Να μάθουμε ξανά να αγαπάμε

 

Η μεγάλη περιπέτεια που περνάμε, με τη ραγδαία εξάπλωση του Covid-19, είναι μια πολύ καλή αφορμή για να αναθεωρήσουμε αρκετά πράγματα στη ζωή μας, να τα πάρουμε αλλιώς.
Η αναγκαστική παύση των συνηθισμένων μας δραστηριοτήτων και ο εθελοντικός εγκλεισμός μας στο σπίτι, μας ωθεί αναπόφευκτα στον επαναπροσδιορισμό τομέων της ζωής μας, ιδιαίτερα των σχέσεων με τους δικούς μας ανθρώπους αλλά και με τον κοινωνικό μας περίγυρο. Ανακαλύπτουμε ξανά τις αξίες της αγάπης, της συντροφικότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.
Παράλληλα, συνειδητοποιούμε την αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και πόσο ανεκτίμητος είναι ο δημόσιος χαρακτήρας της. Αισθανόμαστε τεράστια ευγνωμοσύνη για το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων, γιατρούς και νοσηλευτές, που δίνουν με αυταπάρνηση και κάτω από αντίξοες συνθήκες τη μεγάλη μάχη κατά του κορωνοϊού. Αντιλαμβανόμαστε πως δεν το κάνουν για τις πενιχρές αποδοχές τους, το κάνουν γιατί πιστεύουν βαθιά μέσα τους στον άνθρωπο, τον οποίο υπηρετούν έχοντας υψηλή συναίσθηση του καθήκοντος τους.
Πρόκειται για το σημαντικότερο χαρακτηριστικό των λειτουργών της Δημόσιας Υγείας, που έχει υποστεί τα πάνδεινα στα χρόνια της κρίσης κι εξακολουθεί να υφίσταται πολλά, αλλά με το έμψυχο προσωπικό να εξακολουθεί καθημερινά να δίνει τον καλύτερο εαυτό του.
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Η αναλογία κλινών ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους στην Γερμανία αγγίζει τις 30 κλίνες, στην γειτονική Ιταλία τις 13 και στην χώρα μας μόνο 6. Καθώς η μάχη θα κριθεί ακριβώς εκεί, οι δικοί μας επαγγελματίες υγείας καλούνται να πολεμήσουν με ελάχιστα εφόδια. Οι πολιτικές λιτότητας και η εμμονή για την μείωση των δαπανών στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αναδύονται πλέον σαν τους μεγαλύτερους αντιπάλους μας στην επικείμενη μάχη.
Αργά ή γρήγορα η πανδημία του Covid-19 θα περιοριστεί. Όμως, από το καταστροφικό πέρασμα της έχει ιδιαίτερη σημασία να βγούμε ενισχυμένοι σε ανθρωπιά, εκτιμώντας και προσέχοντας περισσότερο όσα έχουμε. Το βαλλόμενο από τη λαίλαπα του φιλελευθερισμού Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι ένα απ’ αυτά.

*Η Αγγελική Τσονάκα είναι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας