Κορονοϊός: 5 θάνατοι σε μία ημέρα στην Ελλάδα – Ανησυχία και για τις νεότερες ηλικίες

Πέντε νέοι θάνατοι μέσα σε ένα μόλις εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν χθες στη χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από επιπλοκές του κορονοϊού στους 27.

Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν είναι 71 και ο συνολικός αριθμός τους στην Ελλάδα φτάνει πλέον τα 892. Πενήντα επτά βρίσκονται στη ΜΕΘ, 54 είναι διασωληνωμένοι, ενώ 42 άνθρωποι που νοσηλεύτηκαν, αφού βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, πήραν εξιτήριο. “Η πορεία του ιού ανάλογη με τα μέτρα. Ως τώρα δεν έχουμε σημάδια εκθετικής αύξησης. Είμαστε στην αρχή της μάχης” είπε ο κ. Τσιόδρας.

Τελευταίο θύμα της πανδημίας είναι ένας 88χρονος άνδρας που νοσηλευόταν στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Κατέληξε μετά από οκτώ ώρες και τα αποτελέσματα του τεστ βγήκαν μετά από τρία 24ωρα.

Προβληματισμός από τον θάνατο του 40χρονου Γερμανού καθηγητή στην Κρήτη – Tι είπε ο Τσιόδρας
Ο 42χρονος Γερμανός καθηγητής νοσηλευόταν στην εντατική σε σοβαρή κατάσταση στο ΠΑΓΝΗ. O άτυχος άντρας δεν είχε υποκείμενα νοσήματα.

Σχετικά με την περίπτωσή του, ο κ. Τσιόδρας είπε πως το αίτιο του θανάτου του ήταν θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα.

“Ο ιός μπορεί να προκαλέσει σοβαρά κρούσματα και σε νέους ανθρώπους. Το είδαμε με τον Γερμανό επισκέπτη καθηγητή. Εκεί εμφανίστηκε θρόμβωση στα αγγεία του πνεύμονα, μια επιπλοκή που έχει πρόσφατα συσχετιστεί με τη λοίμωξη από τον νέο ιό. Για αυτό είναι σε επαγρύπνηση όλοι οι γιατροί του κόσμου και οι γιατροί στην Ελλάδα που χειρίζονται αυτές τις περιπτώσεις. Από την ομάδα γιατρών στην Κρήτη στον ασθενή χορηγούνταν ειδική προληπτική αγωγή, αντιπηκτική αγωγή για τον σκοπό αυτόν. Δεν φαίνεται πάντως ότι η επιπλοκή αυτή αφορά μεγάλο αριθμό ασθενών. Τα σπάνια αυτά συμβάντα δεν αλλάζουν την εκτίμηση που έχουμε για την πορεία της νόσου”, δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.

Ρόδος: Βρέφος 7,5 μηνών βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό
Βρέφος 7,5 μηνών βρέθηκε θετικό στον κορονοϊό ύστερα από εξετάσεις που έγιναν κατά την νοσηλεία του στο νοσοκομείο της Ρόδου. Είναι το πρώτο κρούσμα κορονοϊού που διαπιστώνεται στο νησί της Ρόδου.

Το μωράκι μεταφέρθηκε τις προηγούμενες μέρες στο νοσοκομείο της Ρόδου από τους γονείς του με συμπτώματα ίωσης και στην παιδιατρική κλινική ελήφθησαν δείγματα για να γίνει η σχετική εξέταση, η οποία έδειξε ότι ήταν θετική.

Στην οικογένεια, είχαν δοθεί εντολές από το νοσοκομείο να παραμείνει σε κατ΄ οίκον περιορισμό μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα της εξέτασης.

Κορονοϊός: Σε Αττική, Αλεξανδρούπολη και Κοζάνη τα άλλα τρία θύματα
Tα άλλα τέσσερα θύματα άφησαν την τελευταία τους πνοή σε νοσοκομεία της Αττικής, στην Αλεξενδρούπολη και στην Κοζάνη.

Στην Κοζάνη, το θύμα ήταν ένας 64χρονος από την περιοχή Δαμασκηνιά. Ο 64χρονος είχε διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό και παρά το γεγονός ότι η υγεία του έδειξε βελτίωση, τελικά εξέπνευσε. Ηταν το 24ο θύμα χρονικά του κορωνοϊού.

Λίγο νωρίτερα, απεβίωσε στην Αλεξανδρούπολη ο 46χρονος στρατιωτικός που υπηρετούσε στην Ξάνθη στο Δ’ ΣΣ. Πρόκειται για τον πρώτο στρατιωτικό θύμα του κορoνοϊού, έφερε τον βαθμό του ανθυπασπιστή και αποτελεί το τρίτο μικρότερο σε ηλικία, θύμα του κορονοϊού στην χώρα.

Αργότερα, έγιναν γνωστοί άλλοι δύο θάνατοι. Ο ένας αφορά έναν 54χρονο άνδρα ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Αττικόν. Η κατάστασή του ήταν μη αναστρέψιμη καθώς είχε υποστεί εγκεφαλικό, ωστόσο του έγινε το τεστ για κορωνοϊό. Ο άλλος θάνατος αφορά έναν 70χρονο άνδρα από την Γλυφάδα. Νοσηλευόταν στην Εντατική του Ευαγγελισμού και και εξέπνευσε. Στο νοσοκομείο νοσηλεύεται και η γυναίκα του, αλλά όχι σε κρίσιμη κατάσταση.

