ΑΧΑΛΪΑ: Η «Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση» για τη θωράκιση της δημόσιας Υγείας – Στήριξη της λαϊκής πλειοψηφίας που πλήττεται

Ως Αριστερή Παρέμβαση-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα έχουμε κατεθέσει έγκαιρα αίτημα για να συζητηθούν οι εξελίξεις και να ληφθούν πρόσθετα μέτρα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας του κορωναϊού, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας τη Δευτέρα 30/03.

Ολόκληρη η χώρα, όπως και η υφήλιος, βρίσκεται στη δίνη μιας πρωτοφανούς έκτασης υγειονομικής κρίσης από την οποία κινδυνεύει το σύνολο της κοινωνίας και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες. Καθώς η πανδημία COVID-19 βρίσκεται διεθνώς σε πλήρη εξέλιξη, γίνεται σαφές πως καθοριστικός παράγοντας για την αντιμετώπιση της είναι οι πολιτικές επιλογές που λαμβάνονται. Στη χώρα μας, συστηματικά από όλες τις κυβερνήσεις το δημόσιο σύστημα υγείας έχει συρρικνωθεί σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές προς όφελος της γιγάντωσης των ιδιωτικών επιχειρήσεων διάγνωσης και περίθαλψης. Ακολούθησαν τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., τους νόμους της αγοράς και της υποταγής του δημόσιου στο ιδιωτικό συμφέρον και τα κριτήρια του κέρδους και της ανταποδοτικότητας. Αλλά, δεν φταίει μόνο το πριν…

Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει προχωρήσει στα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισης της κατάστασης. Έχει ως τώρα λάβει αποκλειστικά και μόνο μέτρα γενικής και οριζόντιας καραντίνας με την προσθήκη ελάχιστων μέτρων διευθέτησης και αναδιάταξης των υπαρχόντων δομών υγείας, προσωπικού και εξοπλισμού. Δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες μαζικές προσλήψεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, το άνοιγμα νέων ΜΕΘ, την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, την έγκαιρη προμήθεια διαγνωστικών συσκευών και απαραίτητων μέσων προστασίας, τη διανομή τους στους εργαζόμενους και τον πληθυσμό, την επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας και την ένταξή τους σε ένα ενιαίο σχεδιασμό. Προσπαθώντας να αποποιηθεί τις ευθύνες της για τη διάλυση της δημόσιας υγείας, καλλιεργεί παράλληλα ένα πρωτοφανές κλίμα ενοχοποίηση των πολιτών με την επιβολή ενός καθεστώτος τρόμου, κατευθυνόμενης πληροφόρησης, περιορισμού της κριτικής σκέψης και υποβολής της αντίληψης ότι ο δημόσιος χώρος αποτελεί πλέον μολυσμένο πεδίο.

Μπροστά σε μια επιπρόσθετη οικονομική και κοινωνική κρίση που πυροδοτείται από την πανδημία, η κυβέρνηση παίρνει παράλληλα μέτρα υπερ των επιχειρηματιών και συνεχίζει να χρηματοδοτεί σκανδαλωδώς τον ιδιωτικό τομέα. Χαρακτηριστικά όσα καταγγέλλει η ΟΕΝΓΕ για τις κλίνες ΜΕΘ «Από 800 ευρώ, το ποσό που θα πληρώνει το Δημόσιο σαν «ενοίκιο» πάει στα 1.600 ευρώ τη μέρα!» και ότι «Δίνει 30 εκατ. ευρώ ζεστό κρατικό χρήμα στα ιδιωτικά εργαστήρια για τον διαγνωστικό έλεγχο για τον κοροναϊό και την ίδια στιγμή δίνει μόλις 75 εκ. έκτακτη κρατική επιχορήγηση στα νοσοκομεία». Επιπλέον νομοθετεί όσα οι εργοδότες επιδιώκουν καιρό τώρα για αναστολή συμβάσεων, περικοπές μισθών, απολύσεις, παρατάσεις ωραρίων. Ολόκληροι κλάδοι κατεβάζουν ρολά (τουρισμός, επιτισιτισμός, εμπόριο) και εκατοντάδες χιλιάδες μετατρέπονται εν μια νυκτί σε επιδοματούχους των 800 ευρώ για 1,5 μήνα και ανέργους! Οι εργαζόμενοι και η λαϊκή πλειοψηφία καλούνται πάλι να πληρώσουν το μάρμαρο.

Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να καλλιεργήσει ένα κλίμα υπεύθυνης στάσης και αποτροπής των χειρότερων σεναρίων με τις επιλογές που έχει κάνει , οι ευθύνες της θα είναι εγκληματικές αν δεν ληφθούν εδώ και τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας και κάλυψης των αναγκών των κομματιών της κοινωνίας που πλήττονται βαρύτερα από την πανδημία.

Ο λαός μας πλάι στην υπευθυνότητα και πειθαρχία που έχει δείξει όλες αυτές τις μέρες στις οδηγίες του ιατρικού κόσμου, θα πρέπει εδώ και τώρα να παλέψει για να επιβληθούν μέτρα και κατακτήσεις υπεράσπισης των εργατικών και λαϊκών αναγκών. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό!

Η συζήτηση του περιφερειακού συμβουλίου θα πρέπει να εστιάσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που συσσωρεύονται στο λαό και τους εργαζόμενους από την πανδημία και τις ταξικές πολιτικές αντιμετώπισής της. Το εργατικό και λαϊκό κίνημα θα πρέπει να διεκδικήσει άμεσα:

-Ανατροπή των αιματηρών πλεονασμάτων και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών. Να δωθούν εδώ και τώρα χρήματα για την πλήρη θωράκιση του ΕΣΥ και για την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημίας.

-Δωρεάν Περίθαλψη χωρίς αποκλεισμούς για όλους, χωρίς την απαίτηση ΑΜΚΑ. Άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μαζικές μόνιμες προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού (ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού), επαρκή στελέχωση όλων των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων. Να λειτουργήσουν άμεσα όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ και να ανοίξουν νέα. Να επιταχθούν και να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα όλες οι ιδιωτικές μονάδες υγείας χωρίς υπερκοστολογήσεις-αποζημιώσεις. Να εξασφαλιστεί η προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής όλων των δημόσιων μονάδων υγείας.

-Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για διαγνώσεις, εντοπισμό των κρουσμάτων, βοήθεια στη θεραπεία των νοσούντων και όχι μόνο οδηγίες για να μένουν σπίτι (προμήθειες τεστ, εξοπλισμός, ενίσχυση πρωτοβάθμιας φροντίδας, επίταξη ιδιωτικών εργαστηρίων διάγνωσης).

-Να διατεθούν κονδύλια από τη περιφέρεια για την προμήθεια-εισαγωγή των απαραίτητων μέσων προστασίας (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) για την διανομή τους δωρεάν σε όλους τους κατοίκους. Για την προμήθεια με τον απαραίτητο εξοπλισμό όλων των μονάδων υγείας (Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία) καθώς και η προμήθεια σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής όλων των δημόσιων μονάδων υγείας.

– Η περιφέρεια να εντοπίσει και να επιτάξει όπου χρειάζεται κατάλληλους χώρους για τη στέγαση σε υγιεινές συνθήκες των άστεγων και όλων των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη περιοχή μας. Επέκταση των προγραμμάτων στέγασης για όλους. Απεγκλωβισμός των προσφύγων από τα φονικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

– Ειδική μέριμνα για όλους τους ευάλωτους και όσους έχουν πληγεί από τη πανδημία. Έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τους μισθωτούς, τους άνεργους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους συνταξιούχους. Αναστολή πληρωμών προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ. Καμία είσπραξη/κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

-Εξώστρεφες κοινωνικές δράσεις με ευθύνη της περιφέρειας για την παροχή σίτισης, ένδυσης, μέσων προστασίας και υγειονομικής βοήθειας σε όσους πολίτες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν (άστεγοι, άνεργοι, πρόσφυγες, μετανάστες, κοκ)

-Να παρθούν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων. Κλείσιμο επιχειρήσεων που δεν αποτελούν κρίσιμους τομείς για την υγεία, τα τρόφιμα, την ενέργεια, τις ανάγκες συγκοινωνίας, επικοινωνίας κ.α.. Άδειες με πλήρεις αποδοχές για άρρωστους, ευάλωτους, εγκύους, όσους φροντίζουν παιδιά, ΑΜΕΑ, ηλικιωμένους. Καμιά απόλυση, όχι στην αναστολή των συμβάσεων, καμιά δυσμενής μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, όρους και συνθήκες εργασίας. Καμιά μείωση μισθών, πλήρης καταβολή τους με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Επαρκή μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς, η περιφέρεια να αναλάβει την επίβλεψη της εφαρμογής των μέτρων.

– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μείωση τώρα των ωρών εργασίας στους τομείς της υγείας, της καθαριότητας, της πρόνοιας και κάθε εξαντλητικής εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων για την κάλυψη όλων των αναγκών του δημοσίου, καμία «μη ανανέωση σύμβασης».