ΕΞΕΛΙΞΗ-ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: Δραματική κρατική προειδοποίηση – Αναμένουμε έξαρση μέσα στον Απρίλιο – Καμία χαλάρωση!

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προειδοποιεί τους πολίτες να μην εφησυχάζουν και αρχίσουν να αγνοούν τα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία.

«Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, περιμένουμε την κορύφωση εντός του Απριλίου. Από τα μέσα μέχρι τα τέλη», τονίζει μιλώντας στην εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», ο Νίκος Χαρδαλιάς. «Ως εκ τούτου, το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο και περιμένουμε την απόλυτη συμμόρφωση των πολιτών. Δεν υπάρχει το παραμικρό περιθώριο χαλάρωσης. Υπενθυμίζω κάτι βασικό: ό,τι κάνουμε σήμερα καταγράφεται αριθμητικά στην επιδημία μετά από δύο εβδομάδες», προσθέτει.

Στην ερώτηση ποια ήταν η πιο δύσκολη στιγμή όλο αυτό το χρονικό διάστημα, ο υφυπουργός απαντά: «Αν θέλετε να σας πω, η μεγαλύτερη αγωνία μου είναι να αντέξει το ΕΣΥ. Για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να νοσήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι και, σε κάθε περίπτωση, όχι ταυτόχρονα. Οσον αφορά την οικογένειά μου, με ρωτούν ό,τι με ρωτάτε κι εσείς! Πότε θα τελειώσει όλο αυτό. Και τους απαντώ το ίδιο. Μένουμε σπίτι για να περάσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και πιο ανώδυνα. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε δευτερόλεπτο. Οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι το πρώτο κρίσιμο κρας τεστ. Το πρώτο. Το τονίζω σε κάθε τόνο, καθώς δεν πρέπει να θεωρηθεί πως η περιπέτεια στην οποία έχει μπει η πατρίδα μας θα τελειώσει σύντομα».

Συνεχίζοντας, ο κ. Χαρδαλιάς αποκαλύπτει ότι στα «μέσα Ιανουαρίου, πριν καλά καλά η επιδημία σκάσει στην Ιταλία ή στην Ευρώπη, εμείς στην Πολιτική Προστασία είχαμε ήδη ενεργοποιήσει τα κατάλληλα πρωτόκολλα και είχαμε ήδη συγκαλέσει, με εντολή του πρωθυπουργού, σχετικές συσκέψεις. Πριν τελειώσει ο Ιανουάριος είχαν ήδη υπάρξει κυβερνητικές εντολές για τη δημιουργία task force. Και από τον Φεβρουάριο υπήρχε ήδη εγκεκριμένο ειδικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αλλά αυτή η μάχη δεν είναι κυβερνητική. Δεν είναι ατομική. Δεν είναι μοναχική. Είναι συλλογική».

Σχολιάζοντας την ανεύθυνη στάση κάποιων πολιτών ανέφερε: «Δεν μπορεί κανείς ελαφρά τη καρδία να διασπά μία εθνική προσπάθεια. Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να βάζει σε κίνδυνο τη ζωή άλλων ανθρώπων. Οι άνθρωποι εκείνοι που έλεγαν πως «έχω δουλειές» και «πάω στο χωριό μου» λειτούργησαν ανεύθυνα» και ξεκαθάρισε ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σκέψη για “βραχιολάκι”. Έχουμε τρόπο να επιβάλουμε την καραντίνα μέσω της αυστηρής αστυνόμευσης, εάν το αίσθημα ατομικής ευθύνης δεν εφαρμοστεί. Και μέχρι τώρα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που τις εντοπίσαμε άμεσα και επιβλήθηκε τελικά η καραντίνα, έχουμε στεγανοποιήσει όλα τα κρούσματα και τις στενές επαφές τους».

Τι μας περιμένει το Πάσχα
«Από τη μέρα που εφαρμόσαμε την καθολική απαγόρευση και την έξοδο από το σπίτι μόνο μετά από έγγραφη ενημέρωση η κίνηση στους δρόμους καταγράφει αισθητή πτώση. Είμαι συνεπώς αισιόδοξος πως οι Έλληνες θα πειθαρχήσουμε. Εξετάζουμε τα δεδομένα μέρα με τη μέρα και προχωράμε βήμα βήμα», τονίζει ο κ. Χαρδαλιάς, σχετικά με τη στάση που αναμένει από τους πολίτες ενόψει διακοπών του Πάσχα.

Απαντώντας στα σχόλια που χαρακτηρίζουν τον Σωτήρη Τσιόδρα και τον ίδιο ως τον «καλό και τον κακό αστυνομικό», ανέφερε: «Δεν με απασχολούν αυτή τη στιγμή. Με τον κ. Τσιόδρα, έναν εξαίρετο επιστήμονα που αποτελεί για μας ευλογία που τον έχουμε, κάνουμε εκ φύσεως διαφορετικές δουλειές. Ο καθηγητής ενημερώνει για το ιατρικό κομμάτι κι εγώ για το επιχειρησιακό. Δεν υπάρχει ούτε καλός ούτε κακός ούτε αστυνομικός. Απευθυνόμαστε σε υπεύθυνους πολίτες, στους συμπατριώτες μας, με ειλικρίνεια και τείνουμε το χέρι μας για να δημιουργήσουμε μία μεγάλη και ισχυρή αλυσίδα που δεν θα σπάει!».