Επαναπατρίζονται περισσότεροι από 1.000 Έλληνες με έκτακτες πτήσεις

Συνολικά οκτώ πτήσεις για τον επαναπατρισμό Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό είναι προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο. Πρόκειται για έκτακτες πτήσεις που πραγματοποιούνται από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και την Πολιτική Προστασία. Συνολικά, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των Ελλήνων ταξιδιωτών που πρόκειται να επιστρέψουν στη χώρα ξεπερνά τους 1.000.

Το βράδυ του Σαββάτου έφτασε πτήση με 140 επιβάτες από τη Μαδρίτη, ενώ νωρίτερα πραγματοποιήθηκε έκτακτο αεροπορικό δρομολόγιο από τη Βαρσοβία στο «Ελ.Βενιζέλος».

Την Κυριακή είναι προγραμματισμένες έξι έκτακτες πτήσεις από Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Πράγα, Βελιγράδι, Τιφλίδα και Κίεβο. Όλοι ανεξαιρέτως οι επιβάτες των πτήσεων από Ισπανία θα υποβληθούν σε τεστ για κορωνοϊό κατά την άφιξή τους στο «Ελ. Βενιζέλος». Το ίδιο μέτρο εφαρμόζεται και για όσους ταξιδεύουν στην Ελλάδα από τη Μ. Βρετανία.

Ολοι οι ταξιδιώτες συμπληρώνουν εν πτήσει έντυπο της Πολιτικής Προστασίας στο οποίο συμπληρώνουν εκτός από τα στοιχεία ταυτότητάς τους και τη διεύθυνση που θα διαμένουν για όσο διάστημα διαρκέσει η υποχρεωτική καραντίνα των 14 ημερών. Τα στοιχεία διαβιβάζονται στο “κέντρο Πληροφόρησης” που λειτουργεί στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Τα στελέχη του κέντρου πραγματοποιούν τηλεφωνικά δειγματοληπτικούς ελέγχους προκειμένου να διαπιστώσουν εάν τηρείται το μέτρο της υποχρεωτικής καραντίνας. Σε περίπτωση μη εφαρμογής του ενημερώνεται η ΕΛ.ΑΣ. και επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ.