Πόσο ζει ο κορονοϊός πάνω σε επιφάνειες και στον αέρα;

Η μεταδοτικότητα του νέου κορωνοϊού COVID-19 έχει προβληματίσει τους επιστήμονες. Και ενώ πολλοί ιοί και μικρόβια μπορούν να επιζήσουν για κάποια διάστημα σε επιφάνειες, η εξακρίβωση αυτού του χρόνου είναι σημαντική για να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Έτσι, ερευνητές από τις ΗΠΑ δοκίμασαν κοινά υλικά που βρίσκουμε στα σπίτια μας και στα νοσοκομεία για να διαπιστώσουν για πόσο διάστημα θα κρατήσουν ζωντανό τον ιό και δημοσιοποίησαν τα αποτελέσματά τους στο MIT Technology Review.

Ο κορωνοϊός λοιπόν φαίνεται πως επιβιώνει για περισσότερο διάστημα στο πλαστικό και στο ανοξείδωτο ατσάλι, για έως και 3 μέρες. Ο χαλκός φαίνεται πως είναι το υλικό που ο ιός μένει ζωντανός για τις λιγότερες ώρες, μόλις τέσσερις. Στο χαρτόνι, όπως αυτό που λαμβάνουμε τα πακέτα μας από τις κούριερ, ο ιός μπορεί να ζήσει για έως και μία μέρα. Οι επιστήμονες τοποθέτησαν τον ιό και σε έναν αεροθάλαμο. Εκεί έμεινε ζωντανός για τρεις ώρες. Το κρύο και η χαμηλή υγρασία επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής του ιού.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει ακόμα αδιάψευστη απόδειξη πως ο ιός μεταδίδεται από άψυχα αντικείμενα.

Δε γνωρίζουμε αν μπορείς να κολλήσεις COVID-19 από μολυσμένες επιφάνειες ή άψυχα αντικείμενα προς το παρόν. – Marilyn Roberts, μικροβιολόγος του University of Washington School of Public Health

Αυτό που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι πως ο ιός βρίσκεται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο άνω αναπνευστικό μας, επομένως είναι πολύ πιθανό να μεταφερθεί με βήχα ή φτέρνισμα, με τα μικροσταγονίδια δηλαδή που εκτοξεύουμε στον αέρα και στις επιφάνειες. Επιπλέον, ο COVID-19 μπορεί να μεταδοθεί μέσω των κοπράνων, για αυτό το λόγο να κλείνετε το καπάκι της τουαλέτας πριν από κάθε τράβηγμα στο καζανάκι και να πλένετε αμέσως σχολαστικά τα χέρια σας. Συνιστάται τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα τρίψιμο με σαπούνι.

Η σταθερότητα του ιού στον αέρα και στις επιφάνειες επηρεάζει άμεσα τη μεταδοτικότητά του, καθώς τα σωματίδια του ιού πρεπει να παραμείνουν ζωντανά για αρκετό διάστημα αφού εξαχθούν από το φορέα για να περάσουν σε νέο φορέα. – Vincent Munster, National Institutes of Health

Αν αγγίξουμε μία επιφάνεια που περιέχει έναν ιό όπως η απλή γρίπη, μπορούμε να πάρουμε εκατομμύρια σωματίδια του ιού σε μερικά δευτερόλεπτα. Αυτό σε συνδυασμό με άλλη μελέτη που λέει ότι αγγίζουμε το πρόσωπό μας 20 φορές την ώρα, μπορεί να αποβεί επικίνδυνο και το συχνό πλύσιμο των χεριών επιβάλλεται.

Σκοτώνουν λοιπόν τα απολυμαντικά μαντηλάκια τον ιό; Ο Dr. Charles Gerba του University of Arizona ισχυρίζεται πως ναι. Ωστόσο επειδή δε γίνεται πάντα σωστά η χρήση τους, η αποτελεσματικότητά τους διαφέρει. Όπως και να έχει, μη χρησιμοποιείτε για δεύτερη φορά το ίδιο πανάκι, πετάξτε το μετά από κάθε χρήση. Τα αντισηπτικά υγρά λειτουργούν επίσης αρκεί να έχουν τουλάχιστον 60% αλκοόλ. Ούτε αυτά ούτε τα μαντηλάκια όμως αντικαθιστούν το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι.

Για το θέμα των μασκών, οι ειδικοί στον τομέα της υγείας συμφωνούν πως δε βοηθούν, εκτός κι αν είστε ήδη άρρωστος, οπότε σε αυτήν την περίπτωση προστατεύουν τους υπόλοιπους από το βήχα σας και το φτέρνισμά σας.