ΑΧΑΪΑ: Σε ετοιμότητα Κτηνιατρικές υπηρεσίες και Σφαγεία ενόψει Πάσχα – Μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ενημερώνει ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, καθώς και οι σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις έχουν κατάλληλα προετοιμαστεί για τις σφαγές ενόψει του Πάσχα.

Συγκεκριμένα, υπάρχει επαρκές κτηνιατρικό προσωπικό για την διενέργεια κρεοσκοπικού ελέγχου σε όλα τα σφαγεία της Περιφέρειας, καθώς και για την έκδοση όλων των απαραιτήτων πιστοποιητικών για την μετακίνηση των ζώων. Επαναλαμβάνεται ότι δεν απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία του κτηνοτρόφου στο Αγροτικό Κτηνιατρείο, παρά μόνο η προηγούμενη τηλεφωνική επικοινωνία.

Οι σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις της Περιφέρειας έχουν επίσης ενημερωθεί για τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό που θα πρέπει να λαμβάνονται, τόσο από το προσωπικό των σφαγείων, όσο και από τους κτηνοτρόφους και εμπόρους κρέατος κατά την παραμονή αυτών στο σφαγείο.

Ειδικότερα:
• Η λειτουργία των κυλικείων επιτρέπεται μόνο για την απευθείας διάθεση καφέ – αναψυκτικών, κλπ. Είναι υποχρεωτική η απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων, ώστε να μην συγκεντρώνεται κόσμος.
• Επιτρέπεται η παρουσία εντός της σφαγειοτεχνικής εγκατάστασης μόνο του προσωπικού και του Επίσημου Κτηνιάτρου και απαγορεύεται η είσοδος μη εργαζομένων (κτηνοτρόφων κλπ.).
• Οι εργαζόμενοι που εμφανίζουν αιφνιδίως οποιοδήποτε σύμπτωμα (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δύσπνοια κλπ.), πρέπει αμέσως να ενημερώσουν τον υπεύθυνο του σφαγείου, να παραμείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους και να επικοινωνήσουν άμεσα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ: τηλ. 2105212054 ή στην τηλ. γραμμή 1135)
• Πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να εφαρμόζουν επιμελώς τις οδηγίες ατομικής υγιεινής. Επισημαίνεται ότι, η χρήση γαντιών μιας χρήσης δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση το πλύσιμο των χεριών.
• Όλοι οι υπάλληλοι υποχρεούνται να χρησιμοποιούν ατομικά μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες, φόρμες μιας χρήσης).
• Η εγκατάσταση προμηθεύεται με ευθύνη του ιδιοκτήτη του ατομικά μέσα προστασίας των εργαζομένων. Το προσωπικό καθαριότητας και όλοι πρέπει να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες καθαρισμού – απολύμανσης.