Σε καραντίνα σε ξενοδοχείο οι Ελληνες από την Κωνσταντινούπολη
Αποβιβάστηκαν οι 51 εγκλωβισμένοι επιβάτες της πτήσης από Κωνσταντινούπολη και αφού επιβιβάστηκαν σε πούλμαν της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας θα μεταφερθούν σε ξενοδοχείο όπου θα ισχύσουν τα προβλεπόμενα και θα τεθούν σε καραντίνα.

Ομογενείς

Με δεδομένη την απαγόρευση πτήσεων που έχει επιβληθεί, χρειάστηκαν έντονες προσπάθειες του προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και των ελληνικών αρχών, ώστε να οριστικοποιηθεί η επιστροφή των Ελλήνων στη χώρα, με ειδική πτήση της Aegean Airlines. Σημειώνεται ότι σε κατ’ οίκον περιορισμό βρίσκονται συνολικά 5.824 επαναπατρισθέντες. Έγιναν 1.116 δειγματοληπτικοί έλεγχοι και 92 βρέθηκαν εκτός σπιτιού. Θα τούς επιβληθεί πρόστιμο 5.000 ευρώ.
Τσιόδρας: Ανοσία για 2 με 3 χρόνια θα έχουν όσοι περάσουν τον κορονοϊό
Στις περιπτώσεις των ανθρώπων που έχουν περάσει τον ιό στο σπίτι και απέκτησαν αντισώματα αναφέρθηκε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, τονίζοντας ότι ελάχιστοι από αυτούς εμφάνισαν μία επιδείνωση στην πορεία.

Μιλώντας για τα τεστ όπου δείχνουν εάν κάποιος έχει χτίσει ανοσία στον κορονοϊό, είπε ότι όσοι βρεθούν να έχουν αντισώματα στο νέο ιό, θα έχουν ανοσία για τουλάχιστον δύο ή 3 χρόνια και υπό αυτή την έννοια θα είναι προστατευμένοι στο κοντινό μέλλον. “Αυτοί θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα και ιδίως αν ανήκουν σε ομάδες πολιτών χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο την κρίσιμη αυτή ώρα, όπως είναι γιατροί και νοσηλευτές” κατέληξε.

“Φυσικά και οι σοβαρές περιπτώσεις πρέπει να αναζητούν έγκαιρα ιατρική βοήθεια, ιδίως αν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και είναι ηλικιωμένοι”. Στη συντριπτική τους πλειονότητα οι άνθρωποι με κορονοϊό εμφανίζουν ήπια νόσο, κατέληξε.

Τσιόδρας: Είμαστε ακόμα στην έναρξη της μάχης με τον ιό
Ο κ, Τσιόδρας είπε ότι δεν παρατηρείται μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας, αλλά εξήγησε ότι είμαστε ακόμα στην έναρξη της μάχης με τον ιό. Μια μάχη που θα έχει τις λιγότερες απώλειες αν “ο καθένας συνεχίσει να συμβάλει από την πλευρά του τηρώντας σχολαστικά τα μέτρα αυτοπεριορισμού”.

Όπως ανέφερε “δεν χρειάζεται εφησυχασμός, πρέπει να συνεχίσουμε να επαγρυπνούμε παρότι δεν βλέπουμε εκθετική αύξηση των περιστατικών στην χώρα μας”.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και σε επιστημονική έκθεση διεθνών επιστημόνων σύμφωνα με την οποία έχει αυξηθεί η μετάδοση στην κοινότητα στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. “Επιστήμονες εκτιμούν αύξηση σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Τονίζεται ότι απουσία μέτρων ο ιος θα διασπαρεί με ταχύτητα. Η εικόνα από Ισπανία και Ιταλία είναι τόση άσχημη που οι επιστήμονες είναι ανήσυχοι. Εμείς ήδη δεν εχουμε πορεία Ιταλίας, αν όμως αρθούν τα μέτρα θα έχουμε την ίδια εικόνα” ανέφερε και πρόσθεσε: “Δεν είμαστε σε κατάσταση εφηυχασμού αλλά σε κατάσταση αυξημένης επαγρύπνησης”.

Ερωτηθείς για εκτιμήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Ιταλία, σύμφωνα με τις οποίες υπήρχαν αναφορές για άγνωστο ιό από τον Οκτώβριο και ερωτηθείς αν υπήρχαν αντίστοιχες αναφορές και στην Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι αυτά είναι στη σφαίρα της φαντασίας, “δεν έχουμε επιστημονικά δεδομένα που το υποστηρίζουν. Δεν είχαμε καμία τέτοια πληροφορία από οπουδήποτε στον κόσμο”.

“Μια άρση των μέτρων τώρα θα ήταν καταστροφική. Μετά την άρση των μέτρων, μια στρατηγική μαζικού τέσινγκ και περιορισμού των νοσούντων θα ήταν ευεργετική . Είμαστε ακόμη στη φάση των μέτρων όμως” κατάληξε.