ΗΠΑ:Η τρίτη χώρα σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και οι νεκροί ξεπερνούν τους 1.000

Καθώς ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ από τον Covid-19 ξεπέρασε χθες τους 1.000 και πλέον η χώρα είναι η τρίτη σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων παγκοσμίως, η Γερουσία ψήφισε -όπως ήταν αναμενόμενο- ένα τεράστιο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης για να ανακουφίσουν την αμερικανική οικονομία και τους πολίτες.

Το πακέτο των 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων είχε ομόφωνη στήριξη στο σώμα της Γερουσίας, ενώ αύριο, Παρασκευή, αναμένεται να ψηφιστεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και άμεσα να πάρει και την υπογραφή του προέδρου Τραμπ.

Πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων που ξετυλίγεται σε ένα σχέδιο 880 σελίδων και είναι το μεγαλύτερο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης στην ιστορία των ΗΠΑ.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίδομα 1.200 δολαρίων ανά ενήλικα Αμερικανό με ετήσιο εισόδημα έως 75.000 δολάρια, 2.400 δολάρια ανά παντρεμένο ζευγάρι με ετήσιο εισόδημα έως 150.000 δολάρια και 500 δολάρια για κάθε τέκνο.

Από το συνολικό πακέτο εκτιμάται ότι τα 130 δισεκ. δολάρια θα διοχετευθούν στα νοσοκομεία, ενώ άλλα 45 δισ. δολάρια πρόκειται να δοθούν σε τοπικές υπηρεσίες μέσω της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Διαχείρισης Κρίσεων,

Ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνουτσίν, ερωτηθείς για το πόσο διάστημα εκτιμά πως αυτό το πακέτο ενίσχυσης θα κρατήσει όρθια την οικονομία της χώρας απάντησε ότι οι προβλέψεις έχουν γίνει για τρεις μήνες. «Ελπίζουμε, να μην το χρειαστούμε για τρεις μήνες», είπε.

Πάσχα ονειρεύεται ο Τραμπ

AP Photo/Alex Brandon

Ο πρόεδρος της χώρας, Ντόναλντ Τραμπ, φαίνεται πάντως να ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν αφού την ώρα που αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει πως οι ΗΠΑ ίσως γίνουν το επόμενο επίκεντρο της πανδημίας, εκείνος ονειρεύεται εξομάλυνση της κατάστασης πριν από το Πάσχα.

Μιλώντας την Τρίτη, στο Fox News, εκτίμησε ότι μια «σοβαρή ύφεση» θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερα θύματα από τον νέο κορονοϊό στις ΗΠΑ, εκφράζοντας την επιθυμία να επανέλθει γρήγορα η οικονομική δραστηριότητα.

«Μπορεί να χάσεις πολλούς ανθρώπους λόγω της γρίπης. Αλλά κινδυνεύεις να χάσεις περισσότερους ανθρώπους βυθίζοντας τη χώρα σε μια σοβαρή ύφεση ή μια κατάθλιψη», δήλωσε, κάνοντας λόγο για μια πιθανότητα «χιλιάδων αυτοκτονιών».

«Πρέπει να επιστρέψουμε στην δουλειά, πολύ νωρίτερα από ό,τι πιστεύουν οι άνθρωπο», πρόσθεσε.

«Το Πάσχα είναι μια πολύ ιδιαίτερη ημέρα για μένα. Δεν θα ήταν ωραία να έχουμε όλες τις εκκλησίες γεμάτες;» είπε.
«Θα έχετε γεμάτες εκκλησίες σε όλη τη χώρα μας. Νομίζω ότι θα ήταν πολύ ωραία», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως θα ήθελε πολύ να δει τις αμερικανικές επιχειρήσεις να επαναλειτουργούν μέχρι το Πάσχα (των Καθολικών), που πέφτει φέτος στις 12 Απριλίου.

«Μπορείς να καταστρέψεις μια χώρα, κλείνοντας την με αυτό τον τρόπο», τονίζοντας πως θα επανεξετάσει την επόμενη εβδομάδα τις επιπτώσεις των μέτρων αυστηρού περιορισμού που έχουν επιβληθεί για 15 μέρες.

Καλπάζει η ανεργία

Στο μεταξύ ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε αίτηση για ένταξη στο ταμείο ανεργίας ενδέχεται να έφτασε τα 4 εκατομμύρια την προηγούμενη εβδομάδα καθώς τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού έχουν σταματήσει την οικονομία, προκαλώντας μαζικές απολύσεις.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ για τον ακριβή αριθμό των νέων αιτήσεων, που θα γίνει αργότερα σήμερα, θα ρίξει περισσότερο φως στις καταστροφικές επιπτώσεις του Covid-19 στην οικονομία της χώρας και όχι μόνο.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων, οι νέες αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας είναι πιθανό να αυξήθηκαν κατά 1 εκατομμύριο την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Μαρτίου, αριθμός σαφώς μεγαλύτερος από το ρεκόρ των 695.000 που είχε καταγραφεί σε διάστημα μίας εβδομάδας το 1982.

Εκτιμήσεις κάνουν λόγο ακόμη και για 4 εκατομμύρια. Οι πιο αισιόδοξες αναλύσεις αναφέρουν μόνο 525.000 νέες αιτήσεις για την εβδομάδα 15 με 21 Μαρτίου, τεράστια αύξηση σε σχέση με τις 281.000 νέες αιτήσεις της εβδομάδας που τελείωσε στις 14 Μαρτίου.

Η Morgan Stanley εκτιμά ότι οι αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας στην Καλιφόρνια, μία από τις πολιτείες που έχει πληγεί περισσότερο, έφτασαν τις 550.000. Αντίστοιχα στη Νέα Υόρκη ο αριθμός των ανέργων εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 210.000 και στην πολιτεία Ουάσινγκτον κατά περίπου 100.000.

Τρίτη χώρα σε κρούσματα

Παγκοσμίως οι νεκροί ξεπέρασαν τους 21.000 σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Την Τετάρτη οι νεκροί στις ΗΠΑ αυξήθηκαν σε 1.041 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε σχεδόν 70.000, ενώ την προηγούμενη ημέρα ήταν 827.

Πλέον οι ΗΠΑ περνούν στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό, πίσω από την Κίνα και την Ιταλία.

Ωστόσο ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί και έχουν υποκύψει είναι στην πραγματικότητα αναμφίβολα υψηλότερος.

Η Νέα Υόρκη συγκαταλέγεται στις αμερικανικές πολιτείες που δέχονται το πιο βαρύ πλήγμα, με 280 νεκρούς στην μητρόπολη της Νέας Υόρκης.

Με βάση μια στατιστική προβολή για την οποία ενημερώθηκε το αμερικανικό Κογκρέσο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, 70 ως 150 εκατομμύρια άνθρωποι ενδέχεται να μολυνθούν στις ΗΠΑ, χώρα που μετρά 327 εκατομμύρια πολίτες.