Παγκόσμιος πόλεμος κατά της πανδημίας – Δραματικές ώρες σε Ευρώπη και ΗΠΑ

«Καλπάζει» σε παγκόσμιο επίπεδο ο κορονοϊός, αφήνοντας πίσω του δεκάδες χιλιάδες θύματα. Τραγικές στιγμές για Ευρώπη και ΗΠΑ.

•Ξεπέρασαν τις 860.000 τα κρούσματα παγκοσμίως με τους θανάτους να είναι περισσότεροι από 42.000

•Ρεκόρ ημερήσιων θανάτων σε Γαλλία, Ισπανία, Ρωσία και Βρετανία

•Πολλές χώρες μετατρέπουν πλοία, στάδια και πάρκα σε νοσοκομεία

•Δοκιμάζονται συστήματα υγείας και πολιτικές ηγεσίες σε πολλά σημεία του πλανήτη

Οι χώρες με τα περισσότερα θύματα και κρούσματα του Covid-19

Η Ιταλία, η Ισπανία και οι ΗΠΑ είναι οι χώρες που πλέον έχουν ξεπεράσει την Κίνα, όπου ξεκίνησε η πανδημία, τόσο σε κρούσματα όσο και σε νεκρούς.

Εξαντλείται ο ιατρικός εξοπλισμός στις ΗΠΑ

Καμπανάκι για το σύστημα υγείας της χώρας και την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας, το στρατηγικό απόθεμα για προστατευτικό εξοπλισμό για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης έχει σχεδόν εξαντληθεί.

Στα είδη που έχουν σχεδόν εξαντληθεί συμπεριλαμβάνονται οι μάσκες, οι αναπνευστήρες, τα γάντια, οι προστατευτικές στολές και οι προσωπίδες, εξήγησαν οι αξιωματούχοι. Μια μικρή ποσότητα έχει αφεθεί κατά μέρος για το ομοσπονδιακό προσωπικό, ανέφερε ο ένας από τους δύο αξιωματούχους, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν εξαιτίας της φύσης του θέματος.

Το εθνικό στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ έχει θεωρητικά σκοπό την επάρκεια υλικού σε καταστάσεις εκτάκτων καταστάσεων τόσο σοβαρών που προκαλούν ελλείψεις.

Αλλά πολιτείες σε όλη τη χώρα ζητούν τις τελευταίες εβδομάδες μεγάλες ποσότητες υλικού για να βοηθήσουν τα νοσοκομεία να αντεπεξέλθουν στη ραγδαία αύξηση των ασθενών με COVID-19, την ασθένεια που προκαλεί ο κορονοϊός.

Πέρα από τον προστατευτικό εξοπλισμό, έχουν διανεμηθεί 8.000 συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής, σύμφωνα με τη FEMA. Ο Τραμπ διαβεβαίωσε χθες ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει επιπλέον 10.000 αναπνευστές «έτοιμους», χωρίς να διευκρινίσει αν αναφερόταν στο στρατηγικό απόθεμα.

Καθώς τα αποθέματα λιγοστεύουν στελέχη της FEMA προσπαθούν να βρουν οποιοδήποτε υλικό ή εξοπλισμό μπορεί να αγοραστεί στο εξωτερικό, ειδικά από προμηθευτές στην Κίνα και στη Μαλαισία, ανέφεραν αξιωματούχοι.

«Σφαγή» για τις εφημερίδες της Αυστραλίας

Ένας από τους κλάδους που έχει χτυπηθεί πολύ βαριά από την κρίση είναι ο Τύπος, ενώ χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αυστραλίας.

Στη χώρα περίπου 60 εφημερίδες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι αναστέλλουν την έντυπη έκδοσή τους.

Εκτός από την τεράστια πτώση στις πωλήσεις, σημαντικός παράγοντας γιγάντωσης της κρίσης είναι η μηδενική διαφήμιση.

Στο Τουρκμενιστάν απαγόρευσαν τον… κορονοϊό

Η αυταρχική κυβέρνηση του κρατιδίου εξέδωσε οδηγίες προς τα ΜΜΕ της χώρας, απαγορεύοντάς τους να χρησιμοποιούν τη λεξη «κορονοϊός».

Παράλληλα, οι Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν ότι οι κρατικές υπηρεσίες απέσυραν από σχολεία, νοσοκομεία και χώρους εργασίας το ενημερωτικό υλικό για θέματα υγείας, ενώ όσοι φορούν μάσκες ή μιλούν για τον κορονοϊό κινδυνεύουν με σύλληψη.

Εντελώς τυχαία η χώρα που συνορεύει με το Ιράν δεν έχει ανακοινώσει ακόμη ούτε ένα κρούσμα, ενώ στην άλλη πλευρά των συνόρων της η κατάσταση είναι εκτός ελέγχο.

Το χειρότερο τρίμηνο για τον Dow Jones από το 1987

Στο «κόκκινο» επέστρεψαν οι τρεις βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, στο χειρότερο τρίμηνο από το 1987 για τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones και από το 2008 για τον S&P 500, καθώς η πανδημία του νέου κορονοϊού συνεχίζει να στοιχειώνει τους επενδυτές.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε σήμερα με πτώση 410,32 μονάδων, (-1,84%), στις 21.917,16 μονάδες, μια πτώση 13,7% μέσα στον μήνα και 23% από την αρχή του έτους.

Ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, που θεωρείται πιο ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε στις 2.584,59 μονάδες, μειωμένος κατά 42,06 μονάδες (-1,6%). Τον μήνα Μάρτιο κατέγραψε συνολικά απώλειες 12,5% και 20% από την αρχή της χρονιάς.

Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας μειώθηκε κατά 74,05 μονάδες (-0,95%) και έκλεισε στις 7.700,1 μονάδες. Οι απώλειες του τον Μάρτιο ήταν 10% και 14% το τρίμηνο.

Ρεκόρ νεκρών και εφιαλτική πρόβλεψη για εκατοντάδες χιλιάδες θύματα στις ΗΠΑ

Ξεπέρασαν τις 4.000 τα θύματα του κορονοϊού στις ΗΠΑ με τη χώρα να καταγράφει εθνικό ρεκόρ νεκρών σε ένα 24ωρο, τη στιγμή που η πανδημία χτυπά αλύπητα και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού

Άλλοι 149 νεκροί στη Γερμανία

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 5.453 στα 67.366, ενώ ο ολοένα πιο βαρύς απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας αυξήθηκε κατά 149 για να φθάσει τους 732, καταγράφουν στοιχεία του Robert Koch-Institut που αναρτήθηκαν σε ειδικό ιστότοπο που έχει δημιουργήσει.

Τα περισσότερα κρούσματα (16.497) καταγράφονται στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, που ειδικεύεται στην έρευνα για τις μολυσματικές ασθένειες.