(Βίντεο)-Κορονοϊός: Τι ρόλο θα παίξει η άνοδος της θερμοκρασίας

Πολλοί διερωτώνται αν η άνοδος της θερμοκρασίας την άνοιξη θα περιορίσει την εξάπλωση του κορονοϊού. Παρότι κανείς, δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα, για το πώς θα συμπεριφερθεί ο κορονοϊός σε υψηλότερες θερμοκρασίες , υπάρχουν εκτιμήσεις ότι είναι πιθανό οι παράγοντες που προκαλούν υποχώρηση άλλων ιών κατά τη διάρκεια των ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών μηνών να επηρεάσουν με παρόμοιο τρόπο και τον νέο κορονοϊό.

“Η θερμοκρασία παίζει ένα ρόλο. Έχουν γίνει και κάποιες μελέτες τώρα για τον νέο κορονοϊό που δείχνουν ότι η αύξηση της θερμοκρασίας μειώνει τη μεταδοτικότητα. Σε καμία όμως περίπτωση αυτό δεν πρέπει να μας εφησυχάζει” δήλωσε στο STAR ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας, διευθυντής εργαστηρίου μικροβιολογίας της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ.

«Υπάρχει μια αύξηση των περιστατικών, κάτι που το περιμέναμε. Οι επόμενες εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες. Ιδιαίτερη σημασία έχει το πώς θα κρατήσουμε τα μέτρα» είπε ο κ. Τσακρής, ενώ αναφερόμενος στον ρόλο που θα παίξει το κλίμα στην αντιμετώπιση της κατάστασης σημείωσε ότι ακόμη και ένας βαθμός Κελσίου διαφορά μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού» ανέφερε ο κ. Τσακρής.

ΒΙΝΤΕΟ

Στο θέμα αναφέρθηκε στην καθιερωμένη ενημέρωση και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς ποιες είναι οι εκτιμήσεις του με βάση τα μαθηματικά μοντέλα για την κορύφωση της νόσου στην χώρα μας το επόμενο διάστημα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είπε: “Νομίζω δεν θέλουμε να δούμε κορύφωση. Θέλουμε να δούμε μια καμπύλη, η οποία θα παραμένει όσο το δυνατόν επίπεδη μπορεί μέσα στην αύξησή της. Και θα θέλαμε να το δούμε αυτό μέσα σε 6 με 8 εβδομάδες. Να δώσουμε χρόνο στην παγκόσμια κοινότητα να βρει μια καλύτερη θεραπεία, έναν καλύτερο συνδυασμό θεραπείας ή ένα κατάλληλο χρονικό διάστημα θεραπείας. Να προχωρήσουν οι έρευνες για το εμβόλιο, να καλυτερεύσει και ο καιρός. Είναι ένα ιός ο οποίος δεν αγαπάει τον καλό καιρό, και να μας βοηθήσει και αυτό στην μείωση της εξάπλωσης του ιού στην Πατρίδα μας. Θεωρώ, λοιπόν, ότι πρέπει η καμπύλη να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο επίπεδη”.