Το μετά την πανδημία δεν θα έρθει από μόνο του

Η εξάπλωση του Κορωνοϊού ( COVID-19 ) και στη χώρα, μας φέρνει μπροστά σε μια πρωτοφανή παγκόσμια πολύμορφη κρίση. Κρίση που έχει να κάνει με την υγεία της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων και η οποία θα έχει και τεράστιες κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις.Είμαστε ήδη σε μια κατάσταση που τα δεδομένα αλλάζουν από λεπτό προς λεπτό και επιφέρουν τεράστιες αλλαγές στην μέχρι τώρα καθημερινότητα των ανθρώπων.
Η απαρέγκλιτη εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώνονται, είναι η μεγαλύτερη ασπίδα μας, απέναντι στην εξάπλωση της πανδημίας. Στόχος είναι, εκτός της ατομικής προστασίας μας, να μπορέσει να κρατηθεί όρθιο το ήδη υποχρηματοδοτούμενο, στραγγαλισμένο και τραυματισμένο σύστημα υγείας με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και μέσα προστασίας.
Αυτό επιβάλλει έστω και τώρα, να ενισχυθεί κάθε δομή δημόσιας υγείας, αψηφώντας πλεονάσματα και αριθμούς και αν είναι κάτι που πρέπει να βγει ως συμπέρασμα μέχρι στιγμής, είναι ότι η υγειονομική θωράκιση της χώρας είναι ταυτισμένη μόνο με ένα αξιόπιστο, σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας.
Ταυτόχρονα, απαιτείται ένα συνολικό πλαίσιο μέτρων που αφορούν όλη τη σφαίρα της οικονομίας, με στήριξη και ενίσχυση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και της πραγματικής οικονομίας. Οι ευάλωτοι οικονομικά είναι και αυτοί που είναι και περισσότερο ευάλωτοι στην πανδημία.
Συνεπώς η λήψη συγκεκριμένων μέτρων προκειμένου κανένας άμεσα να μην στερηθεί κανένα κοινωνικό αγαθό(νερό, ρεύμα, τηλεπικοινωνίες κλπ) είναι κάτι που πρέπει να γίνει άμεσα και πριν από όλα.
Σίγουρα η καθημερινότητά μας ήδη, δεν έχει καμιά σχέση με εκείνη που υπήρχε πριν λίγες μόλις ημέρες. Αυτές τις ημέρες, έχει πολύ μεγάλη σημασία η υλοποίηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ και καλούμε τους δημότες να συμβάλουν με κάθε τρόπο σε αυτήν την προσπάθεια.
Οφείλουμε όμως να καταθέσουμε πως στη λήψη μέτρων ενάντια στην πανδημία, οδηγός είναι η επιστήμη και συνεπώς μπροστά στην εξάπλωσή της, δεν χωρούν αργοπορίες σαν αυτές που υπήρξαν για το κλείσιμο των θρησκευτικών χώρων, αλλά και των μέτρων που έπρεπε να παρθούν για ελέγχους σε αεροδρόμια και λιμάνια.
Η πανδημία βρίσκει την τοπική αυτοδιοίκηση λαβωμένη οικονομικά, όμως σε αυτές τις στιγμές οφείλουμε να προτάξουμε την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την αλληλεγγύη μας για τους αδύναμους.Είναι η ώρα ευθύνης για όλους.
Επίσης ο δήμος Δυτικής Αχαΐας είναι ένας δήμος με ιδιαίτερες ομάδες πληθυσμού (οικονομικοί μετανάστες, Ρομά κλπ) και θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα που θα αφορά την ενημέρωσή τους και την εξασφάλιση συνθηκών υγιεινής. Εκτός των μέτρων ενημέρωσης από τον ίδιο τον δήμο που ήδη ξεκίνησε, χρειάζεται και έκτακτη οικονομική ενίσχυση του Δήμου Δυτικής Αχαΐας ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στους τόπους που ζουν αυτοί οι άνθρωποι.
Με την επίγνωση πως τα δύσκολα είναι μπροστά μας, πιστεύουμε πως δεν φτάνουν ούτε τα ευχολόγια ούτε ο εφησυχασμός. Μαζί με την πειθαρχεία στα μέτρα και την αλληλεγγύη μας στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, είναι ώρες που δεν πρέπει να αφεθεί κανένας μόνος του απέναντι στην πανδημία.
ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, χρησιμοποιούμε κάθε μέσο επικοινωνίας και στεκόμαστε στο πλάι στων συνανθρώπων μας που είναι μόνοι ή χρειάζονται βοήθεια.
Το “μετά την πανδημία” δεν θα έρθει από μόνο του. Αυτή τη μάχη θα την δώσουμε όλοι μαζί, με την ελπίδα πως δεν θα χαθεί η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη.

Παναγιώτης Κουνάβης

Α.ΚΙ.Δ.Α.(ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΧΑΙΑΣ)