Κορονοϊός: Εφιάλτης δίχως τέλος σε Ιταλία και Ισπανία πάνω από 1700 νεκροί σε 24 ώρες

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που έρχονται κάθε μέρα από τις χώρες στην Ευρώπη που δέχονται τη μεγαλύτερη επίθεση της ασθένειας Covid-19. Επίσης, μεγάλη ανησυχία προκαλούν και οι θάνατοι δύο υγιών εφήβων από τη νόσο, γεγονός που δείχνει πως ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις.

Η Ιταλία και η Ισπανία θρήνησαν σε μία μόνο μέρα περισσότερους από 1.700 νεκρούς! Οι αριθμοί παραπέμπουν σε πολεμική σύρραξη ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν ότι στην Ευρώπη πια εντοπίζονται τα επτά στα δέκα νέα κρούσματα. Παράλληλα, η επιστημονική κοινότητα προσπαθεί να διερευνήσει γιατί ορισμένοι έφηβοι χωρίς πρόβλημα υγείας δέχονται φονική επίθεση από τον κορωνοϊό. Στο Παρίσι, μία 16χρονη έχασε τη ζωή της στην Εντατική και στη Νέα Ορλεάνη ένας 17χρονος είναι το νεαρότερο θύμα του ιού στις ΗΠΑ.

«Πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι αυτός ο ιός πλήττει μόνο τους ηλικιωμένους», έλεγε κλαίγοντας η αδελφή της 16χρονης Ζιλί, μιας όμορφης τινέιτζερ στο Παρίσι, που έχασε τη ζωή της από τη νόσο του κορονοϊού. Η έφηβη είχε βήχα στην αρχή και όταν άρχισε να παρουσιάζεται δυσφορία στην αναπνοή, η κατάστασή της χειροτέρεψε απότομα. Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο του Παρισιού και διασωληνώθηκε. Η νεαρή Ζιλί είναι μία από τους 1.696 νεκρούς στη Γαλλία, που περιμένει μέσα στις επόμενες ημέρες το «μεγάλο κύμα» της επιδημίας, όπως προειδοποίησε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Εντουάρ Φιλίπ.

Στη Νέα Ορλεάνη, όπου εξαπλώνεται η επιδημία, ένας 17χρονος έχασε χθες τη ζωή του. Είναι ο δεύτερος έφηβος στις ΗΠΑ που πεθαίνει από τον ιό μέσα σε μία εβδομάδα – πριν από λίγες ημέρες είχε αναφερθεί ο θάνατος ενός 18χρονου στην Καλιφόρνια.

Απότομη άνοδο παρουσίασαν και χθες τα θύματα στην Ισπανία. Αναφέρθηκαν 769 νεκροί μέσα σε 24 ώρες – ένας αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σχέση με προχθές, που είχαν καταγραφεί 655 θάνατοι.
Οι νεκροί στην Ισπανία ανέρχονται σε 4.858 και τα νέα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται. Η κυβέρνηση Σάντσεθ μελετά το ενδεχόμενο να παρατείνει τα μέτρα κατάστασης συναγερμού μέχρι τις 11 Απριλίου.
Στην Ιταλία επίσης, οι αριθμοί προκαλούν τρόμο. Χθες, αναφέρθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών σε μία μέρα από την αρχή της πανδημίας.

Οπως ανακοινώθηκε χθες, 969 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο, ενώ ελάχιστη κάμψη παρουσίασε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων: 4.401 νέα κρούσματα καταγράφηκαν χθες, σε σύγκριση με τα 4.492 της Πέμπτης. Συνολικά, οι νεκροί από κορονοϊό στη χώρα είναι 9.134. Παρά την αύξηση των νεκρών, οι ειδικοί θεωρούν ότι η πανδημία θα φθάσει στην κορυφή και σιγά σιγά θα αρχίσει να επιβραδύνεται στη Λομβαρδία.

Οι Αρχές φοβούνται τώρα την αύξηση των κρουσμάτων και στη Νότια Ιταλία, καθώς τις δύο προηγούμενες εβδομάδες, πριν από την απαγόρευση των μετακινήσεων, πολλοί είχαν μεταβεί από τις βόρειες περιφέρειες προς τις νότιες, που τώρα βλέπουν μια απότομη αύξηση των θανάτων από κορονοϊό (έχουν καταγραφεί 74 θάνατοι στην Καμπανία και 95 στο Λάτσιο). Οι φόβοι είναι μεγάλοι, καθώς ο ιταλικός Νότος δεν έχει τις υγειονομικές υπηρεσίες του Βορρά ώστε να αντέξει ένα πλήγμα τόσο ισχυρό όσο αυτό της Λομβαρδίας. Ο Βιντσέντζο Ντε Λούκα, περιφερειάρχης της Καμπανίας, διαμαρτυρήθηκε για τις ελλείψεις σε νοσοκομειακό υλικό και μίλησε για το φόβο μιας νέας τραγωδίας.