ΠΑΤΡΑ: Ζήτημα μισθοδοσίας εργαζόμενων Φυσικής Αγωγής – Αντιδρά ο δήμος και κατακρίνει τη Κυβέρνηση

Με έγγραφό της η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ενημερώνει τους ΟΤΑ σχετικά με τα Προγράμματα Άθλησης για Όλους που υλοποιούνται από τους Δήμους, ότι εξαιτίας της αναστολής των προγραμμάτων λόγω της πανδημίας, δεν έχει αρμοδιότητα να λύσει το ζήτημα της μισθοδοσίας των εργαζόμενων πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής.
Το Πρόγραμμα Άθληση για Όλους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού υλοποιείται από τον Δήμο Πατρέων, χρηματοδοτούμενο από το Υπουργείο, τους αθλούμενους του προγράμματος και ίδιους πόρους του Δήμου.
Η εν λόγω απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου σε σχετικά ερωτήματα της Υπηρεσίας μας, επί της ουσίας πετάει το μπαλάκι στους Δήμους, δηλώνοντας αναρμόδιο, αποδεικνύοντας το μέγεθος της αδιαφορίας τους για τους 4.000 εργαζόμενους στα προγράμματα αυτά σε όλη την Ελλάδα.
Επίσης, στην απάντησή του το Υπουργείο δεν προβαίνει σε καμία ρητή αναφορά, ως όφειλε, σχετικά με το εάν τα προγράμματα και κατ’ επέκταση οι συμβάσεις των εργαζομένων θα παραταθούν και θα συνεχιστούν μετά τη λήξη της πανδημίας, που με δεδομένες τις συνθήκες επιβάλλονται ως πλέον αναγκαία.
Για ακόμα μία φορά οι Δήμοι και οι εργαζόμενοι καλούνται να «πληρώσουν το μάρμαρο» και είναι και πάλι μπροστά σε μία κυβερνητική πολιτική, που αξιοποιεί τις συνθήκες, ώστε να θέσει σε καραντίνα εργατικά δικαιώματα και λαϊκές ανάγκες.
Καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, να μην προβεί σε απολύσεις ή σε αναστολή στις υπάρχουσες συμβάσεις και να κάνει αποδεκτό το αίτημα για αξιοποίηση των συγκεκριμένων εργαζόμενων στις Δημοτικές Υπηρεσίες (π.χ. Βοήθεια στο Σπίτι) χωρίς καμία μεταβολή στην εργασιακή τους σχέση, ή αλλιώς να δεσμευτεί η κυβέρνηση στο ελάχιστο, ότι για όσο διάστημα διαρκέσει η αναστολή των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους, θα υπάρξει και η αντίστοιχη χρονική παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων και του προγράμματος.
Ο Δήμος Πατρέων αξιοποιεί τους εργαζόμενους σε άλλες δημοτικές υπηρεσίες, για το διάστημα της αναστολής των προγραμμάτων, για την αντιμετώπιση άλλων επειγουσών αναγκών.
Ας δείξει επιτέλους το αρμόδιο Υπουργείο και η κυβέρνηση ότι έχει τα αντανακλαστικά να αντιληφθεί την ευθύνη της απέναντι στους χιλιάδες εργαζόμενους στο πρόγραμμα, που τους αφήνει ξεκρέμαστους, αλλά και ότι έχει την ετοιμότητα να διασφαλίσει τη συνέχεια της εργασίας τους σε προγράμματα αναγκαία για την νεολαία και το λαό, ειδικά μετά το πέρας της πανδημίας.