Αναξιόπιστο το τεστ που πωλείται

«Μην κάνετε τη χρήση του τεστ που πωλείται στα φαρμακεία για έλεγχο του κορονοϊού. Η Επιτροπή Λοιμώξεων δεν το προτείνει, δεν είναι αξιόπιστο» επισημαίνει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Αννα Μαστοράκου.
Οπως εξηγεί στην «Π» η κ. Μαστοράκου, το συγκεκριμένο τεστ δεν θεωρείται αξιόπιστο. «Σκεφτείτε το θα γίνει αν το τεστ είναι αρνητικό για κάποιον που είναι ασθενής. Το ζήτημα αυτό θέλει πολύ μεγάλη προσοχή και ακούμε πάντα την αρμόδια επιτροπή λοιμώξεων».
Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου επισημαίνει ότι «η πειθαρχία στα μέτρα απαγόρευσης είναι το όπλο μας για να πολεμήσουμε αυτή την κατάσταση. Και το λέω αυτό διότι στην περιοχή μας είχαμε πολλά κρούσματα απειθαρχίας».
Για να τονίσει, η κ. Μαστοράκου, πόσο σημαντικό είναι αυτό επικαλείται το γράφημα του καθηγητή Μόσιαλου.«Ενας ασθενής ή φορέας του ιού COVID-19, μπορεί να κολλήσει κατά μέσο όρο 2,5 άτομα μέσα σε 5 ημέρες, ενώ η διασπορά του ιού μέσα σε 30 ημέρες θα φτάσει τα 406 άτομα. Εάν ο ασθενής περιορίσει τις επαφές του κατά 50% τότε η μειώνονται στο μισό τα άτομα τα οποία έχουν πιθανότητα να κολλήσουν σε 1,25, ενώ η νόσος μέσα σε 30 ημέρες θα έχει μεταφερθεί σε 15 άτομα».
Η κ. Μαστοράκου δηλώνει ότι ο ιατρικός κόσμος που υπηρετεί τον ιδιωτικό τομέα, είναι διατεθειμένος να προσφέρει τις υπηρεσίες του όταν προκύψει ανάγκη. «Ηδη έχουμε στείλει ενημερωτικά σημειώματα και όταν προκύψει ανάγκη το σύστημα θα ενεργοποιηθεί. Αλλωστε ήδη οι ιδιώτες γιατροί σηκώνουν το βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Η τηλεφωνική επικοινωνία με τους γιατρούς έχει υποκαταστήσει τα τακτικά ιατρεία. Αυτός είναι και ο λόγος που ζητάμε από την πολιτεία να συμπεριλάβει τον κλάδο μας στα μέτρα που έχει ανακοινώσει».