ΑΧΑΪΑ: Ευθύνες αλλού για τη δυσοσμία από τη λειτουργία Πυρηνελουργείων – Η απάντηση των υπευθύνων στη ΒΙ.ΠΕ Πατρών

Μετά τις διαμαρτυρίες κατοίκων που γειτνιάζουν με τη Βιομηχανική Περιοχή Πατρών, αλλά και της ευρύτερης περιφέρειας, όπως και την παρέμβαση του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπου Μπονάνου, για την προκληθείσα δυσοσμία από τη λειτουργία πυρηνελουργείων, τα τελευταία 24ωρα, οι Ελαιουργικές Επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν χθες σε έκδοση δημόσιας απάντησης.

Εξηγώντας το τι ακριβώς συνέβη, υποστηρίζουν ότι δεν αποτελούν μέρος του προβλήματος αλλά της λύσης του. Για το πρόβλημα της μυρωδιάς, υποστηρίζουν ότι «ο πυρήνας που φτάνει εκεί στο τέλος της ελαιοκομικής περιόδου, έχει πράγματι οσμές που εκλύονται όταν καίγεται η βιομάζα κι αυτό οφείλεται στο υλικό που στέλνουν τα ελαιοτριβεία και όχι σ΄αυτούς».

Εστιάζουν στους αργούς ρυθμούς που παραλαμβάνουν πλέον το υλικό, λόγω καθυστερήσεων της συγκομιδής ελαιοκάρπου, αφού πρέπει να συγκεντρωθεί πρώτα στα ελαιοτριβεία, να συμπληρωθεί ικανή ποσότητα που να δικαιολογεί το κόστος μεταφοράς, οπότε έχουν ήδη υποστεί ζυμώσεις και οσμές και το πυρηνελουργείο είναι υποχρεωμένο να δεχτεί και άμεσα να επεξεργαστεί, ωστόσο «η ύπαρξη οσμών δεν είναι κάτι που μπορεί να αποφύγει» όπως επισημαίνεται.

«Δεν μπορούμε να παρανομήσουμε διώχνοντας τη βιομάζα, αφού είμαστε υποχρεωμένοι, βάσει νομοθεσίας, να δεχόμαστε τον πυρήνα κι αν δεν τον δεχόμασταν, εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι θα μόλυναν το περιβάλλον αφού είναι επιβλαβής και θα κατέληγε στον υδροφόρο ορίζοντα και τη γη» τονίζουν οι υπεύθυνοι της εταιρείας, θεωρώντας πως είναι ο τελευταίος κρίκος της ελαιοκομίας, αλλά από τους πλέον χρήσιμους και περιβαλλοντικά αποδοτικούς.

Οταν αρμόδιοι υπάλληλοι της Περιφέρειας επικοινώνησαν με τις ελαιουργικές επιχειρήσεις, σχετικά με το πρόβλημα, αυτές αποφάσισαν να κλείσουν άμεσα για 3 ημέρες, ώστε να μην ενοχλούνται οι πολίτες κι αυτό επειδή βρισκόμαστε στο τέλος της περιόδου και δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες για επεξεργασία, αν και με ζημία της εταιρείας.
Η συνεργασία των ΕΕ με την ΠΔΕ θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες λειτουργίας, υπομνήσκοντας πως έχει προτείνει να υπάρχει αρχή και τέλος της ελαιοκομικής περιόδου, όσο αφορά την έγκαιρη συλλογή του ελαιόκαρπου, για να μην επαναλαμβάνεται το πρόβλημα.

Το πυρηνελουργείο, τέλος, διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει θέσεις εργασίας, φθάνοντας τις 400 οικογένειες στην τοπική οικονομία (υπάλληλοι, προμηθευτές, λιοτρίβια, μεταφορικές κλπ) και ταυτόχρονα θα συνεχίσει να διατηρεί τον πράσινο χαρακτήρα του, προστατεύοντας το περιβάλλον και επενδύοντας στην τεχνολογία (συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών) για να είναι διαρκώς πιο αποτελεσματικό.