(Φωτο)-Μην αναβάλλετε άλλο την αντιμετώπιση της βαρηκοΐας σας

Είναι σύνηθες να αντιστέκεται κάποιος στην αγορά και την εφαρμογή ακουστικών βαρηκοΐας ή ακόμη και στην σκέψη ότι ίσως να τα χρειάζεται και ο λόγος δεν είναι μόνο ένας.

Αρχικά, θα πρέπει να κάνουμε σαφές πως τις περισσότερες φορές η απώλεια της ακοής συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης περιόδου, η οποία μπορεί να διαρκεί ακόμη και δεκαετίες. Η συνέπεια αυτής της σταδιακής μείωσης είναι πως μπορεί να μπερδευτούμε και να μην αντιληφθούμε πόσο δεν ακούμε πλέον.

Έχει παρατηρηθεί ότι οι περισσότεροι από αυτούς που επέλεξαν να κάνουν εξετάσεις ακοής, το έκαναν έπειτα από προτροπή κάποιου φίλου, συνεργάτη ή συγγενή τους. Και πάλι όμως,  παίρνει χρόνο μέχρι αυτές οι προτροπές να οδηγήσουν σε πράξεις. Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περιμένουν κατά μέσο όρο 7 χρόνια από τη στιγμή που θα ενημερωθούν για την απώλεια ακοής τους, έως ότου αγοράσουν ακουστικά βαρηκοΐας. Αυτό είναι κατανοητό ως ένα βαθμό, δεδομένου ότι συχνά δεν συνειδητοποιούμε τι έχουμε χάσει.

Αυτή η άρνηση να αντιμετωπίσουμε τη βαρηκοΐα μπορεί να είναι επίμονη, ειδικά όταν αντιμετωπίζουμε τις δυσκολίες και τους μύθους που υπάρχουν γύρω από την αγορά και την εφαρμογή των ακουστικών βαρηκοΐας.

Αρχικά, είναι το θέμα των χρημάτων και του χρόνου που πρέπει να αφιερώσετε για την αγορά τους. Η τιμή των ακουστικών μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας αντιμετώπισης της βαρηκοΐας, και είναι αλήθεια ότι η συμβολή των ασφαλιστικών φορέων είναι ελλιπής. Όμως, μιλώντας με έναν ακοοπροθετιστή μπορείτε να βρείτε ένα ακουστικό που καλύπτει τη βαρηκοΐα σας, λαμβάνοντας υπόψη παράλληλα το ποσό που επιθυμείτε να διαθέσετε.

Ωφέλιμο θα είναι επίσης να θυμάστε ότι τα ακουστικά βαρηκοΐας αποτελούν επένδυση για το σύνολο της υγείας σας, αφού η βαρηκοΐα επηρεάζει πολύ περισσότερες πτυχές της ζωής σας, πέραν της ακοής.

Ένα άλλο εμπόδιο είναι το ταμπού που υπάρχει σχετικά με τα ίδια τα ακουστικά βαρηκοΐας, καθώς έχουν συνυφαστεί με το γήρας. Ένας πραγματικά λανθασμένος συσχετισμός αφού η βαρηκοΐα δεν επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους και επιπλέον, τα ακουστικά στην πραγματικότητα δε διαφέρουν από τα γυαλιά οράσεως ή οποιοδήποτε άλλο βοήθημα. Η σύγχρονη αποστροφή μας για τα γηρατειά και τους περιορισμούς που τα συνοδεύουν, πιθανόν αποτελεί και την αιτία για αυτή την άδικη αντίδραση.

Τα σύγχρονα ακουστικά βαρηκοΐας όμως αποτελούν εξελιγμένες ιατρικές συσκευές και δεν έχουν καμία σχέση με το μέγεθος ή την όψη των παλαιότερων. Στην πραγματικότητα είναι ένα εργαλείο για να αποκαταστήσετε και να διατηρήσετε την καλή σας ακοή.

Τέλος, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως όσο νωρίτερα δράσετε, τόσο πιο γρήγορα θα δείτε αποτελέσματα. Κάτι που δεν είναι γνωστό σε πολλούς, είναι πως πρέπει ο εγκέφαλος να συνηθίσει τη χρήση των ακουστικών βαρηκοΐας, όχι τα αυτιά.

Αυτό συμβαίνει γιατί όσο σταματάει ο εγκέφαλος να ακούει, τόσο ξεχνάει ήχους, και τα εγκεφαλικά σήματα για τους ξεχασμένους ήχους πρέπει να αποκτηθούν εκ νέου όταν τα ακουστικά βαρηκοΐας επαναφέρουν τις χαμένες συχνότητες. Όσο πιο σύντομα επαναφέρετε τις συχνότητες χάρη στα ακουστικά, τόσο πιο πιθανό θα είναι ο εγκέφαλός σας να μπορεί πράγματι να επεξεργαστεί αυτούς τους ήχους σωστά.

Όταν αμελούμε για μεγάλο διάστημα τη βαρηκοΐα, δυσχεραίνουμε την προσπάθεια αυτή του εγκεφάλου. Δυστυχώς, εξαιτίας αυτής της αρχικής δυσκολίας, πολλοί από εκείνους που καθυστερούν την εφαρμογή του ακουστικού τους, είναι πιθανό να παραιτηθούν από την προσπάθεια κατά τη διάρκεια προσαρμογής τις πρώτες εβδομάδες.

Αν έχετε απώλεια ακοής, ή αν κάποιο αγαπημένο σας πρόσωπο αντιμετωπίζει δυσκολίες στην καθημερινότητά του λόγω βαρηκοΐας, κάντε το πρώτο βήμα άμεσα. Καλέστε σε ένα από τα κέντρα ακοής της akouson για ένα δωρεάν ραντεβού και μάθετε για τις λύσεις που υπάρχουν.

Η akouson δραστηριοποιείται εδώ και 10 έτη στον χώρο των ακουστικών βαρηκοΐας και διαθέτει κέντρα ακοής σε Σύνταγμα (τηλ: 211 10 54 444), Πειραιά (τηλ: 211 01 30 757), Περιστέρι (τηλ: 210 57 77 127), Μοσχάτο (τηλ: 212 10 40 300), Σαλαμίνα (τηλ: 210 46 57 613) και Αίγινα (τηλ: 22970 22969).

akouson.gr

Facebook