Κορωνοϊός: Φεύγουν από την Αθήνα για χωριά και εξοχικά -Ανησυχία στα νησιά, ζητούν μέτρα

Πρωτόγνωρα είναι τα μέτρα που έχουν ληφθεί στην Ελλάδα προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα έχει αυξηθεί σε 387 και υπάρχουν 5 νεκροί.

Από σήμερα μάλιστα έχει τεθεί σε ισχύ η αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, ενώ κλειστά παραμένουν και τα σχολεία, όπως και οι εκκλησίες.

Τα παραπάνω μέτρα έχουν ληφθεί ώστε να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και ο συνωστισμός πολλών ατόμων σε ένα σημείο. Με αυτή τη λογική, οι αρχές απευθύνουν διαρκώς εκκλήσεις στους πολίτες να μην κυκλοφορούν, και να παραμένουν στο σπίτι προκειμένου να μειωθεί η διασπορά.

Μέχρι στιγμής ωστόσο οι εικόνες πολιτών να μην συμμορφώνονται προς τις παραινέσεις της κυβέρνησης προκαλούν προβληματισμό και αν και μέχρι στιγμής διαψεύδονται τα σενάρια περί καθολικής απαγόρευσης μετακινήσεων, το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται να παραμένει στο τραπέζι. Ενδεικτική άλλωστε ως προς αυτό ήταν και η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, χθες, ο οποίος τόνισε ότι το κυβερνητικό επιτελείο θα προχωρήσει σε «οποιαδήποτε ενέργεια χρειαστεί να για περιοριστεί η εξάπλωση του ιού».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς υπογράμμισε ότι το επόμενο δίμηνο ο κίνδυνος θα γιγαντώνεται και γι’ αυτό θα ακολουθήσουν νέοι περιορισμοί.

Οι μετακινήσεις ωστόσο φαίνεται να ανησυχούν τις αρμόδιες αρχές και σε ένα πιο ευρύ επίπεδο που αφορά ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας συνέστησε σε συγκεκριμένες κατηγορίες ευπαθών ομάδων να μην απομακρύνονται την περίοδο αυτή σε νησιωτικές περιοχές, καθώς θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η αεροδιακομιδή τους εφόσον χρειαστεί. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρα προσεκτικοί άνθρωποι με σοβαρή καρδιοπάθεια, αρρύθμιστο ζαχαρώδη διαβήτη, όσοι έχουν κακοήθειες και βρίσκονται υπό θεραπεία και μεταμοσχευμένους με ενεργή ανοσοκαταστολή.

Ανησυχία στα νησιά για την εξάπλωση του κορωνοϊού
Τα ταξίδια και οι μετακινήσεις όμως προς χωριά, νησιά και άλλες περιοχές, λίγο πριν μάλιστα αργίες όπως η 25η Μαρτίου και εορτές όπως το Πάσχα, φαίνεται ότι δεν προβληματίζει μόνο την κεντρική διοίκηση, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.

Χαρακτηριστική είναι η έκκληση της προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Σκοπέλου, Μαίρης Διαμαντή στους ετεροδημότες και αλλοδαπούς που έχουν εξοχικό στο νησί, να παραμείνουν στον τόπο κατοικίας τους όσο διαρκεί η περίοδος των μέτρων για τον κορωνοϊό, διότι σε ενδεχόμενη ανάγκη, το τοπικό σύστημα υγείας θα είναι δύσκολο να ανταπεξέλθει και να εξυπηρετήσει επιπλέον κόσμο.

Σε παρόμοιο ύφος και η ανακοίνωση του δήμου Αμοργού ο οποίος καλεί ταξιδιώτες που παρουσιάζουν συμπτώματα να μην μεταβούν στο νησί.

