Σεισμός στην Κροατία: Δείτε συγκλονιστικές φωτογραφίες – βίντεο από τα 5,3 Ρίχτερ

Οι κάτοικοι του Ζάγκρεμπ της Κροατίας και των γύρω περιοχών δοκιμάστηκαν από έναν ισχυρότατο σεισμό την Κυριακή με αρκετούς μετασεισμούς.

Καταστροφές σε κτίρια μέσα στο Ζάγκρεμπ, τραυματίες σε νοσοκομεία την ώρα που το σύστημα υγείας είναι ήδη επιβαρυμένο, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και ηλικιωμένους στους δρόμους, άφησαν οι ισχυρές σεισμικές δονήσεις που σημειώθηκαν στην Κροατία τα ξημερώματα της Κυριακής. Ένα 15χρονο αγόρι νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την κατάρρευση πολυκατοικίας. Άλλος ένας ανήλικος τραυματίστηκε σοβαρά από τον σεισμό αυτόν, ο οποίος προκάλεσε επίσης πυρκαγιές και διακοπές ρεύματος σε τμήματα της πρωτεύουσας της Κροατίας, σύμφωνα με νοσοκομειακές υπηρεσίες και υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Αντρέι Πλένκοβιτς δήλωσε ότι ο σεισμός αυτός ήταν ο μεγαλύτερος που έχει σημειωθεί στο Ζάγκρεμπ εδώ και 140 χρόνια και κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν έξω από τα σπίτια τους για την αποφυγή πιθανών μετασεισμών. Παράλληλα και ο ίδιος και ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, ο Ντάβορ Μποβίνοβιτς, ζήτησαν από τους ανθρώπους που έχουν κατέβει στους δρόμους να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους για να αποφύγουν να προσβληθούν από τον νέο κορωνοϊό.

«Κρατήστε απόσταση. Μην σχηματίζετε ομάδες. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δύο σοβαρές κρίσεις, τον σεισμό και την επιδημία», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Μέχρι στιγμής η χώρα έχει καταγράψει 206 κρούσματα και έναν θάνατο.

Ο σεισμός αυτός, ο οποίος σημειώθηκε την ώρα που η Κροατία αγωνίζεται να αναχαιτίσει την επιδημία του νέου κορονοϊού, έγινε αισθητός στις 06:00 τοπική ώρα (07:00 ώρα Ελλάδος) το πρωί του Σαββάτου, αναγκάζοντας πολλούς κατοίκους της κροατικής πρωτεύουσας να βγουν στους δρόμους.

Το επίκεντρο του εντοπίστηκε 7 χιλιόμετρα βορείως του Ζάγκρεμπ, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ενώ σύμφωνα με το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ) ήταν 5,3 βαθμών και το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε σε 10 χιλιόμετρα. Έπειτα από αυτόν σημειώθηκε μετασεισμός 5 βαθμών στις 07:00 τοπική ώρα (08:00 ώρα Ελλάδος).

Το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Ινστιτούτο κατέγραψε το μεσημέρι της Δευτέρας μετασεισμό 3,7 Ρίχτερ.

Το protothema.gr επικοινώνησε με άνθρωπο που ζει στο Ζάγκρεμπ, ο οποίος μίλησε για τις στιγμές του σεισμού και όσα ακολούθησαν μετά από αυτόν. «Ήταν πολύ δυνατός σεισμός, που σημειώθηκε γύρω στις 6.30 το πρωί. Εδώ έκαναν λόγο για 5,5 Ρίχτερ. Κόπηκαν σχεδόν αμέσως η ηλεκτροδότηση και το ίντερνετ. Τρομάξαμε πολύ και βγήκαμε έξω από τα σπίτια μας, τα οποία έχουν υποστεί καταστροφές. Είναι πολύ δύσκολο όταν βλέπεις πως δεν έχεις εσύ τον έλεγχο σε κάτι» είπε ο Νίκολα Γκάτσεσα, ποδοσφαιριστής που έχει περάσει και από μικρότερες κατηγορίες της Ελλάδας.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες

 

 

https://www.protothema.gr/world/article/987720/seismos-stin-kroatia-deite-suglonistikes-fotografies-video-apo-ta-53-rihter/

zagerb_earthquake
zagerb_seismos
zagreb
zagreb_nea_photo
zagrebb

Δείτε φωτογραφία από την ανθρωπιστική βοήθεια  που απεστάλη στο Ζάγκρεπ από τη Βουδαπέστη. 

zagreb_boudapest