Κορωνοϊός- ΗΠΑ: Σε 43χρονη μητέρα η πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου

Η πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου κατά του κορονοϊού πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα από το Kaiser Permanente Washington Health Research Institute στο Σιάτλ στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει το ίδιο το Ινστιτούτο στην επίσημη ιστοσελίδα του.

Όπως αναφέρει το Kaiser Permanente Washington Health Research Institute στην επίσημη ιστοσελίδα του, οι ενέσεις με το πειραματικό φάρμακο χορηγήθηκαν σεεθελοντές που συμμετείχαν στην πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής εμβολίου, που είναι η πρώτη η οποία γίνεται στο πλαίσιο της καταπολέμησης του ιού Covid-19, που έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων σε όλον τον πλανήτη.

“Είμαστε περήφανοι που το Εθνικό Ινστιτούτο Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων μάς επέλεξε για να διεξαγάγουμε αυτή την καινοτόμο δοκιμή”, δήλωσε η Λίζα Τζάκσον, ανώτερη ερευνητής στο Kaiser Permanente Washington Health Research Institute. “Είμαστε καλά προετοιμασμένοι και επικεντρωμένοι στην παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση αυτής της εξελισσόμενης κατάστασης”, πρόσθεσε ο Δρ Τζάκσον,επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, που χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας.

Το πειραματικό εμβόλιο ονομάζεται mRNA-1273 και κατασκευάζεται από την Moderna, ενώ για την παρασκευή του χρησιμοποιείται μια νέα διαδικασία που είναι πολύ πιο γρήγορη από τις παλαιότερες μεθόδους παρασκευής εμβολίων. Δεν περιέχει κανένα μέρος του πραγματικού κορονοϊού και δεν μπορεί να προκαλέσει μόλυνση. Αντίθετα, περιλαμβάνει ένα μικρό τμήμα του RNA messenger που γίνεται σε ένα εργαστήριο.

Η αρχική δοκιμή έγινε στο πλαίσιο της “φάσης Ι” στην οποία συμμετείχαν 45 συμμετέχοντες και είναι μέρος μιας τριφασικής διαδικασίας που είναι απαραίτητη για να καθοριστεί εάν ένα εμβόλιο λειτουργεί. Σε αυτή την πρώτη φάση, οι ερευνητές του KPWHRI εξετάζουν την ασφάλεια διαφόρων δόσεων και κατά πόσο αυτές οι δόσεις προκαλούν ανοσοαπόκριση. Οι δοκιμές της “φάσης Ι” δεν έχουν σχεδιαστεί για να καθορίσουν εάν το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης από κορονοϊό, καθώς το έργο αυτό έρχεται σε μεταγενέστερη φάση της έρευνας εμβολίου.

Σε 43χρονη μητέρα η πρώτη κλινική δοκιμή εμβολίου

Η Jennifer Haller, μία 43χρονη μητέρα δύο παιδιών, υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος που εμβολιάστηκε στο Kaiser Permanente Washington Research Institute του Σιάτλ, τη Δευτέρα. “Είμαστε όλοι αβοήθητοι. Είμαι ενθουσιασμένη που μπορώ να κάνω κάτι για αυτό και ευγνώμων για τη δοκιμή”, ανέφερε. Δήλωσε, επίσης, πως είναι σε επαφή με τους γιατρούς αυτή την περίοδο για τυχόν παρενέργειες και πως αναμένει να πάρει και τη δεύτερη δόση του δοκιμαστικού εμβολίου.