Κορωνοϊός: Αύξηση κατά 20% των κρουσμάτων στη Βρετανία το τελευταίο 24ωρο

Οι αρχές στη Βρετανία θα έχουν την εξουσία να περιορίζουν σε καραντίνα τους ανθρώπους για τους οποίους εκτιμάται ότι είναι ενδεχόμενο να μεταδώσουν τον κορωνοϊό, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Υγείας Ματ Χάνκοκ στο BBC.

«Θα έχουμε την εξουσία να θέτουμε σε καραντίνα τους ανθρώπους, αν αυτοί αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Αμφιβάλλω αν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε εκτεταμένα αυτή την εξουσία, επειδή οι άνθρωποι είναι πολύ υπεύθυνοι και χρειάζεται να είναι υπεύθυνοι», τόνισε ο ίδιος.

Τα κρούσματα του κορωνοϊού αυξήθηκαν κατά 20% στα 1.372 κατά το τελευταίο 24ωρο στη Βρετανία, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε στους 35 από 21 το Σάββατο, όπως ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, οι υγειονομικές αρχές.

Το πρώτο περιστατικό μόλυνσης από τον κορωνοϊό καταγράφηκε στη Βρετανία στις 31 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, συνολικά 40.279 άνθρωποι έχουν κάνει το προληπτικό τεστ στη χώρα.

Οι αρχές στη Νέα Ζηλανδία απαγορεύουν τις συγκεντρώσεις περισσότερων από 500 ανθρώπων

Οι αρχές της Νέας Ζηλανδίας απαγορεύουν από σήμερα τις συγκεντρώσεις περισσότερων από 500 ανθρώπων προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν, η οποία προειδοποίησε ότι θα επιβληθούν αυστηρές κυρώσεις σε όσους νεοεισερχόμενους στη χώρα παραβιάζουν τους κανονισμούς για την καραντίνα.

Η Νέα Ζηλανδία έχει καταγράψει οκτώ κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 και κανέναν θάνατο.

Η Άρντερν προειδοποίησε επίσης ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία από την επιδημία covid-19 ενδέχεται να είναι «μεγαλύτερες από την παγκόσμια κρίση» του 2008 και δεσμεύθηκε ότι το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων που προτείνει η κυβέρνησή της θα απαλύνει το βάρος στις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

Η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός εξήγησε ότι η απαγόρευση των μαζικών συναθροίσεων ισχύει για τα φεστιβάλ, τα πανηγύρια και τις αθλητικές εκδηλώσεις, όμως προς το παρόν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια εξαιρούνται.

Η Άρντερν ανακοίνωσε προχθές, Σάββατο, ότι όποιος εισέρχεται στη χώρα θα πρέπει να παραμένει σε καραντίνα επί 14 ημέρες.

«Θα υπάρξει μηδενική ανοχή για τους ανθρώπους που δεν ακολουθούν τους κανόνες της αυτοαπομόνωσης», υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Όσοι δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες αυτούς θα μπορούν να συλλαμβάνονται και να απελαύνονται, εξήγησε. Περισσότεροι από 10.500 άνθρωποι έχουν μπει σε καραντίνα, σύμφωνα με την Άρντερν.

Εξάλλου η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας μείωσε σήμερα τα επιτόκιά της κατά 75 μονάδες βάσης, σε επίπεδο ρεκόρ, έπειτα από έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε καθώς προετοιμάζεται για πλήγμα στην οικονομία εξαιτίας του κορωνοϊού.

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για τις επιπτώσεις, αλλά μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι θα είναι σημαντικές», τόνισε η Άρντερν.