ΑΧΑΪΑ: Κλείνουν όλα τα ξενοδοχεία, λόγω κορονοϊού – Ένα μόνο ανοιχτό κι αυτό στην Πάτρα – Πρώτες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους

Σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργείου Τουρισμού, στην Πάτρα, όπως και σε κάθε μεγάλη πόλη της χώρας, θα μείνει ανοιχτό μόνο 1 ξενοδοχείο.
Εξαίρεση θα αποτελέσουν η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη που θα έχουν από 3 ανοιχτά.
Η λειτουργία των ξενοδοχείων που θα μείνουν ανοιχτά θα αφορά μόνο στην εξυπηρέτηση πελατών που δεν έχουν σχέση με τουρισμό.
Η απόφαση λαμβάνεται καθώς η χώρα κλείνει τα σύνορα και μπαίνει τέλος σε όλες τις πτήσεις από και προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που λαμβάνονται, ώστε να εμποδιστεί η εξάπλωση του κορονοϊού

Η ανακοίνωση.
«Το Υπουργείο Τουρισμού με γνώμονα την προστασία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, ανακοινώνει την απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας έως τέλος Απριλίου με την υποχρέωση να λειτουργεί ένα ξενοδοχείο ανά πρωτεύουσα περιφερειακής ενότητας και 3 ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Η απόφαση θα ισχύσει από τα μεσάνυχτα της 22ας προς 23η Μαρτίου».

Συναδέλφισσες , συνάδελφοι

Πριν από λίγες μέρες, σε κοινό υπόμνημα του Συνδικάτου μας μαζί με δεκάδες άλλα σωματεία του κλάδου από όλη τη χώρα, προς την Κυβέρνηση και το Υπουργείο τουρισμού, ζητούσαμε να παρθούν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της ζωής των εργαζομένων και να σταματήσει κάθε προσπάθεια να περάσουν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί στον κλάδο του Επισιτισμού- Τουρισμού.
Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι, μια σειρά ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα της πόλης μας , ενθαρρυμένα από τη στάση της Κυβέρνησης της ΝΔ, ξεκίνησαν ένα πoγκρόμ απολύσεων, τροποποιήσεων των συμβάσεων, αδειών χωρίς αποδοχές κ.α. Η χθεσινή αναφορά του Υπουργού Εργασίας για την απογοητευτική κατάσταση στην αγορά εργασίας είναι ομολογία ενοχής. Η κυβέρνηση όχι απλά καθυστέρησε να πάρει μέτρα προστασίας των εργαζομένων αλλά με την πρόταση της για ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις έδωσε το πράσινο φως στη μεγαλοεργοδοσία για να επιτεθεί και να επιδεινώσει τους όρους δουλειάς χιλιάδων εργαζομένων .Δε μας είπε η κυβέρνηση τι θα γίνει με τους εργαζόμενους που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και λήγουν αυτό το διάστημα ,με τους μακροχρόνια άνεργους, τους εργαζόμενους που βρίσκονται με οφειλόμενα από την εργοδοσία.
Ακόμα και η ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας δεν κατοχυρώνει τους εργαζόμενους καθώς οι εργοδότες τους πιέζουν να δηλώσουν ‘’παραίτηση’’ για να μην παρουσιάζονται στο χαρτί ως «απολύσεις».
Η προπαγάνδα των ΜΜΕ, Κυβέρνησης και ξενοδόχων για πλήγμα στον τουρισμό, για ακυρώσεις κρατήσεων κλπ. αποτελούν δικαιολογίες για να πληρώσουμε εμείς οι εργαζόμενοι άλλη μια κρίση.
Οι εργαζόμενοι του κλάδου δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, έχουμε χρέος απέναντι στις οικογένειές μας να προστατέψουμε την δουλειά και την αξιοπρέπειά μας. Μαζί με το Συνδικάτο μας θα απαιτήσουμε να μην εφαρμοστούν οι σχεδιασμοί της μεγαλοεργοδοσίας που μας πετάει στην ανεργία και τη φτώχεια.
ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους συναδέλφους να έρθουν σε επαφή με το Συνδικάτο , να καταγγέλλουν κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία, να μη γίνουν τα «θύματα» σε συνθήκες πανδημίας.

Απαιτούμε:
• Να ισχύσει αναδρομικά το μέτρο των άκυρων απολύσεων με έναρξη ημερομηνίας τα πρώτα ανακοινωθέντα μέτρα της κυβέρνησης.
• Οι επιχειρήσεις να μην προβούν σε καμία αρνητική μεταβολή στο προσωπικό τους για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
• Ουσιαστικός έλεγχος της επιθεώρησης εργασίας για κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία.
• Να μη διανοηθούν κυβέρνηση και μεγαλοεργοδοσία να βάλουν χέρι στο δώρο Πάσχα.

Δε βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία μας, την υγεία της οικογενείας μας, την δημόσια υγεία.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΙΑΣ