Τα λογιστικά γραφεία θα επωμισθούν τον μεγάλο φόρτο εργασίας

Προς: Υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα

 

Κοινοποίηση: Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη

 

Κοινοποίηση: Υπόψη Διοικητή ΑΑΔΕ Πιτσιλής Γεώργιος

 

 

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Τα λογιστικά γραφεία τα τελευταία χρόνια έχουν αναλάβει μεγάλο φόρτο εργασίας στα πλαίσια της μείωσης του προσωπικού στο δημόσιο και την λειτουργία διαφόρων ηλεκτρονικών πλατφορμών του δημοσίου για την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος, ΟΑΕΔ, ΕΦΚΑ, κ.λ.π, τις οποίες δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα φυσικά πρόσωπα και απευθύνονται στα λογιστικά γραφεία. Έτσι λοιπόν και τώρα με την κρίση του Κορωνιού COVID-19 τα λογιστικά γραφεία θα επωμισθούν τον μεγάλο φόρτο εργασίας προκείμενου να αναρτηθούν στο διαδίκτυο όλες αυτές οι αλλαγες που αφορούν το εργατικό προσωπικό και τα επιδόματα που εξαγγέλει το Υπουργείο Οικονομικών.

Χρειαζόμαστε τα μέτρα στήριξης διότι λόγω των συμβάσεων που έχουμε με τους πελάτες μας εκδίδουμε κανονικά κάθε μήνα ή τρίμηνο τα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, αλλά οι επιχειρήσεις αδυνατούν να μας πληρώσουν με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να πληρώσουμε το ΦΠΑ και λοιπές υποχρεώσεις μας.

Λόγω της δύσκολης κατάστασης όλοι οι λογιστές λειτουργούμε πλέον σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης με όσο το δυνατό περισσότερα μέτρα προστασίας, δηλαδή δεν δεχόμαστε φυσική παρουσία των ιδιωτών και εξυπηρετούμε τα απολύτως απαραίτητα.

Σημειωτέων ότι πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη κλείσει ή αναστείλει τις λειτουργίες τους και δεν είναι εύκολο πλέον να παραλαμβάνουμε τα παραστατικά για την καταχώρηση στα βιβλία και την υποβολή δηλώσεων ΦΠΑ και λοιπών υποχρεώσεων. Ακόμα και αυτή η παραλαβή των παραστατικών αυτό το διάστημα θα πρέπει να αποφεύγεται, λόγω του ότι τα ίδια τα παραστατικά μπορεί να μεταφέρουν τον Κορωνοιό.

Οι δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν και δέχονται μόνο με ραντεβού που έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούμε πλέον να διεκπεραιώνουμε εργασίες.

Το προσωπικό των λογιστικών γραφείων δεν εργάζεται όλες τις ώρες ή αρκετοί έχουν πάρει την ειδική άδεια.

Για όλους τους παραπάνω λόγους ζητάμε:

1. Να ενταχθούν οι κωδικοί δραστηριότητας (ΚΑΔ) των Λογιστών – Φοροτεχνικών στα μέτρα στήριξης.

2. Να αναστείλετε την υποβολή όλων των φορολογικών, ασφαλιστικών και οποιασδήποτε άλλης υποχρέωσης των επιχειρήσεων προς οποιαδήποτε δημόσια αρχή μέχρι τέλος Απριλίου και στην συνέχεια ανάλογα με τα μέτρα της κυβέρνησης.

3. Βεβαιωμένες οφειλές και νέες οφειλές που θα βεβαιωθούν να πληρωθούν με γενναία παράταση έξι μηνών.

4. Παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων φυσικών και νομικών προσώπων και Α21 επίδομα παιδιών.

5. Εξουσιοδοτήσεις των λογιστικών γραφείων στις διάφορες πλατφόρμες για λογαριασμό των πελατών τους μετά από εξουσιοδότησης τους.

6. Η συζήτηση των πιστοποιημένων λογιστικών γραφείων να γίνει εδώ και τώρα πράξη, δίνοντας στα λογιστικά γραφεία επι πλέον δυνατότητες, ούτως ώστε να εξυπηρετούν τους πολίτες σε εργασίες που μέχρι πρότινος γίνονταν από τις μόνο Δ.Ο.Υ (μεταβολές μητρώου κλπ.)

7. Οι τράπεζες να μην ζητούν από τις επιχειρήσεις στοιχεία για την ανανέωση των ορίων των δανείων των επιχειρήσεων, για το διάστημα έως τέλος Απριλίου ή μέχρι όταν αποφασίσει η κυβέρνηση για παράταση μέτρων.

8. Παράταση των 120 δόσεων για όλους φυσικά και νομικά πρόσωπα τουλάχιστον μέχρι τέλος Ιουνίου γιατί διαφορετικά όλοι θα χάσουν το ευεργέτημα των 120 δόσεων.

9. Επανερχόμαστε και πάλι σε παλιότερη αποστολή μας στα πλαίσια λειτουργίας του mydata το οποίο πρέπει να πάρει αναβολή μέχρι 31/12/2020, την επιχορήγηση 100% του πάγιου εξοπλισμού των λογιστικών γραφείων για να μπορούν να ανταπεξέλθουν γρήγορα και αξιόπιστα στις απαιτήσεις των νέων πλατφορμών.

Για τον Σύλλογο ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΙΑΣ

Ο Πρόεδρος

Βάρδας Ιωάννης