Πέθανε από κορωνοϊό ο αρχιτέκτονας Βιτόριο Γκρεγκότι

Ένας σπουδαίος αρχιτέκτονας, με διεθνή ακτινοβολία, που έβαλε την υπογραφή του σε πασίγνωστα δημόσια κτίρια, ο Βιτόριο Γκρεγκότι, έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 93 ετών, έχοντας πέσει, και αυτός, θύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Άφησε την τελευταία του πνοή χθες το βράδυ σε νοσοκομείο του Μιλάνου όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες ημέρες, μαζί με την σύζυγό του, με συμπτώματα βαριάς πνευμονίας.

Απόφοιτος του Πολυτεχνείου του Μιλάνου, ο «μάστορας της αρχιτεκτονικής», όπως τον χαρακτήρισε στον αποχαιρετισμό του ο συνάδελφός του Στέφανο Μπόρι, υπήρξε επί σειρά ετών, από το 1955 έως το 1963, αρχισυντάκτης του αρχιτεκτονικού περιοδικού «Casabella». Το 1974 έφτιαξε το δικό του αρχιτεκτονικό γραφείο, το πασίγνωστο Gregotti Associatti International το οποίο αναλάμβανε, επί δεκαετίες, πολύ μεγάλα έργα.

arcimboldi_opera_theater
Το εντυπωσιακό κτίριο του Θεάτρου της Όπερας Acrimboldi

Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν το στάδιο που το 1992 φιλοξένησαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης. Το θέατρο της Όπερας Archibaldi στο Μιλάνο, το οποίο φιλοξένησε τις παραστάσεις της Σκάλας του Μιλάνου κατά την περίοδο που ανακαινιζόταν, το Πανεπιστήμια της Καλαβρίας, το γήπεδο Μαράσι της Γένοβας κ.α.

Παράλληλα, έδινε διαλέξεις σε πανεπιστήμια όλου του κόσμου ενώ πραγματοποιούσε και προσωπικές αρχιτεκτονικέ εκθέσεις.