Γιατί ο Μητσοτάκης δεν πάτησε το κουμπί των νέων περιορισμών – Προς το παρόν

Μετά τις σαββατιάτικες συσκέψεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην πατήσει το κουμπί των νέων περιοριστικών μέτρων, αν και παραμένουν στο τραπέζι αυστηροί έλεγχοι ενόψει Πάσχα.

Χθες το απόγευμα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση του καθεστώτος περιορισμού και απαγόρευσης μετακινήσεων ως τις 27 του μήνα. Πρακτικά, αυτό που όλοι γνωρίζαμε επικυρώθηκε και επισήμως από τα χείλη του κ. Χαρδαλιά. Αυτό, όμως, που δεν ανακοινώθηκε και δεν φαίνεται, τελικά, να είναι στην ατζέντα των επόμενων ημερών, είναι τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της κυκλοφορίας.

Ο κ. Μητσοτάκης άκουσε τις εισηγήσεις των ειδικών και τις εναλλακτικές που προετοίμασαν συνεργάτες του. Σε αυτή τη φάση, δεν προβλέπεται καποια περαιτέρω αυστηροποίηση, με δεδομένο και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών ανταποκρίνεται θετικά στα μέτρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πέσει ο «πέλεκυς» για τους «πονηρούς». Για παράδειγμα, όπως είπε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, θα παγώσει η επεξεργασία των αιτήσεων αλλαγής μόνιμης διεύθυνσης κατοικίας που έγιναν τις προηγούμενες μέρες, ώστε να μπορέσουν ορισμένοι να επωφεληθούν των ημερών του Πάσχα και να φύγουν για τα χωριά τους.

Ακόμα, είναι σαφές ότι οι έλεγχοι στα διόδια θα είναι εξαιρετικά αυστηροί, ενώ αυτό θα περιλαμβάνει και τους παραδρόμους των Εθνικών Οδών. Και αυτό γιατί, όπως είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς, παρατηρήθηκαν περιπτώσεις πολιτών που προσπάθησαν δια τη τεθλασμένης, δηλαδή δια των παραδρόμων και των παλαιών εθνικών οδών να ξεφύγουν από τα μπλόκα της τροχαίας. Αντίστοιχα μπλόκα, πέραν της εξόδου Αθήνας και Θεσσαλονίκης, θα υπάρχουν και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών της χώρας.

Η απόφαση να μην σφίξει περαιτέρω το πλαίσιο στον γενικό πληθυσμό, παρά μόνο για ορισμένες εξαιρέσεις που χαλάνε τη γενική εικόνα «κλείδωσε» στις χθεσινές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή και του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. Από το κυβερνητικό επιτελείο προειδοποιούν ότι ο Απρίλιος θα είναι δύσκολος και ως προς το κομμάτι των ανθρώπινων απωλειών, αν και, με τα σημερινά στοιχεία, τόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών όσο και ο ρυθμός αύξησης κρουσμάτων θεωρούνται ελεγχόμενα μεγέθη.

Βεβαίως, αν τις επόμενες μέρες παρατηρηθεί κατάχρηση των κατ’ εξαίρεση μετακινήσεων, δεν αποκλείεται η συζήτηση για αυστηροποίηση να επανακάμψει, καθώς οι εναλλακτικές έχουν πέσει στο τραπέζι. Ενόψει Μεγάλης Εβδομάδας, δε, είναι σαφές ότι θα υπάρχουν και αυστηρότερες συστάσεις προς τους πολίτες. Εντός της εβδομάδας, πάντως, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να κάνει δεκτό το αίτημα της Ιεράς Συνόδου για κεκλεισμένων των θυρών λειτουργίες με δυνατότητα αναμετάδοσης, αν και μάλλον αυτή η δυνατότητα δεν θα αφορά το σύνολο των εκκλησιών της χώρας.

Πηγή: reader.gr