Κορωνοϊός: 13 κρούσματα σε πτήσεις με επαναπατρισθέντες από τη Βρετανία

Σε εξέλιξη είναι οι επαναπατρισμοί Ελλήνων από το εξωτερικό, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Έρευνα στις αεροπορικές πτήσεις πραγματοποι50εί το κέντρο επιχειρήσεων στο Χαλάνδρι, το οποίο τις τελευταίες 7 μέρες έχει ερευνήσει περίπου 110 πτήσεις και έχει ιχνηλατήσει περισσότερους από 18.000 επιβάτες.

Από τις έρευνες αυτές διαπιστώθηκαν 18 κρούσματα κρούσματα κορωνοϊού, με τους νοσούντες να μπαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα. 13 κρούσματα κορωνοϊού προέκυψαν σε τρεις πτήσεις με 366 επαναπατρισθέντες από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι έφτασαν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το προηγούμενο 48ωρο.

Παραβιάσεις στην καραντίνα για τον κορωνοϊό
Τα κέντρα ιχνηλάτησης και ελέγχου, τσεκάρουν τηλεφωνικά ότι τηρείται  η 14ήμερη καραντίνα. Ωστόσο από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγινε σε  217 άτομα διαπιστώθηκε ότι 13 είχαν παραβιάσει την καραντίνα με αποτέλεσμα να τους επιβληθούν βαριά πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ.

Αυτοί οι έλεγχοι από σήμρερα θα έχουν πιο μεγάλο εύρος καθώς θα διεξάγονται μέσω της πλατφόρμας ιχνηλάτησης που θα χειρίζεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η Ελληνική Αστυνομία. Παράλληλα, από την Τρίτη, οι λίστες πολιτών θα είναι στη διάθεση της ΕΛΑΣ, η οποία θα προβαίνει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους και όπου διαπιστώνονται παραβιάσεις της καραντίνας θα βεβαιώνονται πρόστιμα.

Όσον αφορά στην ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυτή γίνεται στον 2ο όροφο της ΓΑΔΑ, με βάση λίστες του ΕΟΔΥ. Μέχρι στιγμής, αστυνομικοί, πυροσβέστες και στελέχη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και ΕΟΔΥ, έχουν ερευνήσει περισσότερα από 50 επιβεβαιωμένα κρούσματα και έχουν ιχνηλατήσει περίπου 1.000 επαφές αυτών, οι οποίες τέθηκαν σε 14ήμερη καραντίνα για προληπτικούς λόγους και μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων.