Καταβολή αμοιβών και ασφαλιστικών για όλο το διάστημα που τελούν οι δομές σε «απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας»

Προς: κ. Δέρβο Κωνσταντίνο, Πρόεδρο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ
Κοινοποίηση: κα. Κεραμέως Νίκη, Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κο. Βούτσινο Γεώργιο Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης, Γραμματείες ΔΙΕΚ, Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Δημοσίων ΙΕΚ, Πρωτοβάθμια Σωματεία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών, Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας (ΟΙΕΛΕ), Εργατικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ), ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, κατά τόπους ΕΛΜΕ, κατά τόπους Σύλλογοι Δασκάλων, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

 

Θέμα: Αποπληρωμή δεδουλευμένων και ασφαλιστικών εισφορών εκπαιδευτικών ΔΙΕΚ και ΣΔΕ χειμερινού εξαμήνου και καταβολή αμοιβών και ασφαλιστικών εισφορών κατά την περίοδο αναστολής της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Αξιότιμε κε Δέρβο,

 

σε συνέχεια της από 10-3-2020 επιστολή του Σωματείου μας προς το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, στην οποία καμία απάντηση δεν λάβαμε από εσάς ούτε και προβήκατε σε οποιαδήποτε δημόσια ανακοίνωση για την ενημέρωση των συναδελφισσών/συναδέλφων, θα θέλαμε να σας κάνουμε γνωστά τα ακόλουθα:

 

