Βρούτσης: Όσες επιχειρήσεις εξακολουθούν να λειτουργούν είναι υποχρεωμένες να δώσουν κανονικά το Δώρο Πάσχα

«Οι επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν, πρέπει να καταβάλουν κανονικά το Δώρο του Πάσχα», διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.

 

Μιλώντας στο Mega,ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις που δεν έχουν επηρεαστεί από τα κυβερνητικά μέτρα και εξακολουθούν να λειτουργούν κανονικά, θα πρέπει να καταβάλουν κανονικά το Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη, με τις κυρίωσεις που προβλέπει ο νόμος αν αυτό δεν γίνει.

Αναφορικά με τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ο κ. Βρούτσης έκανε έκκληση να καταβληθεί το δώρο κανονικά στους εργαζόμενους, αν οι εργοδότες έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, προσθέτοντας ότι δεν είναι δεσμευτικό, ούτε υποχρεωτικό να κάνουν χρήση της δυνατότητας που τους δίνεται από την κυβέρνηση για μετέπειτα καταβολή του.

Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους και όσες εντάσσονται στην κατηγορία των ΚΑΔ, μπορούν να μεταθέσουν την ημερομηνία καταβολής του δώρου.

«Νομοθετούμε από την αρχή ένα νέο Εργατικό Δίκαιο. Απαγορεύονται απολύσεις. Αναστέλλουμε για 3-4 μήνες τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις. Βεβαίως υπάρχουν κενά, και θα εμφανιστούν ερωτηματικά και θα υπάρξουν και αδικίες. Μιλάμε για έκτακτες καταστάσεις, για επείγουσα νομοθετική πρωτοβουλία», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Βρούτσης: Από αύριο οι σχετικές αιτήσεις
Σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι  «αύριο, 24 Μαρτίου θα αναρτηθούν δύο έντυπα. Το έντυπο των εργαζομένων και αυτό των εργοδοτών, που θα συμπληρώσουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ΕΡΓΑΝΗ. Το έντυπο των εργοδοτών θα συμπληρώσουν οι επιχειρήσεις οι οποίες είναι σε αναστολή με διοικητική εντολή, και θα μπορούν να το συμπληρώσουν μέχρι τις 31/03. Για τους άλλους εργοδότες που βρίσκονται στην περίμετρο των ΚΑΔ και έχει πληγεί ο τζίρος των επιχειρήσεών τους, θα μπορούν να το συμπληρώσουν μέχρι τις 20/04. Οι εργαζόμενοι, η πρώτη κατηγορία που αφορά σε εργαζόμενους επιχειρήσεων που βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας, μπορούν να το συμπληρώσουν από 01/04 έως 10/04. Οι εργαζόμενοι των προαναφερόμενων ΚΑΔ που αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, μπορούν να το συμπληρώσουν έως τις 30/04».