνόρων έχει πολύ μεγάλη σημασία και για άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως είναι οι εξαγωγές και οι μεταφορές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη είναι υπό επεξεργασία διεθνώς τουριστική καμπάνια, η οποία θα προβάλλει τη χώρα μας ως ασφαλή προορισμό. Η καμπάνια θα υλοποιηθεί μόνο φυσικά στην περίπτωση του καλού σεναρίου. Το απαισιόδοξο, ωστόσο, σενάριο είναι η πανδημία να συνεχιστεί το καλοκαίρι, κάτι που θα ακυρώσει ουσιαστικά τη θερινή τουριστική σεζόν, με πολύ σοβαρές συνέπειες για τον κλάδο και την οικονομία συνολικά.

ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΙΗΣΗ

Προς το παρόν, η κυβέρνηση συνεχίζει να κινείται στο σύστημα «μέτρα για την οικονομία – στελέχωση και εξοπλισμός του συστήματος υγείας – αυστηροποίηση του περιορισμού κυκλοφορίας». Αρκετές ελπίδες εναποτίθενται στη συνεδρίαση του Eurogroup, την Τρίτη, όπου αν και η έκδοση κοινού ευρωπαϊκού χρεογράφου (κορονο-ομόλογο) μοιάζει εξαιρετικά δύσκολη να συμφωνηθεί, αναμένονται σημαντικές αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Παράλληλα, στη βάση του γαλλικού μοντέλου, όπου κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα να βγαίνει από το σπίτι του για ατομική άσκηση κ.λπ. μία φορά την ημέρα, για μία ώρα, σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από την οικία του, θα έρθει το νέο πλαίσιο περιορισμού της κυκλοφορίας, που ωστόσο δεν θα είναι τόσο αυστηρό. Το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι αυτό της εξόδου μόνο με SMS (καταργείται, δηλαδή, το χαρτί), για μέγιστο αριθμό τριών ωρών και μία φορά την ημέρα. Ο νέος περιορισμός, εκτός από χρονικά, θα έχει και γεωγραφικά χαρακτηριστικά, σε σχέση και με τον τόπο κατοικίας και εργασίας. Παράλληλα με τα νέα μέτρα θα υπάρξει και πιο αυστηρή επιτήρησή τους σε όλη την επικράτεια. Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η αξιοποίηση των ιδιωτικών δωρεών, που έχουν συνεισφέρει πολύ στην ενίσχυση του ΕΣΥ. «Προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε στο έπακρον τη διάθεση προσφοράς που υπάρχει από την επιχειρηματική και εφοπλιστική κοινότητα», τονίζει συνεργάτης του πρωθυπουργού, υπενθυμίζοντας ότι μόλις προχθές το μεγαλύτερο μεταφορικό αεροσκάφος στον κόσμο, το Antonov, μετέφερε στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» φορτίο 80 τόνων υγειονομικού υλικού από την Κίνα.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά