Κορωνοϊός και φυλακές: Όλο το σχέδιο – Νέα πτέρυγα για κρούσματα – Τέλος οι άδειες

Αναστολή αδειών κρατουμένων και μεταγωγών, απαγόρευση επισκεπτηρίων και μεταφοράς φαγητών και ειδών ρουχισμού, δημιουργία ειδικής πτέρυγας στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού 120 κλινών για νοσηλεία κρουσμάτων απέναντι απο το νοσοκομείο και χώρων «καραντίνας» για ύποπτα κρούσματα, διαρκής θερμομέτρηση κρατουμένων και σωφρονιστικών, καθημερινή απολύμανση των φυλακών και εντολή για μεγάλη γενική καθαριότητα μέσα στην εβδομάδα. Αυτοί είναι οι βασικοί πυλώνες του σχεδίου της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής κυρίας Σοφίας Νικολάου για την θωράκιση των 34 σοφρωνιστικών καταστημάτων όλης της χώρας και την αποτροπή της εξάπλωσης του κορωνοιού. Ενα σχέδιο που είχε ξεκινήσει να εκπονείται απο τον Φεβρουάριο, να εφαρμόζεται σταδιακά και μετά απο έκτακτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την 1η Μαρτίου στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσία του καθηγητη Δημήτρη Τσιόδρα, διευθυντών και αρχιφυλάκων των φυλακών, αξιωματικών του Μεταγωγων και της Υγειονομικης Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ, απλώθηκε σαν δίχτυ ασφαλείας πάνω απο όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας και αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Μέχρι στιγμής η εφαρμογή του κρίνεται επιτυχημένη, με δεδομένο οτι δεν έχει σημειωθεί ούτε ένα κρούσμα κορωνοιού μέσα στις φυλακές όλης της χώρας.

«Από την πρώτη στιγμή που η κρίση έκανε την εμφάνισή της, ήδη από τον Φεβρουάριο, αρχίσαμε να λαμβάνουμε μέτρα για τη διασφάλιση της υγείας τόσο των κρατουμένων, όσο και των σωφρονιστικών υπαλλήλων, καθώς αυτό αποτελεί πρώτιστο μέλημα μας.Χρειάστηκε, καθώς κορυφώνεται αυτός ο «πόλεμος», να λάβουμε μέτρα που σε πολλούς «ξένισαν», όπως είναι η απαγόρευση του ελεύθερου επισκεπτηρίου και η απαγόρευση εισόδου ρουχισμού στους κρατούμενους. Αυτά τα μέτρα δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, όπως κάποιοι επιχείρησαν να προπαγανδίσουν, αλλά καθαρά προληπτικό. Καθώς, δεδομένου του υπερπληθυσμού στα Καταστήματα Κράτησης, αντιλαμβάνεστε ότι οφείλουμε να είμαστε τριπλά προσεκτικότεροι και να δρούμε ακόμα πιο καθοριστικά και άμεσα. Εξάλλου, τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι υπό την καθοδήγηση του κ.Τσιόδρα και ειδικών επιστημόνων, οι οποίοι ενημέρωσαν σε ειδική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία μου, τους διευθυντές όλων των σωφρονιστικών καταστημάτων, όπως και εκπροσώπους των υπαλλήλων.

sofia-nikolaou

Είμαστε όλοι ενωμένοι μπροστά σε αυτή την κρίση και σε αγαστή συνεργασία, καθώς έχουμε έναν κοινό στόχο, μια προτεραιότητα. Να σώσουμε ζωές» τονίζει στο protothema.gr η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής κυρία Σοφία Νικολάου.

«Μένουμε Σπίτι» και στις φυλακές

Η διαχείρηση της κρίσης του Covid 19 ξεκίνησε απο πολύ νωρίς στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μαλιστα ο αρμόδιος υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης έδωσε σαφείς εντολές σε οτι αφορα στο ζήτημα της αποτελεσματικης διαχείρισης επισημαίνοντας σε καθε ευκαιρια οτι «Είμαστε σε κατάσταση υπεύθυνης στάσης. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε ολοι…». Ενα δύσκολο πεδίο που καλείται να διαχειριστεί, είναι αυτό των φυλακών. Και όπως όλα δειχνουν η «σιδηρά κυρία» της Κατεχακη, η Γενικη Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικης κυρία Σοφία Νικολάου, ειναι αποφασισμενη να θωρακίσει με καθε τρόπο τις φυλακές. Και το εκανε. Οι πρώτες συσκέψεις έγιναν τον Φεβρουάριο και αυτο που αποφασίστηκε ηταν να εφαρμοστεί ενα επιχειρησιακο σχέδιο το οποιο θα εξελίσσεται ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Έτσι, σε πρώτη φάση εγινε περιορισμος των επισκεπτηρίων και απαγορευση της μεταφορας ρούχων, τροφίμων και προσωπικων αντικειμένων. Στη συνέχεια έγινε απολύμανση των χώρων και στα 34 καταστηματα της χώρας ενω σταδιακα κοπηκαν και οι μεταγωγες. Απο χθες και οι αδειες των κρατουμενων ενω οι μεταγωγες αποφασιστηκε να γινονται μονο σε έκτακτες περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με θέματα υγείας ή ασφαλειας. Με απλά λόγια η καμπάνια «Μενουμε σπιτι» αγγιζει και τις φυλακες όλης της χώρας.

Νεα πτερυγα 120 κλινων για κρουσματα κορωνοϊού

Στο σχέδιο της Γενικης Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικης για τον Covid 19 συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία μιας νεας πτέρυγας η οποία σε περίπτωση ανάγκης θα υποδεχθεί νοσούντες κρατουμένους. Η πτέρυγα είναι έτοιμη και σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για την πτέρυγα Κ2 που βρίσκεται στις γυναικείες φυλακες Κορυδαλλου και μέχρι προτινος φιλοξενούσε τους οροθετικούς κρατουμενους. Οι χωροι έχουν απολυμανθεί και εχουν τοποθετηθει 120 κλίνες για περιπτώσεις κρατουμένων που θα νοσήσουν απο κορωνοιο. Επιπλέον, σε όλες τις φυλακες έχουν δημιουργηθεί ειδικοί χώροι 20 θέσεων οπου θα οδηγούνται και θα απομονωνονται ύποπτα κρουσματα τα οποια στη συνεχεια θα εξετάζονται ενώ εξετάσεις θα γινοται και στους συγκρατούμενους τους. Τελος, οι φυλακες έχουν ενισχυθεί με νοσηλευτες απο τον Ερυθρο Σταυρό ενω καθημερινα γίνεται θερμομετρηση κρατουμένων και προσωπικού.