Κορωνοϊός: Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για εργαζόμενους και επιχειρήσεις

ε προτάσεις για την ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού επανέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας από την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην λήψη μέτρων στήριξης της Οικονομίας.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι η κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει επιθετικά απέναντι στη νέα κρίση και να διοχετεύσει ζεστό χρήμα στην αγορά ώστε όταν υποχωρήσει η απειλή του κορονοϊού να έχουν μετριαστεί οι συνέπειες και οι κραδασμοί που υφίσταται η αγορά.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ και με βάση όλα συζητήθηκαν χθες στην τηλε-σύσκεψη που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους συνεργάτες του θα πρέπει να αξιοποιηθεί τμήμα του μαξιλαριού ασφαλείας ύψους 37 δις ευρώ διασφαλίζοντας έτσι και την κοινωνική συνοχή και τις αντοχές στην οικονομία.

Η Κουμουνδούρου βασίζεται στην εκτίμηση πως μετά την κρίση του κορονοϊού η Οικονομία θα στηριχθεί στην εσωτερική κατανάλωση, επομένως η «επόμενη μέρα» δεν πρέπει να βρει την χώρα με μία νέα γενιά δεκάδων χιλιάδων ανέργων και χιλιάδες λουκέτα σε επιχειρήσεις. Κι όλα αυτά γνωρίζοντας πως ο τουρισμός θα υποστεί σημαντική πτώση, όπως επίσης οι εξαγωγές και οι ξένες άμεσες επενδύσεις.

Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

*Άμεση κάλυψη από το κράτος του συνόλου του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για επιχειρήσεις που κλείνουν με απόφαση της ίδιας της πολιτείας. Έτσι, ελαφρύνονται οι επιχειρήσεις που δεν θα χρειαστεί να πληρώσουν ή να απολύσουν τους εργαζόμενούς τους μολονότι θα είναι κλειστές. Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με το σκεπτικό που αναπτύσσει η αξιωματική αντιπολίτευση θα αποφευχθεί η εκτίναξη της ανεργίας που βρίσκεται σήμερα στο 16%, εξέλιξη που θα οδηγούσε σε πλήρη διάλυση της κοινωνικής συνοχής.

Οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να περάσουν με ασφάλεια την περίοδο της κρίσης και μετά από αυτήν θα έχουν την αγοραστική δύναμη να κινήσουν την αγορά. Η Κουμουνδούρου χρησιμοποιεί το παράδειγμα της πτώσης κατά 30% της εμπορικής κίνησης την περίοδο των Χριστουγέννων ως συνέπεια της μη χορήγησης κοινωνικού μερίσματος. Επιπλέον, από την στιγμή που η πλειονότητα των εργαζόμενων είναι και δανειολήπτες θα μπορούν να αποπληρώνουν τα δάνειά τους κάτι που απομακρύνει τον κίνδυνο η επόμενη μέρα της πανδημίας να βρει τις τράπεζες με μία μεγαλύτερη δεξαμενή κόκκινων δανείων που θα οδηγούσε σε νέα ανακεφαλαιοποίησή τους. Ως εκ τούτου, λένε στον ΣΥΡΙΖΑ, εάν η κυβέρνηση περιοριστεί μόνο σε ένα εφάπαξ επίδομα ύψους 400 ευρώ για τους εργαζόμενους τότε η επόμενη ημέρα θα βρει την οικονομία με παντελή έλλειψη ρευστότητας στην αγορά, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε νέα συμπίεση μισθών.

  • Καταβολή έκτακτου επιδόματος στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών.
  • Ενίσχυση του ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι, καθώς απασχολούνται κυρίως στον τομέα του τουρισμού.
  • Έκτακτο επίδομα σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες για κάλυψη ενοικίων, ταυτόχρονα με την αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.
  • Οι τράπεζες να αναστείλουν για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση τις δόσεις όχι μόνο των επιχειρηματικών αλλά και των στεγαστικών δανείων και συγχρόνως να επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.
  • Αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές.
  • Διευκολύνσεις προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις για την πληρωμή λογαριασμών σε ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ) ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο για παράδειγμα της διακοπής ρεύματος ή παροχής υδροδότησης.