Κυβερνητική απόφαση μέχρι σήμερα για τις επιταγές–Κλειδί η χρηματοδοτική κάλυψη

Την άμεση έκδοση ΠΝΠ προωθεί η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ώστε να προλάβει το τσουνάμι απλήρωτων επιταγών καθώς η λήξη του μήνα φέρνει στο προσκήνιο εκατομμύρια υποχρεώσεων για πολλούς κλάδους της οικονομίας. Ουσιαστικά θα δοθεί μια διευκόλυνση 75 ημερών.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όσες επιταγές λήγουν μέχρι τις 31/3 θα πρέπει να πληρωθούν κανονικά ενώ από το σημείο αυτό και μετά δε θα γίνεται αναγγελία στον Τειρεσία από τις τράπεζες και ούτε ο δικαιούχος δεν θα έχει τη δυνατότητα καταγγελίας εντός του 8ημέρου, όπως ισχύει σήμερα.

Αυτό θα ισχύει και για όσα δάνεια έχουν δοθεί μέσω factoring και έχουν εγγύηση επιταγές που θα ενταχθούν στο καθεστώς της διευκόλυνσης των 75 ημερών. Ήδη, πάντως, φορείς όπως η ΓΣΕΒΕΕ και ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του θέματος, εστιάζοντας στην χρονική παράταση της πληρωμής ή σφράγισής τους σε πάνω από 90 ημέρες. Επίσης μένει να φανεί τι θα προταθεί ως λύση για τη χρηματοδότηση όσων περιμένουν μέσω επιταγών που ουσιαστικά παγώνουν να αντλήσουν ρευστότητα. Στο φως της δημοσιότητας έχουν δοθεί προτάσεις από τον Εμπορικό Σύλλογο που αναφέρουν τα εξής:

– Οι Τράπεζες να υποχρεούνται αμέσως να παράσχουν χρηματοδότηση στον εκδότη μιας ακάλυπτης επιταγής ίση με το 100% του ποσού της αξίας της, με χορήγηση δυνατότητας υπερανάληψης από τον λογαριασμό από τον οποίο σύρεται η επιταγή, με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου και με προνομιακό συμβολικό επιτόκιο. Για τον σκοπό αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένα όριο χρηματοδότησης ανά πελάτη με βάση τον συνήθη κύκλο εργασιών της επιχείρησης. Από την άλλη, ο πελάτης θα πρέπει να αποδεικνύει την έκδοση της επιταγής πριν την 10.3.2020 προσκομίζοντας το αντίστοιχο παραστατικό προς εξόφληση του οποίου είχε εκδώσει την επιταγή (π.χ. τιμολόγιο, σύμβαση κλπ). Ας σημειωθεί ότι σήμερα τα επιτόκια διατραπεζικού δανεισμού Euribor είναι αρνητικά και όλες οι κεντρικές τράπεζες προσφέρουν μηδενικά επιτόκια.

– Σε περίπτωση που για τον οποιονδήποτε λόγο ο εκδότης μιας μεταχρονολογημένης επιταγής δεν ασκήσει το ως άνω δικαίωμά του (όπως αυτό θα αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση της Τράπεζας του εκδότη), ο κομιστής της επιταγής θα δικαιούται άμεσης έκτακτης χρηματοδότησης από την Τράπεζά του, ακόμη και καθ’ υπέρβαση του χρηματοδοτικού του ορίου, ίση με το 100% του ποσού της επιταγής. Η άσκηση του παραπάνω δικαιώματος του κομιστή προϋποθέτει την εκχώρηση στην χρηματοδοτούσα Τράπεζα όλων των δικαιωμάτων του επί της επιταγής. Και η χρηματοδότηση αυτή θα έχει την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Θα πρέπει δε να υπάρξει η πρόβλεψη, ότι η Τράπεζα, πριν απαιτήσει από τον πελάτη της – κομιστή της επιταγής- την αξία αυτής, υποχρεούται να στραφεί προηγουμένως κατά του εκδότη της επιταγής και των τυχών οπισθογράφων της. Και σε αυτή την περίπτωση ο κομιστής της επιταγής θα πρέπει να αποδεικνύει την αιτία για την οποία κατέχει την επιταγή, καθώς και τη μεταχρονολογημένη έκδοσή της.

Πηγή: Reporter.gr