Κορονοϊός: Πιο μεταδοτικός στην πρώτη εβδομάδα συμπτωμάτων

Οι ασθενείς του κορονοϊού είναι πιο πιθανό να τον μεταδώσουν την πρώτη εβδομάδα των συμπτωμάτων τους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη- αν και περιορισμένη- σε εννέα ασθενείς στη Γερμανία εντόπισε πολύ ψηλά επίπεδα του ιού στον λαιμό των ασθενών στο ξεκίνημα της ασθένειάς τους, όπως αναφέρει η New York Post επικαλούμενη τη δημοσίευση στο περιοδικό Nature.

Αυτό σημαίνει πως οι ασθενείς πιθανότατα συνεχίζουν κανονικά τη ζωή τους ακριβώς την περίοδο που είναι πιο μεταδοτικοί.

Τα ευρήματα αυτά, λένε οι ερευνητές, μπορεί να εξηγούν από μία πλευρά τη γρήγορη εξάπλωση της νόσου και να βοηθήσουν στα νοσοκομεία που βρίσκονται στα όρια του κορεσμού και πλέον δεν έχουν επαρκείς κλίνες.

Πολλοί ασθενείς με ηπιότερα συμπτώματα μπορούν με ασφάλεια να πάρουν εξιτήριο και να τεθούν σε αυτο-απομόνωση στο σπίτι τους δέκα μέρες μετά τα πρώτα σημάδια της νόσου, σύμφωνα με την έρευνα.

«Σε μία κατάσταση με περιορισμένη δυναμικότητα των νοσοκομείων σε κλίνες υπάρχει πίεση για γρήγορο εξιτήριο ασθενών μετά τη θεραπεία» σημειώνουν οι ερευνητές Christian Drosten και Clemens Wendtner.

Η μεταδοτικότητα της νόσου φαίνεται να μειώνεται αισθητά έπειτα από πέντε ημέρες συμπτωμάτων σε επτά από τους εννέα ασθενείς. Οι άλλοι δύο εμφάνισαν νωρίς συμπτώματα πνευμονίας και είχαν υψηλά επίπεδα του ιού για δέκα ή έντεκα ημέρες μετά το ξεκίνημα της νόσου, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Σημειώνεται πάντως πως δεν μελετήθηκαν εν προκειμένω σοβαρά περιστατικά, και οι ερευνητές τονίζουν πως οι εννέα υπό εξέταση ασθενείς είχαν ήπια συμπτώματα, ήταν όλοι νέοι ή μεσήλικες και δεν είχαν υποκείμενα νοσήματα.