ΑΧΑΪΑ: Μάγειροι και Σερβιτόροι ανήσυχοι με τις εξελίξεις στην εστίαση – Δεν έχουν ακόμα πληρωθεί τα δεδουλευμένα

Συναδέλφισες και συνάδελφοι,
Τα αποτελέσματα της εξάπλωσης του κορονοιού και η παρατεταμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης πλήττει πρώτα και κύρια τους εργαζόμενους. Είτε πανδημία λέγεται είτε παγκόσμια οικονομική κρίση πάντα και πρώτα την πληρώνει η κοινωνία της εργασίας.
Ο κοροναϊός έρχεται σαν κερασάκι στην τούρτα στις ήδη διαλυμένες εργασιακές σχέσεις, στην διάλυση της δημόσιας υγείας και παιδείας, στους μισθούς πείνας, στην διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος.
Τα πρώτα μέτρα στήριξης που ανακοινώσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αφορούν α) επίδομα 800 ευρώ στους εργαζόμενους του επισιτισμού, των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν με εντολή της κυβέρνησης. β) κάλυψη όλων των ασφαλιστικών εισφορών για το διάστημα αυτό από το κράτος. γ) μείωση του ενοικίου των εργαζομένων αυτών για Μάρτιο και Απρίλιο δ) προτοπή!! για να μην κάνουν απολύσεις οι επιχειρήσεις σε αυτό το διάστημα, αλλιώς εξαιρούνται από τα μέτρα στήριξης, ενώ θα έπρεπε να θεωρείται ποινικό αδίκημα και να συλλαμβάνονται οι παραβάτες εργοδότες.
Αυτοί που μας δίνουν 800 ευρώ επίδομα μας έχουν καταδικάσει να ζούμε με 400 ευρώ τον μήνα. Αυτοί που ψήφισαν το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που κλείνουν τα μάτια στην μαύρη και ανασφάλιστη εργασία για χρόνια θα αναλάβουν τώρα τα ασφάλιστρα μας. Αυτοί που απολύουν χιλιάδες εργαζόμενους στον τομέα της υγείας βγαίνουν τώρα στα μπαλκόνια και χειροκροτούν.
Βιώνουμε συνάδελφοι μια τεράστια τραγική ειρωνεία. Οι «περιττοί», συμφώνα με την Νέα Δημοκρατία, συνάδελφοι μας στα Δημόσια νοσοκομεία, γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό, δίνουν την μάχη κάθε μέρα για την αντιμετώπιση του ιού χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας στον χώρο εργασίας τους. Και ακόμη δεν έχει κάνει τις αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις για να μην καταρρεύσει το ΕΣΥ.
Το ίδιο συμβαίνει με τους συναδέλφους μας στις υπηρεσίες ντελίβερι και στα super market. Χιλιάδες είναι οι συνάδελφοι μας που δεν έχουν ακόμα πληρωθεί τα δεδουλευμένα τους με πρόσχημα τον κοροναϊό, και εξαναγκάζονται να δουλέψουν απάνθρωπα ωράρια.
Μήπως τελικά αυτό είναι το μέλλον που μας επιφυλάσσουν μετά τον κορονοιό?
Πάνω σε αυτή την βάση αξίζει να σημειώσουμε την παντελή απουσία του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, ακόμα και σε επίπεδο ανακοίνωσης, και την στάση της ΓΣΕΕ όπου με μια ανακοίνωση καλεί τους εργαζόμενους να κάνουν για ακόμη μια φορά υπομονή!!!
Συνάδελφοι το μόνο σίγουρο είναι ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας, οι διεκδικήσεις μας δεν σταματούν εδώ. Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και την αρρωστημένη κρίση τους! Οι διεκδικήσεις μας δεν θα μπουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΜΑΓΕΙΡΩΝ ΚΑΙ ΣΕΡΒΙΤΟΡΩΝ ΑΧΑΙΑΣ