ΑΧΑΪΑ: Ο Σύλλογος Υγείας Χαλανδρίτσας για τον κορονοϊό – Τι θα πρέπει να προσέξουμε


Αυτές τις ημέρες ζούμε μια παγκόσμια απειλή που ολόκληρος ο κόσμος την βλέπει με φόβο και αγωνία. Με αμηχανία στεκόμαστε απέναντι στην επέλαση του covid-19.
Είναι στο χέρι μας ν’ αντιστρέψουμε την κατάσταση αυτή εάν λάβουμε μέτρα πρόληψης σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
Δεν πρέπει να λησμονούμε τις προηγούμενες πανδημίες που βίωσαν εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο.
Όπως η Ισπανική γρίπη το 1918 με 50 εκατομμύρια θανάτους, η Ασιατική γρίπη το 1957 με 1 εκατομμύριο θανάτους, η γρίπη του Χονγκ – Κονγκ το 1968 με 1 εκατομμύριο θανάτους, και το HIV το 2018 που οδήγησε συνολικά στον θάνατο 770.000 ανθρώπους.

Τι προκαλεί η Πανδημία

1) Αύξηση της νοσηρότητας κ’ θνητότητας
2) Διαταραχή και ανεπάρκεια στην λειτουργία των υπηρεσιών υγείας και γενικότερα του κοινωνικού ιστού
3) Μεγάλα οικονομικά κόστη

Εάν ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξάνεται γρήγορα τότε το σύστημα υγείας δεν θα μπορεί ν’ ανταπεξέλθει και θα βρεθούμε σε μια κατάσταση αντίστοιχη μ ’αυτή της Ιταλίας δηλαδή της ανάγκη επιλογής των ασθενών για ένα κρεβάτι της ΜΕΘ.

Τι θα πρέπει να προσέξουμε

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σ΄ άνθρωπο κατόπιν στενής επαφής μέσω σταγονιδίων σιέλου όταν ο ασθενής βήξει ή φτερνιστεί ή ακόμη και κατά την ομιλία του.
Κατά την διάρκεια του φτερνίσματος και της ομιλίας οι παθογόνοι μικροοργανισμοί (π.χ. ιοί) εκτοξεύονται με ταχύτητα έως και 167 χιλιόμετρα την ώρα. Ο αριθμός των παθογόνων μικροοργανισμών μπορεί να φτάσει από 10.000-100.000.
Τα σταγονίδια αυτά προωθούνται σε αποστάσεις 2-3 μέτρων και μπορούν να μολύνουν τους βλεννογόνους της μύτης, των ματιών ή του στόματος. Αυτά, όταν πίπτουν στο έδαφος, εξαιτίας του σχετικού βάρους, επικάθονται στο άμεσο περιβάλλον του ασθενούς και μεταδίδονται με την επαφή των χεριών σ΄ άλλα άτομα. Ο covic-19 ζει έως και 3 ημέρες σε επιφάνειες πλαστικών και χάλυβα, έως 4 ώρες σε επιφάνεια χαλκού, 24 ώρες σε χαρτί και έως 3 ώρες σε αερόλυμα.

Γενικά προληπτικά μέτρα

Τα προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς, των αναπνευστικών ιών, περιλαμβάνουν οδηγίες ατομικής υγιεινής, καθαρισμού και απολύμανσης των χώρων, των επιφανειών και των αντικειμένων.

Οδηγίες ατομικής υγιεινής :
 Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την παρακολούθηση μαθημάτων ή την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.
 Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο που εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό.
 Αποφυγή επαφής των χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα, για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
 Αποφυγή κοινής χρήσης των μολυβιών, των στυλό, των μαρκαδόρων και άλλων προσωπικών αντικειμένων.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