Κορωνοϊός – Γεωργιάδης: Θα αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή αντισηπτικών

Ρυθμίσεις για την επιτάχυνση εισαγωγής πρώτης ύλης για αντισηπτικά και την παρασκευή τους απο ελληνικές εταιρείες ώστε η ημερήσια διάθεση στην αγορά να φθάσει στα 800.000 τεμάχια προανήγγειλε στην Βουλή ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Νίκου Παππά (ΣΥΡΙΖΑ), ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε πως «Ενημερώνομαι καθημερινά για τις παραλαβές των σούπερ μάρκετ. Σήμερα πήραν 500 χιλ τεμάχια αντισηπτικά. Δεν είναι αρκετά γιατί η ζήτηση αγγίζει το 1 εκατομμύριο. Τις επόμενες ημέρες με νομοθετική διάταξη θα δοθεί δυνατότητα παραγωγής αντισηπτικών απο ελληνικές εταιρίες (που σήμερα δεν έχουν σχετική αδειοδότηση αν και χρησιμοποιούν αιθυλική αλκοόλη ως πρώτη ύλη για παρασκευή άλλων προϊόντων) και θα ανεβάσουμε την ημερήσια παραγωγή σε 800 χιλιάδες» και πρόσθεσε ότι με άλλη ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών «Απο σήμερα επιτρέπεται η ταχύτερη εισαγωγή απο τα τελωνεία αιθυλικής αλκοόλης και εξασφαλίσαμε επάρκεια πρώτης ύλης».

Πέραν αυτών, ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε διατίμηση του κέρδους των εταιριών που εμπορεύονται αντισηπτικά καθώς εαν οριοθετούσε την τιμή των προϊόντων κανείς δεν θα τα εισήγαγε. «Εμείς δεν παράγουμε πρώτη ύλη. Την εισάγουμε. Η αγορά πρώτης ύλης λόγω ζήτησης γίνεται με πλειστηριασμό. Όταν λοιπόν βάζεις διατίμηση και η διεθνής τιμή ανεβαίνει κανείς δεν θα κάνει εισαγωγή. Παρά ταύτα βάλαμε διατίμηση στο ποσοστό κέρδους. Είμαστε κατά της αισχροκέρδειας. Θέλουμε να ευνοήσουμε την εισαγωγή υλικών για την επάρκεια αγοράς» είπε ενώ ανέφερε ότι απο ελέγχους εντοπίστηκαν ορισμένα φαινόμενα αισχροκέρδειας. «Σήμερα θα μπουν τα πρώτα πρόστιμα. Βρήκαμε σε μια φαρμακαποθήκη υπερβολικές τιμές και θα μπει πρόστιμο όπως θα μπουν πρόστιμα και σε πρατήρια καυσίμων. Με δική μας πρωτοβουλία δημιουργήθηκε ηλεκτρονική βάση όπου όλες οι φαρμακαποθήκες και έμποροι θα δηλώνουν το σύνολο των εμπορευμάτων και αν τα κρύψουν θα τα κατάσχουμε. Οι έλεγχοι αποδίδουν. Μια απλή δειγματοληψία αντισηπτικών στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες θα σας πείσουν. Είναι μια διεθνής κρίση όλοι ζητούν αυτά τα αγαθά και όπου υπάρχει ζήτηση υπάρχει αύξηση τιμής».

Απο την πλευρά του ο κ. Παππάς υποστήριξε «εχουν γίνει σημεία και τέρατα. Δεν είναι θέμα ομαλής λειτουργίας της αγοράς αλλά είναι θέμα υγείας. Στους εργαζόμενους του Σωτηρία, στην ΜΕΘ Παπανικολάου αναφέρουν ότι δεν υπάρχει επάρκεια υλικών για το προσωπικό της πρώτης γραμμής. Πρέπει να προστατέψουμε το “στράτευμα”. Σας είχαμε προειδοποιήσει να αναλάβει το υπουργείο Υγείας την προμήθεια υλικού. Σας καλούμε να αλλάξετε ρώτα τώρα. Δεν είναι ζήτημα αγοράς αλλά ζήτημα υγείας».

Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις ρυθμίσεις για τα εργασιακά. «Να αποσύρετε την διάταξη που δίνει το δικαίωμα στους εργοδότες να απασχολούν για ένα εξάμηνο τους εργαζόμενους με το μισό μισθό. Αντί να κάνουμε ότι άλλες χώρες για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και μισθούς κάνετε τα αντίθετα στέλνοντας τον κόσμο στον πάγκο».

«Δεν είναι εποχές για λαϊκισμό. Το μεγαλύτερο στοίχημα είναι η επόμενη ημέρα απο την κρίση όταν πάρει μπρος η οικονομία να είναι διασφαλισμένες όλες οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας. Μπορεί να κάνουμε λάθη να διαφωνήσουμε γι αυτά πολιτισμένα και εμείς θα τα διορθώσουμε. Ολα όμως έχουν μια κεφαλίδα. Διασφάλιση θέσεων εργασίας. Οποιος κάνει απολύσεις δεν θα πάρει τίποτα. Συνδέσαμε τις θέσεις εργασίας με το συμφέρον του εργοδότη. Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει ανόητος εργοδότης που θα κάνει απολύσεις. Θα σας πω ότι χθες στην Αυγή διάβασα ότι στην Ισπανία ο αρχηγός των Ποδέμος συμφώνησε με 500 χιλ απολύσεις. Ηρεμα και πολιτισμένα λέω ότι έχουμε κοινό στόχο να διατηρήσουμε τις επιχειρήσεις ζωντανές και θέσεις εργασίας» απάντησε ο κ. Γεωργιάδης.