Το βασικό σενάριο για το Δώρο Πάσχα – Πλήρες αλλά… αργότερα

Χρονική μετάθεση καταβολής του Δώρου Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα προωθεί για συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας οι οποίοι έχουν κατεβάσει «ρολά» η κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο στους δικαιούχους αλλά ο χρόνος καταβολής του, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συνδέεται με το χρόνο «απελευθέρωσης» από τον κορωνοϊό. Αλλωστε και ο πρωθυπουργός έσπευσε να δηλώσει νωρίτερα ότι «ο ακριβής χρόνος καταβολής του θα ανακοινωθεί από τα συναρμόδια Υπουργεία…».

Το οικονομικό επιτελείο προβληματίστηκε έντονα για το θέμα αξιολογώντας όλες τις πτυχές του. Σε επίπεδο κόστους, το Δώρο Πάσχα ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν μπορεί –και αυτό- να επιφορτιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός μετά και τα νέα μέτρα. Επομένως η καταβολή του από το κράτος, έχει απορριφθεί. «Πρέπει να λειτουργούμε με σύνεση», αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους, όταν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους προφανώς δεν θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος , παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών τους έχει «παγώσει» με κρατική εντολή ή τραπεζική πρωτοβουλία. Τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση προβλέπουν αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (4 και 3 μήνες αντίστοιχα) ενώ οι τράπεζες έδωσαν τη δυνατότητα στους συνεπείς δανειολήπτες νομικά πρόσωπα να πληρώνουν μόνο τόκους (τους οποίους θα επιδοτήσει το κράτος) μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη. Παράλληλα δρομολογούνται μέτρα στήριξης με αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών μηχανισμών ρευστότητας και εγγυοδοσίας αλλά και κρατικά δάνεια 1 δισ. ευρώ υπό μορφή «επιστρεπτέας προκαταβολής», ενώ οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν λειτουργούν δεν θα καταβάλλουν μισθό στο προσωπικό τους το οποίο θα λάβει το επίδομα των 800 ευρώ.

Ακόμα και στην πλήρη ενεργοποίηση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, στο οικονομικό επιτελείο δεν υπάρχουν αυταπάτες. «Ορισμένες επιχειρήσεις δεν θα μπορούν πραγματικά κι ας το θέλουν να πληρώσουν τον άλλο μήνα Δώρο Πάσχα» αναγνωρίζει πηγή με γνώση των διεργασιών. Γι’ αυτό λοιπόν στο τραπέζι είναι η κατάθεση νομοθετικής διάταξης με την οποία θα αίρονται οι ποινικές κυρώσεις μη καταβολής του Δώρου στην ώρα του και θα ανοίγει ο δρόμος ώστε το Δώρο να καταβληθεί το καλοκαίρι, ενδεχομένως μαζί με το επίδομα αδείας.

Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί ολόκληρο ακόμα και εάν ο εργαζόμενος δεν έχει δουλέψει για αρκετές εβδομάδες, δεδομένου ότι έχει μεσολαβήσει κρατική εντολή αναστολής λειτουργίας μεγάλου μέρους των επιχειρήσεων.

Η χρονική μετάθεση της καταβολής του Δώρου, εκτός από τις ανάγκες των επιχειρήσεων επιστρατεύεται και για λόγους διάχυσης των ωφελειών από την τόνωση της κατανάλωσης σε όλη την οικονομία. «Σήμερα, με τα μαγαζιά και τα ξενοδοχεία κλειστά οι επιλογές κατανάλωσης είναι περιορισμένες» σημειώνει αρμόδια πηγή διευκρινίζοντας πως επιδίωξη είναι το 1 δισ. ευρώ του Δώρου Πάσχα και το 1 δισ. του επιδόματος αδείας να πέσουν συνολικά στην οικονομία όταν η ανάγκη τόνωσης θα είναι μεγάλη, μετά την επέλαση του κορωνοϊού.

Στο επικρατέστερο σενάριο πάντως, επιχειρήσεις οι οποίες όχι απλώς είναι ανοιχτές, αλλά δουλεύουν με μεγάλη αύξηση τζίρου όπως τα σούπερ μάρκετ ή τα φαρμακεία, θα καταβάλλουν κανονικά στην ώρα του το Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους. Οι τελικές αποφάσεις θα μορφοποιηθούν άμεσα.