Κορονοϊός: Τα ύπουλα συμπτώματα – Πώς συνδέονται με τη νόσο η ανοσμία, η δυσγευσία και η διάρροια

Σε έναν συνεχή και καθημερινό αγώνα δρόμου βρίσκονται ερευνητές σε όλο τον κόσμο προκειμένου να να αναλύσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τη συμπτωματολογία του φονικού κορονοϊού.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για την επιδημία κορονοϊού στη χώρα μας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση των ιατρικών συντακτών το απόγευμα της Τρίτης (23/03), αναφέρθηκε στην παγκόσμια αναγκαιότητα για δεδομένα που αφορούν τις ελαφριές περιπτώσεις νόσησης από τον ιό και τη λεγόμενη άτυπη συμπτωματολογία.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει συλλέξει μέχρι στιγμής η επιστημονική κοινότητα, το 80-85% των ανθρώπων που θα προσβληθούν από τον SARS-CoV-2 αναμένεται να εκδηλώσουν ήπια νόσηση. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα είναι μεταδοτικοί. Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρουν ότι κάθε ασθενής-φορέας του ιού κολλάει 1,4 – 2,5 άλλα άτομα και με βάση τα έως τώρα κλινικά δεδομένα, η μετάδοση του SARS-CoV-2 είναι πιθανή από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά δεν εμφανίζουν ακόμα σοβαρά συμπτώματα.

 

Η λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό – όπως και οι άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις – μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως ρινική καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό και ξηρό βήχα. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις οι ασθενείς εκδηλώνουν δύσπνοια και πνευμονία.

Υπάρχουν όμως και πρόσφατες αναφορές που συσχετίζουν και άλλα συμπτώματα με τη νόσο COVID-19. Όπως εξήγησε ο κ. Τσιόδρας πρόκειται για την άτυπη συμπτωματολογία όπου «άνθρωποι με τέτοια συμπτωματολογία μπορεί να έχουν διάρροια ή άτομα στα οποία διαταράσσεται η λειτουργία της όσφρησης και δεν μπορούν να μυρίσουν οσμές ή ταυτόχρονα να διαταράσσεται η γεύση». Εξήγησε ακόμα ότι «το 40% των περιπτώσεων ανοσμίας, δηλαδή απώλειας ή υπολειτουργίας της αίσθησης της όσφρησης, εμφανίζεται μετά από μια ίωση, συνήθως ίωση και λοίμωξη του αναπνευστικού».

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία κάνουν την εμφάνιση τους όλο και περισσότερες περιπτώσεις ανοσμίας σε επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19. Ενώ και ο διάσημος μπασκετμπολίστας του NBA, Ρούντι Γκόπερτ, μέσω του Twitter αναρωτήθηκε αν και άλλοι ασθενείς έχουν ανοσμία, όπως ο ίδιος επί τέσσερις συνεχείς ημέρες.