«Δεδομένων, της διασποράς του κορωνοϊού τόσο στον υπόλοιπο κόσμο όσο και στην Ελλάδα, του τελευταίου ορισμού κρούσματος του ΕΟΔΥ “κάθε ασθενής με οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού (αιφνίδια έναρξη νόσου, με τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω συμπτώματα: βήχας, πυρετός, δύσπνοια) κατά την προσέλευσή του σε οποιαδήποτε δομή παροχής υπηρεσιών υγείας πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενδεχόμενο κρούσμα COVID-19…”και του γεγονότος ότι η Αμοργός δεν διαθέτει πλήρως εξοπλισμένη υγειονομική μονάδα για να αντιμετωπίσει άτομα με σοβαρή συμπτωματολογία από λοιμώξεις αναπνευστικού εν μέσω πανδημίας από Κορωνοϊο, σας προτρέπουμε εάν παρουσιάζετε έστω και ήπια συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού ή εάν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού να αποφεύγετε προσωρινά την μετάβαση σας στο νησί μας», αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου.

Από την πλευρά του ο δήμος Σκιάθου ζητά να απαγορευθούν οι μετακινήσεις προς το νησί.

Σε επιστολή που απέστειλε τη Δευτέρα με την επισήμανση “Επείγον”,
προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Υποδομών & Μεταφορών, ο Δήμαρχος Σκιάθου την Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020, θέτει ως θέμα την απαγόρευση μετακινήσεων προς τη Σκιάθο για το διάστημα που είναι σε ισχύ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α 42).

Στόχος της Δημοτικής Αρχής η σε μέγιστο βαθμό προστασία από τη διάδοση του κορωνοϊού COVID-19, με την απαγόρευση της μετακίνησης προς τη Σκιάθο ακτοπλοϊκώς και αεροπορικώς για το διάστημα που είναι σε ισχύ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α 42) και μέχρι η ισχύς της παρούσας παραταθεί εκ νέου, έως την νεώτερη τασσόμενη προθεσμία.

Στην επιστολή προτείνεται να εξαιρεθεί η μεταφορά προϊόντων και η μετακίνηση για εξαιρετική ανάγκη την οποία θα κρίνει ομάδα που θα αποτελείται από τον Δήμαρχο, τον Διευθυντή του Κέντρου Υγείας, το Λιμενάρχη και τον Διευθυντή του αεροδρομίου.
Λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία λόγω των αντικειμενικών δυσκολιών να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο διάδοσης του ιού από την υποστελέχωση και υπολειτουργία του Κέντρου Υγείας και των συνεπειών που θα επιφέρει τόσο στην υγεία των πολιτών όσο και στην οικονομική ζωή του νησιού, το παραπάνω μέτρο είναι επιβεβλημένο.

Η Δημοτική Αρχή, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες Αρχές, και με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κοινωνία και τη Δημόσια Υγεία, στοχεύοντας στην αποτροπή μετάδοσης του ιού εφαρμόζει ένα μεθοδικό και συντονισμένο σχέδιο για την προστασία των πολιτών. Τα μέτρα που λαμβάνονται είναι προληπτικά και σε συνάρτηση, πάντα, με τις οδηγίες της πολιτείας και
της επιστημονικής κοινότητας. Τούτες τις ώρες, είναι απολύτως αναγκαίο να τηρήσουμε όλοι υπεύθυνη στάση, προστατεύοντας τον εαυτό μας, τους συνανθρώπους μας, το κοινωνικό σύνολο.
Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες! Δεν φοβόμαστε – προστατευόμαστε ! Μένουμε σπίτι !

Σημειώνεται από από σήμερα είναι σε ισχύ η απαγόρευση να εισέλθουν στη χώρα πολίτες εκτός ΕΕ. Στο συγκεκριμένο ζήτημα αναφέρθηκε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς συνιστώντας σε όσους βρίσκονται στη χώρα μας από το εξωτερικό για διακοπές να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις όποιες μετακινήσεις τους στο εσωτερικό. Παράλληλα, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε πως όσοι βρίσκονται σε οικειοθελή καραντίνα μπορούν να φύγουν από τη χώρα και πριν από την παρέλευση του χρόνου αυτού.