ΠΑΤΡΑ: Παρολίγο να πέσει ξύλο στο Πανεπιστήμιο – Εξαγριωμένοι φοιτητές κατά της Πρυτάνεως για το κλείσιμο της Εστίας – Τι λένε οι δύο πλευρές – Παρενέβη το υπουργείο

Αναστάτωση επικράτησε στο Πανεπιστήμιο Πάτρας, όταν 20-25 φοιτητές επιτέθηκαν – με άγριες διαθέσεις -στην Πρύτανη Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, την ώρα που αποχωρούσε από το ίδρυμα. Κάποιοι μάλιστα άρχισαν να χτυπούν το όχημά της, με το αίτημα να μην εγκαταλείψουν τη Φοιτητική Εστία. όπου και διαμένουν.
Οι φοιτητές καταγγέλλουν ότι πάνω από 100 άτομα θα μείνουν στο δρόμο.
Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της περίστασης του κορονοίού, κλείνει και η Φοιτητική Εστία Πατρών και οι φοιτητές που κατοικούν εκεί καλούνται μέχρι την Τετάρτη 25 Μαρτίου να τις έχουν εκκενώσει.
Αυτό προβλέπει το ΦΕΚ που εκδόθηκε χθες και προβλέπει την παράταση της αναστολής λειτουργίας σε όλες τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες περιλαμβάνεται ότι οι φοιτητικές εστίες όλης της χώρας αναστέλλουν την λειτουργία τους.
Επίσης σύμφωνα με ενημέρωση που λαμβάνουν οι φοιτητές μέσω email, καλούνται να τις έχουν εκκενώσει έως την Τετάρτη 25 Μαρτίου.
Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ κ. ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ  
Γνωρίζετε ότι, στο πλαίσιο ελέγχου της μετάδοσης του Covid 19 στη χώρα μας υπεγράφη η με
αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20021/21-03-2020 ΚΥΑ (Β΄ 956) με θέμα: «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων, σχολικών μονάδων, ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, … για το χρονικό διάστημα από 21.3.2020 έως και 10.4.2020», βάσει της οποίας απαιτείται εκκένωση των εστιών για λόγους πρόληψης, στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων που ελήφθησαν σε όλη τη χώρα. Συγχρόνως υπήρξε πρόβλεψη για ορισμένες ομάδες (π.χ. αλλοδαποί φοιτητές), οι οποίοι διαμένουν στην εστία και δεν μπορούν να φύγουν, να διαμείνουν σε ξενοδοχείο.

 

Το πρωί σήμερα, ήρθε φοιτήτρια που διαμένει στην εστία, ως εκπρόσωπος όλων των φοιτητών, στην οποία εξήγησα λεπτομερώς το σοβαρό πρόβλημα που εγκυμονεί για λόγους υγείας η συνάθροιση των φοιτητών στην εστία και ότι οι αποφάσεις των Υπουργείων λαμβάνονται ανάλογα με τις καθημερινές εξελίξεις για το καλό όλων μας.

 

Παρ’ όλα αυτά, ομάδα 20-25 ατόμων, που παραμένει κατά παράβαση των ΚΥΑ που έχουν εκδοθεί, στην είσοδο του Πανεπιστημίου Πατρών, χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο ασφάλειας, όταν με είδαν να εξέρχομαι προκειμένου να μεταβώ στο Νοσοκομείο, μου επιτέθηκαν λεκτικά και ένας εκ των φοιτητών (ο οποίος δυστυχώς δεν αναφέρει το όνομά του) σωματικά, εμποδίζοντάς με να μπω στο αυτοκίνητο προκειμένου να μεταβώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών. Εν συνεχεία, περικύκλωσαν το αυτοκίνητό μου και δεν μου επέτρεψαν να φύγω, μη τηρώντας καμία απόσταση μεταξύ τους.
Λυπάμαι ιδιαιτέρως, διότι υπάρχει μία ελάχιστη μειοψηφία φοιτητών του Πανεπιστημίου (νέοι άνθρωποι), που δεν αντιλαμβάνονται την κρίσιμη κατάσταση που διέρχεται η χώρα μας και επιμένουν να συναθροίζονται σε ένα χώρο που είναι δύσκολο να ελεγχθεί, ενώ οι συστάσεις του ΕΟΔΥ και οι αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας είναι άλλες.Δεν συμμερίζονται ότι δίπλα μας είναι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, το μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς Covid 19 στην περιοχή μας και η μη αυστηρή τήρηση των οδηγιών μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευσή του.

 

Η Πρύτανις

 

Καθηγήτρια Βενετσάνα Ε. Κυριαζοπούλου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  ΕΣΤΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόσφατη ανακοίνωση και στάση της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών γύρω από τα γεγονότα που συνέβησαν σήμερα το πρωί με αφορμή το ολικό και πανελλαδικό κλείσιμο των εστιών με πρόσχημα την “εθνική ασφάλεια” . Η  κ. Κυριαζοπούλου κάνει λόγο για μειοψηφίες φοιτητών  που δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Επειδή ακριβώς αντιλαμβανόμαστε την σοβαρότητα της κατάστασης κρίνουμε επικίνδυνη τη μεταφορά εκατοντάδων φοιτητών προς όλη την επικράτεια και ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Για όλα τα παραπάνω επικοινωνήσαμε και με το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ που εξέφρασε συμφωνία με το ότι μια μαζική μετακίνηση θέτει σε κίνδυνο συνολικά τη δημόσια υγεία. Κανένας φοιτητής δεν επιτέθηκε , κανένας φοιτητής δεν προπηλάκισε κανέναν. Μάλιστα, ο ΣΟΦΕΠΠ αρχικά επικοινώνησε με την Πρυτανεία μέσω αντιπροσωπείας τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα. Απ’ την στιγμή που δεν υπήρξε απάντηση σχεδόν σε κανένα από τα αιτήματα μας και ύστερα από μια πολύ σύντομη συζήτηση αιτηθήκαμε να έρθουμε ξανά σε επικοινωνία μαζί της την οποία αρνήθηκε. Είναι υποκριτικό από μεριά της να καταφεύγει σε ψευδείς δηλώσεις για τη στάση των φοιτητών αναφέροντας μάλιστα ότι δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής την ίδια ώρα που στην εστία δεν τηρείται ΚΑΝΕΝΑ μέτρο και ενώ η ίδια  δεν παίρνει καμία θέση για το γεγονός ότι εκατοντάδες φοιτητές θα αποτελέσουν κινητές βόμβες μετάδοσης  του ιού σε όλη τη χώρα!

Κανένας φοιτητής στο δρόμο!

Να μην κλείσουν οι εστίες!

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 

Το υπουργείο Παιδείας εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, με οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία των εστιών. “Σύμφωνα με τη γενικότερη στρατηγική έναντι της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, με την με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20021/21.3.2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β΄956), μετά από εισήγηση του ΕΟΔΥ, επιβλήθηκε για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας, η προσωρινή απαγόρευση της λειτουργίας των εστιών των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ημεδαπής από τις 25.3.2020 έως και 10.4.2020.

Μετά από συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τα συναρμόδια Υπουργεία, συμπεριλήφθηκε στην με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20035/22.03.2020 Κοινή Υπουργική Απόφαση (Β΄987), η πρόβλεψη διαμονής σε τουριστικά καταλύματα φοιτητών των ΑΕΙ και αλλοδαπών επισκεπτών των ΑΕΙ που βρίσκονται στην Ελλάδα, οι οποίοι στεγάζονται σε φοιτητικές εστίες ή σε ξενοδοχεία με φροντίδα των ΑΕΙ ή/και του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, και οι οποίοι δεν δύνανται να διαμείνουν σε κατοικία στην ημεδαπή. Ο υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Βασίλης Διγαλάκης, αρμόδιος για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης, έχει ήδη εκδώσει οδηγίες εφαρμογής των εν λόγω νομοθετικών προβλέψεων και βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Τουρισμού, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και τις διοικήσεις των ΑΕΙ με σκοπό την άμεση υλοποίηση τους” σημειώνει το υπουργείο Παιδείας.