Varoufakis-Leaks: Στο διαδίκτυο οι υποκλαπείσες συνομιλίες από τα Eurogroup του 2015

Στην δημοσιότητα βγάζει τις υποκλαπείσες συνομιλίες των κρίσιμων συνεδριάσεων του eurogroup του εφιαλτικού πρώτου εξαμήνου 2015 ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης.
Τα Varoufakis – leaks που βρίσκονται στο λινκ:euroleaks.mera25.gr , περιλαμβάνουν επιστολές και ηχογραφήσεις euroworking group και eurogroup από τον Απρίλιο εως τον Ιούνιο του 2015.

Ειδικότερα τα ντοκουμέντα ξεκινούν με την ηχογράφηση του euroworking group της 1ης Απριλίου 2015 και συνεχίζουν με τηλεδιάσκεψη του ίδιου οργάνου στις 17.3.2015 και σημείωση του κ. Βαρουφάκη που υπογραμμίζει: “Προς το τέλος του Φεβρουαρίου, ο Πιερ Μοσκοβισί και ο Γιάνης Βαρουφάκης έκαναν μια συμφωνία σχετικά με την διαδικασία. Οι τροϊκανοί αξιωματούχοι δεν θα ερχόντουσαν πλέον στην Αθήνα, δεν θα έμπαιναν στα υπουργεία και δεν θα επέβαλαν πολιτικές στους υπουργούς. Όλες οι πολιτικές διαπραγματεύσεις θα λάμβαναν χώρα στις Βρυξέλλες (ο όρος “Brussels Group” επινοήθηκε γι αυτόν τον σκοπό) και μόνο οι τεχνοκράτες της τρόικας θα πήγαιναν στην Αθήνα ως σύμβουλοι των ομολόγων τους στα υπουργεία. Ωστόσο, πολύ σύντομα μετά την άφιξή τους στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι της τρόικας απαίτησαν να επιστρέψουν στις παλιές τους τακτικές– να έχουν πρόσβαση δηλαδή στους υπουργούς για να τους πιέζουν ευθέως. Το ότι αυτή η απόφαση ήρθε από ψηλά, επιβεβαιώθηκε στο EWG της 17ης Μαρτίου”.

– 11.2.2015: ομιλία Γ. Βαρουφάκη eurogroup

– 16.2.2015 ομιλία Γ. Βαρουφάκη στο eurogroup. Προσχέδιο ανακοινωθέντος eurogroup

– 24.4.2015 ηχογράφηση eurogroup στην Ρίγα Λετονίας. Γι αυτή τη συνεδρίαση ο Γ. Βαρουφάκης υποστηρίζει: “Το Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα ακολούθησε μπαράζ δημοσιευμάτων στον Τύπο που ανέφεραν με απόλυτη σιγουριά πως οι Υπουργοί Οικονομικών προσέδωσαν υβριστικούς χαρακτηρισμούς στον Γιάνη Βαρουφάκη. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε πως τον είπαν “ανεύθυνο” ανέφεραν πως “χάνουν τον χρόνο τους” και τον αποκάλεσαν “τζογαδόρο” και “ερασιτέχνη”. Οι παρακάτω απομαγνητοφωνήσεις αποδεικνύουν πως αυτό το δημοσίευμα (το οποίο πρωτοβγήκε από το Bloomberg και αναπαράχθηκε κατά κόρον) ήταν… fake news”.

– 11.5.2015 ηχητικά απο το eurogroup.

-11.6.2015 ηχητικά eurogroup. Ο Γ. Βαρουφάκης σχολιάζει: “Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για πρώτη φορά, παρουσίασε στην ελληνική κυβέρνηση (σε μια παρουσίαση PowerPoint που ποτέ δεν εκτυπώθηκε) τις προτάσεις της για ένα νέο μνημόνιο (MoU) που βασιζόταν στο παλιό. Ο Γιάνης Βρουφάκης αποφάσισε να αντιτεθεί με ένα εναλλακτικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής εξυγίανσης. Καθώς του απαγορεύτηκε να το καταθέσει σε έντυπη μορφή, το παρουσίασε προφορικά”

– 22.6.2015 ηχητικά eurogroup. Ο Β. Σόιμπλε απειλεί με capital controls

– 24.6.2015 ηχητικά eurogroup. Ο κ. Βαρουφάκης σχολιάζει “Ο Γερμανός ΥπΟικ ομολογεί ότι υπεξαίρεσε μέρος των κερδών της ΕΚΤ από την αγοραπωλησία Ελληνικών ομολόγων-κέρδη που το Eurogroup ήδη είχε αποφασίσει ότι πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα”

25.6.2015 ηχητικά eurogroup

-27.6.2015 ηχητικά eurogroup

– 30.6.2015 ηχητικά τηλεδιάσκεψης eurogroup

-1.7.2015 ηχητικά τηλεδιάσκεψης eurpgroup για δύο επιστολές του Αλ. Τσίπρα και δημοψήφισμα

Ο κ. Βαρουφάκης σε βίντεο που ανάρτησε στο Youtube εξηγεί την απόφασή του να δώσει στη δημοσιότητα τις συζητήσεις τονίζοντας ότι «χωρίς διαφάνεια δεν υπάρχει δημοκρατία». Σημειώνεται ότι στα Eurogroup δεν κρατούνταν πρακτικά καθώς σύμφωνα με τον Γ. Βαρουφάκη έτσι εμμέσως εξασφαλίζονταν το «δίκαιο του ισχυρού». Επίσης σημειώνει ότι ενώ κατέθεσε πλήρεις προτάσεις, ο τότε επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ακούγεται να λέει ότι δεν διαπραγματεύεται, ενώ σε διαρροές που έκαναν προς τα ΜΜΕ ισχυρίζονταν ότι η ελληνική πλευρά πήγαινε στις συνεδριάσεις με «άδεια χέρια».

Υπάρχει επίσης, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη ο εκβιασμός ότι ή δέχεται η ελληνική πλευρά τις προτάσεις του Eurogroup ή κλείνουν ή τράπεζες, ενώ σημειώνει και τις διαφωνίες μεταξύ υπουργών διαφόρων χωρών.

Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου από τον γραμματέα του ΜέΡΑ25 στις 16 Μαρτίου στην αίθουσα Atlantis του ισογείου του «Radison Blue Athens Park» στις 12:00 το μεσημέρι. Αρχικά οι επίσημες ανακοινώσεις ήταν προγραμματισμένες για τις 10 Μαρτίου από το Ηράκλειο Κρήτης, ωστόσο οι ραγδαίες εξελίξεις με τον κορωνοϊό έβαλαν «φρένο» στα σχέδια Βαρουφάκη.