Να αναστείλουν οι τράπεζες τις χρεώσεις στις συναλλαγές μέσω ΑΤΜ και e-banking

Το ζήτημα των χρεώσεων και προμηθειών που επιβάλλονται από τις τράπεζες για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές (μέσω ΑΤΜ ή ebanking) φέρνει στο προσκήνιο ο βουλευτής Αχαΐας της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι μπορούν να ανασταλούν για το διάστημα που ισχύουν τα έκτακτα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Σε δήλωσή του ο Βουλευτής αναφέρει:
«Κοινός σκοπός πρέπει να είναι, το τέλος αυτής της κρίσης να μας βρει όλους μαζί όρθιους και δυνατούς. Ειδικά σήμερα λοιπόν που η συντριπτική πλειοψηφία των συναλλαγών γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο και μάλιστα, ενώ το σύνολο σχεδόν της ελληνικής κοινωνίας έχει μπει σε έναν σημαντικό κύκλο οικονομικής δυσπραγίας, είναι απαραίτητο και οι τράπεζες να προβούν σε κινήσεις ανακούφισης των πολιτών. Αυτή η μάχη μας αφορά όλους. Και όλοι πρέπει να βάλουμε πλάτη.
Από την πλευρά μας, είναι αυτονόητο πως όλοι μετέχουμε στο κάλεσμα του Πρωθυπουργού και όχι μόνο δίνουμε τον μισθό μας, αλλά καθημερινά δίνουμε τη μάχη για τον τόπο μας. Μάχη για την Αχαΐα, μάχη για την Ελλάδα!»

Αναλυτικότερα, στην ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, ο κ. Κατσανιώτης, αναφέρει: «Στο πλαίσιο των ειδικών συνθηκών και των έκτακτων μέτρων που αυτές επιβάλλουν αλλά και με δεδομένο ότι και οι τράπεζες οφείλουν να συνεπικουρούν και να στηρίζουν ουσιαστικά επιχειρήσεις, επαγγελματίες, πολίτες, οι οποίοι πλήττονται από τις συνέπειες της γενικότερης κρίσης της πανδημίας, ιδιαίτερα σημαντική θα ήταν η προσωρινή αναστολή των χρεώσεων (προμήθειας), σε μία σειρά από τραπεζικές εργασίες και συναλλαγές που πραγματοποιούνται υποχρεωτικά από 24/3/2020, είτε μέσω των Αυτόματων Ταμειολογιστικών Μηχανών (ΑΤΜ), είτε με ηλεκτρονικό τρόπο (ebanking), σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΕΤ, μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης
Πάτρα 01/04/2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Θέμα: «Αναστολή στις προμήθειες τραπεζικών συναλλαγών κατά τη διάρκεια που ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα της κυκλοφορίας των πολιτών »

Η χώρα μας και όλος ο κόσμος βρίσκεται μπροστά σε μια πρόκληση χωρίς προηγούμενο. Δεν υπάρχει πια κανείς που να μην έχει συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητά της, την έκταση των επιπτώσεών της, το βάρος της απώλειας ανθρώπων πρώτα και πάνω από όλα. Επίσης, το κόστος που συνεπάγεται για την οικονομική δραστηριότητα.
Σε μία τέτοια κατάσταση οφείλουμε όλοι να καταβάλλουμε τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την όσο το δυνατόν πιο ομαλή συνέχιση της επιχειρηματικής λειτουργίας, την προσφορά των απαραίτητων αγαθών και υπηρεσιών στους πολίτες.

Στο πλαίσιο των ειδικών συνθηκών και των έκτακτων μέτρων που αυτές επιβάλλουν αλλά και με δεδομένο ότι και οι τράπεζες οφείλουν να συνεπικουρούν και να στηρίζουν ουσιαστικά επιχειρήσεις, επαγγελματίες, πολίτες, οι οποίοι πλήττονται από τις συνέπειες της γενικότερης κρίσης της πανδημίας, ιδιαίτερα σημαντική θα ήταν η προσωρινή αναστολή των χρεώσεων (προμήθειας), σε μία σειρά από τραπεζικές εργασίες και συναλλαγές που πραγματοποιούνται υποχρεωτικά από 24/3/2020, είτε μέσω των Αυτόματων Ταμειολογιστικών Μηχανών (ΑΤΜ), είτε με ηλεκτρονικό τρόπο (ebanking), σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΕΤ, μετά την επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός
 Είναι στις προθέσεις σας, η παρέμβαση ακόμα και με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η αναστολή των χρεώσεων (προμήθειας), σε όσες τραπεζικές εργασίες και συναλλαγές πραγματοποιούνται υποχρεωτικά είτε μέσω των ΑΤΜ είτε ηλεκτρονικά, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων και των ειδικών συνθηκών που έχουν προκύψει και για όσο χρονικό διάστημα τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας;

Ο ερωτών

Ανδρέας Κατσανιώτης
Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