Κορονοϊός: Σε πόσες ημέρες εκτιμά ο λοιμωξιολόγος Τσιόδρας ότι θα δούμε αποτελέσματα από τα μέτρα

Η αποτελεσματικότητα των προληπτικών μέτρων που έχουν ληφθεί σε κυβερνητικό επίπεδο για τη μείωση της διασποράς, αλλά και οι συστάσεις για να μείνουμε σπίτι, αναμένεται να φανεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

“Από τα μέτρα που έχουμε πάρει, δεν θα δούμε αποτέλεσμα τώρα. Θα δούμε αποτέλεσμα μετά από δυο, τρεις, τέσσερις εβδομάδες. Και εκεί θα φανεί αν η καμπύλη κορυφώνεται και ακολουθεί εκθετική αύξηση, όπως ακολουθεί αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο” υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

Οπως γράφει η Βίκυ Κουρλιμπίνη στο capital.gr σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα ο αριθμός των κρουσμάτων που αφορούν πιθανή εγχώρια μετάδοση, δηλαδή δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό και επιδημιολογική σύνδεση με άλλο κρούσμα, ανήλθε στα 44, σε σύνολο 331 κρουσμάτων, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας. Τα περισσότερα βρίσκονται στην Αττική. Την Πέμπτη 12 Μαρτίου, ο αριθμός των περιπτώσεων χωρίς επιδημιολογική σύνδεση ανέρχονταν σε μόλις δέκα.

Η γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων που αφορούν εγχώρια μετάδοση συνεχίζει να απασχολεί έντονα τους ειδικούς. “Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι κάθε ένα από αυτά τα κρούσματα, κάθε πέντε μέρες δίνει δυο άλλα, τα δυο άλλα δίνουν τέσσερα άλλα και ούτω καθεξής” ανέφερε ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, σκιαγραφώντας με τον τρόπο αυτό την υψηλή μετάδοση του ιού στην κοινότητα.

“Θέλει προσοχή. Είναι εκθετική η αύξηση του ιού και για αυτό όσο περισσότερα μέτρα πάρουμε όλοι μας, με υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης, τόσο λιγότερη θα είναι η διασπορά στην κοινότητα” συμπλήρωσε.

Η “ακτινογραφία” των κρουσμάτων
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση αναφέρθηκε πως επιβεβαιώθηκαν επιπλέον 103 κρούσματα (εκ των οποίων τα 49 είναι του τελευταίου 24ώρου). 51 είναι οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό σε νοσοκομεία αναφοράς, ενώ 8 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Αυτή τη στιγμή, οι ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ είναι ανδρικού γένους και κατά μέσο όρο 67 ετών. Από τους διασωληνωμένους, οι περισσότεροι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Από το σύνολο των νοσηλευομένων στη χώρα μας, το 57% είναι άνδρες, πάλι υπερισχύουν οι άνδρες, και η μέση ηλικία είναι τα 64 έτη.. Δέκα άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, έχουν διενεργηθεί 4.000 έλεγχοι σε ύποπτα δείγματα, με τον Καθηγητή να απευθύνει ισχυρές συστάσεις για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Την ίδια ώρα, η αποτελεσματικότητα των προληπτικών μέτρων που έχουν ληφθεί σε κυβερνητικό επίπεδο για τη μείωση της διασποράς, αλλά και οι συστάσεις για να μείνουμε σπίτι, αναμένεται να φανεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Depon, Panadol, Ponstan: Ποια βλάπτουν, ποια ωφελούν στον κορονοϊό – Η απάντηση Τσιόδρα
“Από τα μέτρα που έχουμε πάρει, δεν θα δούμε αποτέλεσμα τώρα. Θα δούμε αποτέλεσμα μετά από δυο, τρεις, τέσσερις εβδομάδες. Και εκεί θα φανεί αν η καμπύλη κορυφώνεται και ακολουθεί εκθετική αύξηση, όπως ακολουθεί αυτή τη στιγμή σε όλο τον κόσμο” υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

Χθες από το Μέγαρο Μαξίμου αποφασίστηκαν και νέα μέτρα, όπως η διακοπή οδικών, θαλάσσιων και αεροπορικών συνδέσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, η διακοπή της ακτοπλοϊκής μεταφοράς από και προς Ιταλία για επιβάτες, η απαγόρευση της πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια και η διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων με την Ισπανία.

Βίκυ Κουρλιμπίνη για το capital.gr