Α) Γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες της αγανάκτησης των συναδέλφων στα ΔΙΕΚ και ΣΔΕ (μελών και μη μελών του Σωματείου μας από όλη την Ελλάδα), καθώς στους εκπαιδευτικούς που εργαζόμαστε στις εν λόγω δομές από τον Οκτώβριο του 2019 δεν έχουν καταβληθεί από το φορέα σας (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) οι δεδουλευμένες αποδοχές μας και οι ασφαλιστικές εισφορές. Το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο για τους συναδέλφους με αποκλειστική εργασία την απασχόληση σε ΔΙΕΚ ή ΣΔΕ και για τις οικογένειες συναδέλφων όπου και οι δύο σύζυγοι είναι εκπαιδευτικοί.
Οι εκπαιδευτικοί δεν επαιτούμε, έχουμε αξιοπρέπεια. Αυτή η πολιτική από την πλευρά σας είναι αντικειμενικά αντεργατική, αποτελεί προσβολή για το λειτούργημα του εκπαιδευτικού και το κύρος της εκπαίδευσης ενηλίκων, όντας ταυτόχρονα αρνητικό παράδειγμα και κακός οδηγός-σύμβουλος για τις εργασιακές σχέσεις στους φορείς εκπαίδευσης του ιδιωτικού τομέα.
Στον αντίποδα, οι εκπαιδεύτριες και οι εκπαιδευτές των ΔΙΕΚ, παρά την πολιτική που ακολουθείτε και παρά τις συνολικές ανεπάρκειες των δομών, στεκόμαστε με αξιοπρέπεια στις αίθουσες, ανταποκρινόμαστε στο ρόλο μας απέναντι στην κοινωνία, τιμούμε και με το παραπάνω τα χρήματα του ελληνικού λαού (όταν και όποτε αποφασίζετε να μας πληρώσετε). Διανύουμε καθημερινά δεκάδες έως και εκατοντάδες χιλιόμετρα για να συμπληρώσουμε το ωράριό μας στις δομές του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, καλύπτουμε με προσωπική μας επιβάρυνση τις ανεπάρκειες των δομών σε υλικά και εξοπλισμό.
Είναι δικαίωμά μας -και υποχρέωσή σας- η καταβολή των δεδουλευμένων μας και των ασφαλιστικών εισφορών έγκαιρα. Ειδικά σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για το σύνολο των εργαζομένων. Δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες. Βρείτε λύσεις, υπάρχουν. Στελεχώστε την ομάδα έργου με μόνιμο προσωπικό του ΥΠΕΠΘ, αλλάξτε την απαράδεκτη σύμβαση έργου, πραγματοποιείστε την καταβολή των δεδουλευμένων μας…χθες.
Β) Γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες της αγανάκτησης των συναδέλφων σχετικά με την άρνηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και της κυβέρνησης, να δεσμευτούν για την καταβολή των αμοιβών και των ασφαλιστικών εισφορών έναντι των χιλιάδων εκπαιδευτικών ΔΙΕΚ και ΣΔΕ, για την περίοδο όπου οι δομές τελούν υπό «απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας». Δεν μπορείτε να προσποιείστε ΙΝΕΔΙΒΙΜ-ΥΠΕΠΘ-Κυβέρνηση πως δεν υπάρχουμε, ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΟΡΑΤΟΙ. Είναι τεράστια η πολιτική σας ευθύνη να εξακολουθείτε να αφήνετε απλήρωτους και χωρίς καταβολή αμοιβών για την τρέχουσα περίοδο χιλιάδες εκπαιδευτικούς. Ούτε και μπορείτε να κρύβεστε -μέσω διαρροών που διακινούν διάφορους καλοθελητές- πίσω από το επιχείρημα ότι «θα πληρωθούμε όταν και όποτε κάνουμε τις αναπληρώσεις» αφού αυτό προβλέπει ο απαράδεκτος χαρακτήρας της «σύμβασης έργου», που αρνείστε να τη μετατρέψετε σε σύμβαση εξαρτημένης σχέσης ιδιωτικού δικαίου. Τα προσχήματα εξαντλήθηκαν. Μπορείτε να υπολογίσετε βάσει των αναθέσεων τις ώρες εβδομαδιαίας εργασίας που θα αντιστοιχούσαν σε κάθε συναδέλφισσα/συνάδελφο αν λειτουργούσαν οι δομές και να καταβάλλετε αμοιβές και ασφαλιστικές εισφορές, όπως άλλωστε κάνουν άλλες δημόσιες δομές (ΙΕΚ και ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ, δευτεροβάθμια εκπαίδευση του ΥΠΕΠΘ). Στείλτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και παραλάβετε επίσης μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τις συμβάσεις εαρινού εξαμήνου των συναδέλφων που εργαζόμαστε στα ΔΙΕΚ. Τι περιμένετε; Το «ψηφιακό άλμα» υφίσταται μόνο για τις υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών και δεν υπάρχει όταν πρόκειται για τις υποχρεώσεις του εργοδότη-ΙΝΕΔΙΒΙΜ;
Γ) Στις 19-03-2020 αποστείλατε προς τις Διευθύνσεις τον ΙΕΚ έγγραφο με θέμα «Ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα ΔΙΕΚ» (Αρ. Πρωτ: Κ1/39156-19-02-2010), σύμφωνα με το οποίο καλείται τους Διευθυντές των ΙΕΚ να ενημερώσουν «άμεσα» του εκπαιδευτές για «τη νέα εκπαιδευτική λειτουργία των Δημοσίων ΙΕΚ» βάσει της οποίας υπάρχει η δυνατότητα ανάρτησης εκπαιδευτικού υλικού. Θα έπρεπε να γνωρίζετε (ή να σας είχαν ενημερώσει σχετικά οι σύμβουλοί σας) πως δεν πρόκειται για «νέα λειτουργία». Τα ΔΙΕΚ εδώ και αρκετά χρόνια χρησιμοποιούν το εργαλείο ΤΠΕ της ηλεκτρονικής τάξης. Θα έπρεπε επίσης να γνωρίζετε ως Πρόεδρος φορέα εκπαίδευσης ενηλίκων -όπως άλλωστε υποστηρίζουν οι παιδαγωγικές θεωρίες συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που εξειδικεύονται στην εκπαίδευση ενηλίκων- πως η ύπαρξη εργαλείου ΤΠΕ (e-class), δε συνιστά και εκπαιδευτική μέθοδο (σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης) η οποία μπορεί να υποκαταστήσει την δια ζώσης εκπαίδευση ή έστω τη σύγχρονη τηλε-εκπαίδευση μέσω των οποίων μπορούν να αναπτυχθούν οι εκπαιδευτικές μέθοδοι και τεχνικές.
Πρέπει να γνωρίζεται πως είναι πασιφανές στους εκπαιδευτικούς των ΔΙΕΚ πως το έγγραφό σας συνιστά μια καταφανή προχειρότητα λαϊκισμού «για τα μάτια του κόσμου», ενώ σε καμιά των περιπτώσεων δε συνιστά λύση προς όφελος των σπουδαστών μας. Καμιά παιδαγωγική αξία δεν έχει η ανάρτηση του όποιου εκπαιδευτικού υλικού στην e-class δεδομένου πως στην πλειοψηφία των ΔΙΕΚ δεν πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 3 (από τις συνολικά 15 που απαιτούνται) εβδομάδες διδασκαλίας. Αν πραγματικά σας ενδιαφέρει να ξεκινήσει η εκπαιδευτική διαδικασία σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες σε ΔΙΕΚ και ΣΔΕ, φροντίστε να εξασφαλίσετε την υποδομή για εξ αποστάσεως σύγχρονη εκπαίδευση, που σημαίνει να εξασφαλίσετε πλατφόρμα σύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης, αποκλειστικά και μόνο για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης. Το αντίστοιχο πρόβλημα, το έλυσαν όλα τα πανεπιστήμια της χώρας σε λιγότερο από μία εβδομάδα. Οι εκπαιδευτικοί πάντως -αν το αποφασίσετε- είμαστε παρόντες, με την προϋπόθεση ότι θα μπορούμε να πληρώσουμε το ενοίκιο μας, το ηλεκτρικό ρεύμα, το super market, τη συνδρομή για internet. Και για όλα αυτά, πρέπει να μην είστε εσείς απόντες και να πληρώσετε τις δεδουλευμένες αποδοχές μας και τις αμοιβές και τις ασφαλιστικές εισφορές για όλη την περίοδο που είναι κλειστές οι δομές και όσο καιρό παραμείνουν κλειστές.

 

Στη βάση των παραπάνω, η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων απαιτεί:
1. Την άμεση εξόφληση του συνόλου των δεδουλευμένων και των ασφαλιστικών εισφορών των εκπαιδευτών ΔΙΕΚ (πιστοποιημένων και μη) και ΣΔΕ από τον Οκτώβριο μέχρι και την ολοκλήρωση του χειμερινού εξαμήνου
2. Την καταβολή αμοιβών και ασφαλιστικών για όλο το διάστημα που τελούν οι δομές σε «απαγόρευση της εκπαιδευτικής λειτουργίας»
3. Να μην τεθεί σε κίνδυνο η ένταξη των συναδελφισσών/συναδέλφων στο ταμείο ανεργίας, κάτι που εξαρτάται από την έγκαιρη καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών από την πλευρά του ΙΝΕΔΙΒΙΜ
4. Την εξασφάλιση των τεχνικών προϋποθέσεων για την διενέργεια σύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης και όλων των αναγκαίων μέσων σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές ώστε να συμμετάσχουν
Αναμένουμε την απάντησή σας στο έγγραφό μας, την δημόσια τοποθέτησή σας, καθώς και τις ενέργειές σας.
Σύλλογος Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Αχαΐας
Μέλος της Ο.Ι.Ε.Λ.Ε. & του Ε.Κ.ΠΑΤΡΑΣ

 

Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος                                                     Ο Γραμματέας
Ζησιμόπουλος Γιάννης                                Ηλιόπουλος Ηλίας